Vil la bøndene selge brennevin

Senterpartiet har bestemt seg for å slåss innad i Regjeringen for fritt gårdssalg av alkohol - også sprit.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (t.v.) fra Sverige og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk prøver å samordne seg for å få til gårdssalg av alkoholprodukter, også av den sterkere sorten. De to møttes på matmesse i Lyon.

— Dette går vi for, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

Å selge eplevin, sterk eplesider, eplesnaps og eplebrennevin direkte fra gårdene er blitt en kampsak for Senterpartiet:

— Å satse på lokal produksjon av både mat og drikke basert på lokale råvarer er viktig for fremtiden både for landbruket, reiselivet og for å bevare aktive bygdesamfunn i hele Norge, sier Brekk.

Nå vil han gå en ekstrarunde i Regjeringen og har alliert seg med Eskil Erlandsson (Centerpartiet), den svenske jordbruksministeren.

— Sverige og Norge jobber sammen om dette. Jeg har nå satt i gang en utredning for å se hvordan vi praktisk kan få i gang salget av nisjeprodukter fra lokale produsenter av alkohol, sier Erlandsson.

Brekk ser for seg en fremtid hvor man kan komme til en gård eller et mikrobryggeri med lokal produksjon og både få smake og kjøpe med seg en begrenset mengde med det lokale produktet, enten det er eplesider, øl, spesialakevitt eller noe annet. I dag kan man bare smake, ikke kjøpe. I forslag til ny alkohollov som ble fremlagt av Helse- og omsorgsdepartementet i desember, går Regjeringen inn for å tillate gårdskjøp av drikkevarer med inntil 4,7 volumprosent alkohol. Men Brekk vil i neste runde ha med hele registeret av alkoholprodukter – også sprit.

- Vil ikke dette uthule Vinmonopolets stilling?

- Jeg tror ikke noen få titalls småprodusenter på noen måte kan rokke ved Vinmonopolets stilling, sier han.

Vinmonopolet har tidligere vendt tommelen ned for dette, på grunn av EØS- og monopolhensyn. Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen vil ikke kommentere dette nå, men viser til den nye alkoholloven.

Utredes

— Nå får Stortinget behandle dette forslaget, så får vi se hva resultatet blir.

Nøyaktig hvordan en ny og utvidet ordning skal administreres, er ikke klart. Landbruksminister Brekk ser for seg at Vinmonopolet på en eller annen måte godkjenner aktørene og administrerer ordningen, og at kravene blir strikse.

Finnene praktiserer allerede i dag et begrenset gårdssalg uten spesialklausuler i avtalen som regulerer de nordiske alkoholmonopolene. Grensen er alkohol med 13 volumprosent og overvekt av lokale råvarer.

Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinsleverandørenes forening, sier det ikke er gitt at de finske gårdsutsalgene består.

— EU-kommisjonen har begynt å interessere seg for dem. Det er ikke så lenge siden Norge tillot privatimport, vi har økende grensehandel og taxfree. Og hvis man skal utvide gårdssalg til alle alkoholtyper, kan man vel knapt kalle det monopol lenger, sier hun.

Gårdbruker Marius Egge i Lier produserer selv sterke dråper laget på epler, for Vinmonopolet:

— Det åpner for en ny type virksomhet med gårdsturisme og gårdsbutikk, det er jo hovedtrenden nedover i Europa.