Fant pulver i postkassen – var opptatt av å rekke polet

Laila Anita Bertheussen forklarer seg i retten om pulveret som ble funnet i postkassen hos henne og tidligere justisminister Tor Mikkel Wara.

Det var totalt 60 gram pulver i postkassen. Det lå også en ispinne i postkassen til Laila Anita Bertheussen og Tor Mikkel Wara 2. mars i fjor. På bildet kan man se pulveret.

To hendelser på tomten til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara er tema i retten fredag. 11. februar i fjor fant politiet flasker med bensin festet til bilen. 2. mars dukket et ark og et pulver opp i postkassen på tomten.

Samboeren Laila Anita Bertheussen er tiltalt for disse forholdene. Selv nekter hun for å ha gjort det.

Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett.

Flere stopp på veien

Fredag morgen innledet aktor Frederik Ranke med sin spørsmålsrunde. Han ba politioverbetjent Snorre Mortensen om å fortelle om tiden rundt da de fant flaskene.

På kvelden 11. februar i fjor var Bertheussen på en kjøretur med familiens hvite Ford. Turen varte i cirka en time. Da kjøreturen startet, var alt i orden med bilen.

På bilturen hadde Bertheussen flere stopp. Politiet har regnet ut at hun brukte 21 minutter på turen fra Smestad gjenbruksstasjon til 7-Eleven på Ullern. Ifølge Google Maps skal denne turen normalt ta seks-åtte minutter.

I løpet av denne kjøreturen ble det festet tøyremser med plastflasker inneholdende bensin bak bilen som Laila Anita Bertheussen kjørte.

Bertheussen var innom Smestad og Ullern før hun kjørte tilbake til Røa i Oslo. Da oppdaget politipatruljen som holdt vakt der, at det var festet lange tøyremser bakpå bilen. Til dem var det bundet flere plastflasker som inneholdt bensin.

Politioverbetjent Mortensen sa i retten at turen tok noe lengre tid enn det den burde ha tatt. Bertheussen har tilbakevist flere ganger at det var hun som festet flaskene.

Forsvarsadvokat Bernt Heiberg påpekte at Bertheussen kastet et teppe på veien og satt og «kopte» utenfor 7-Eleven. Det mener han politiets tidsberegning ikke tar hensyn til.

Les også

Tybring-Gjedde: Fikk mistanke til Bertheussen etter trusselbrev

Trampet i bilen

Deretter inntok Laila Anita Bertheussen vitneboksen for å svare på aktors spørsmål.

– Det ser ut til at det er en bevegelse på telefonen din fra du kjører fra Smestad til du ankommer 7-Eleven. Kan du forklare nærmere om den? spurte Ranke.

– Jeg pleier å trampe i gulvet når jeg kjører. I dag kjørte jeg selv til retten og fikk utslag på skrittelleren, svarte Bertheussen.

Hun sa at hun pleier å være mer oppreist enn vanlig mens hun kjører bil. Helseutfordringer gjør det smertefullt å sitte, har hun flere ganger påpekt. Hun mener hun må reise seg mer opp, og det kan ha utløst flere skritt på skrittelleren.

På spørsmål fra aktor om hun hadde gått ut av bilen på turen, svarte Bertheussen benektende.

Da Laila Anita Bertheussen ankom boligen på Røa ved 19-tiden på kvelden, oppdaget en politipatrulje tøyremser påbundet flere plastflasker inneholdende bensin bak på bilen.

Fant pulver i postkassen – ville rekke polet

Daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) fant lørdag 2. mars 2019 et ark i postkassen sin. Der sto det: «JÆVELA RASISTER VI VENTET PÅ DERE DU OG DEN FEIGE FRP HORA TURTE IKKE KOMME VI VENTER PÅ DERE».

Sammen med arket lå det pulver i form av knuste tabletter og natron. Fredag gjentok Bertheussen at det ikke var hun som sto bak arket og pulveret.

– Hvem tror du det med «hore» var myntet på? spurte aktor Ranke.

– Jeg tror ikke det var myntet på fru Tybring-Gjedde, sa Bertheussen i en sarkastisk tone. Eksstatsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde forklarte onsdag at hun mente at ordet «hore» var myntet på henne.

– Jeg tror det var ment om meg, la Bertheussen til.

Her er arket som ble funnet i postkassen til Wara/Bertheussen 2. mars i fjor.

Skriftprøver av brevet «taler sterkt for» at den har Bertheussens skrift. Det sier en Kripos-rapport som ble lagt frem i retten. 55-åringen sa til dette at hun ikke har noe tiltro til skriftgranskerne.

Etter at pulveret ble funnet, ble politiets bombegruppe tilkalt.

«Da må vi vente på bombegruppe eller hva de an heter. Hvis jeg ikke rekker polet er det noen som ligger dårlig an», skrev Bertheussen i en melding til Ingvil Smines Tybring-Gjedde. De to skrev mange meldinger til hverandre i denne perioden.

Tor Mikkel Wara har tidligere fortalt at planen var å dra til kjøpesenteret CC Vest den lørdagen.

På aktors spørsmål om hun ikke ble redd av arket og pulveret, svarte Bertheussen at hverken Wara eller hun var særlig redde.

Livvakt i vitneboksen

Deretter var det Waras daværende livvakt som inntok vitneboksen. Livvakten er ansatt i PST.

Etter planen skulle livvakten kjøre etter Wara og Bertheussen. De to hadde planer om å kjøre til CC Vest.

Da de to livvaktene ankom Røa, så de at justisministeren sto ute med et ark i hånden. Livvaktene ble fortalt om pulveret i postkassen. Den ene livvakten fulgte Wara og Bertheussen inn, mens den andre sto ute og holdt vakt ved postkassen.

Det ble kalt inn flere politienheter til boligen, blant annet politiets bombegruppe.

Etter hvert forlot Wara og Bertheussen boligen for å gjøre sine planlagte ærend. I mellomtiden hadde bombegruppen konkludert med at pulveret ikke var farlig. Paret kunne dermed komme tilbake til boligen.

– Hvordan oppfattet du dem da de sto ute med arket? spurte dommer Yngvild Thue.

– De var fattet, svarte livvakten.

Bertheussen kunne etter livvaktens forklaring fortelle at arket ble liggende igjen i en pose på trappen etter at «alle» hadde dratt. Med «alle» mener hun politipatruljer som hadde jobbet på tomten etter funnet. Hun sendte da melding til sin kontaktperson i politiet som sørget for at arket ble hentet.

Ifølge Bertheussen ble arket lagt i en plastpose av henne og Wara. Arket ble liggende igjen på parets trapp da politienheter som jobbet på stedet, dro fra eiendommen.

Bakepulver og tabletter

Bombegruppen kunne etter sine undersøkelser konstatere at det var bakepulver i postkassen. Siden det var et ufarlig stoff, ble kriminalteknikere fra Oslo politidistrikt tilkalt.

En politibetjent som rykket ut til boligen, forklarte seg i retten etter livvakten.

– Det var ingen tegn til innbrudd på postkassen, kunne betjenten fortelle.

Det var ingen fingeravtrykk på arket.

– Det er sannsynlig at det er samme type ark som senere ble funnet i boligen, fortsatte hun.

Etter hvert konkluderte Kripos med at pulveret også inneholdt to medikamenter. Det var blant annet snakk om en angstdempende medisin. Bertheussen har tidligere sagt at hun aldri har brukt noen av disse medikamentene.

Siden vitnene brukte mindre tid enn det man hadde lagt til grunn, ble retten hevet ved 10.40-tiden fredag. Mandag er det rettsfri. Tirsdag kommer to skriftgranskere for å gi sine vurderinger av skriften på brevene.