Olav-statuen avduket

Billedhuggeren Knut Steens omdiskuterte statue av Kong Olav V ble lørdag avduket i Skjerjehamn i Gulen, ikke langt fra innseilingen til Sognefjorden.

Kunstneren har selv valgt dette barske skjærgårdsmiljøet i øysamfunnet nord for Bergen og i sin tale ved avdukingen sa redaktør Jahn Otto Johansen at statuen nå hadde fått sin rettmessige plass.

– Skuende ut mot havet samtidig som folkekongen, sjømannskongen løfter hånden til et velkommen til de sjøfarende. Det er her ute i havgapet at dette monumentet hører hjemme, sa Johansen.

Oslos feil

Johansen sa Oslo i sin tid gjorde den feil få skikkelige havnebyer gjør: byen stengte utsikten mot sjøen. Først med Rådhustårnene og deretter med alle bank og forsikringsbyggene i Vika.

Han mente at også Nils Aas Haakon VII-statue mangler det store utsyn og minnet om at også dette monumentet var omstridt før det ble akseptert av alle.

Slik ville det gå også med Knut Steens statue, mente Johansen. I nærvær av kunstneren og rundt 2.000 tilreisende øyværinger sa Johansen at det vil komme en tid da de som sier statuen minner om Mussolini vil bli fullstendig latterliggjort.

I alt har 2.500 personer forhåndskjøpt billetter til Utkantfestivalen som arrangementet kalles.

Stort arrangement

I forbindelse med avdukingen var det lagt opp til et omfattende program i Skjerjehamn. Byrknes skolemusikk og Øyklang blandede kor innledet høytideligheten, riktignok en halv time forsinket, men det er man vant med i dette barske øysamfunnet.

Det var båtforbindelsen mellom øyene som gjorde at man ble forsinket, men deretter gikk det slag i slag utover ettermiddagen.

Johannes B. Thue holdt foredraget «Fra Gulating til kong Olav» og kjente kunstnere som Odd Børretzen og Lars Martin Myhre bidro sammen med Nora Brockstedt, Per Husebye og Alfred Janson.

På utescenen fortsatte konsertene utover lørdagskvelden.

Dette er den omstridte statuen - som Oslo ikke ville ha.