PST: Slik var de siste dagene før Bertheussen ble mistenkt. Opplysningene fikk Bertheussen til å reagere.

Politimannen som pågrep Laila Anita Bertheussen, fortalte fredag om de to siste dagene før PST rettet mistanke mot henne. Da kom Bertheussen med et krast tilsvar.

Laila Anita Bertheussen forklarte seg torsdag detaljert i Oslo tingrett om hvordan hun oppfattet døgnene før det tok fyr i bilen til henne og samboer Tor Mikkel Wara. Fredag skal retten belyse hva som skjedde disse dagene gjennom vitner.

Ingen av kameraene på eiendommen på Røa var i drift fredag 8. mars i fjor og frem til cirka klokken 15 den dagen da ett av kameraene ble satt i drift.

På den tiden hadde PST satt opp to skjulte kameraer utenfor eiendommen. Wara og Bertheussen visste om disse kameraene. Bilder fra ett av de skjulte kameraene fanget opp parets bil idet den kjørte ut av eiendommen tidlig på formiddagen.

Ved hjelp av bilder kunne politioverbetjent Snorre Mortensen i PST dokumentere at bakruten på bilens høyre side var knust da Bertheussen kjørte tilbake til boligen litt senere på formiddagen og parkerte den utenfor garasjen.

Speilene på bilen sto i utslått posisjon, noe som ifølge Mortensen indikerer at bilen var ulåst. Også bilder fra det ene kameraet på eiendommen som fungerte før bilbrannen natt til 10. mars, viste at speilene sto i utslått posisjon. Bilen sto på nøyaktig samme sted fra fredag formiddag til den ble påtent halvannet døgn senere.

Bilder fra det ene overvåkingskameraet som fungerte, viste at Bertheussen ryddet snø ved 09.15-tiden lørdag. Bertheussen var alene hjemme den dagen.

Les også

Kjørte rundt med hull i bilvinduet uten å oppdage det

Søkte etter «fakkel»

Deretter søkte Bertheussen etter «fakler» på nettsidene til Clas Ohlson fra sin Ipad. Klokken 11.35 søkte hun etter «fakkel» på Jernias nettsider.

Like etter klokken 12 forlot Bertheussen boligen med en handletrille. Politiet har på bakgrunn av billettkjøp på Ruter-appen konkludert med at hun tok buss til CC Vest på Lilleaker.

Der handlet hun for 320 kroner på Vinmonopolet og betalte med kort. Ifølge Mortensen kjøpte hun rødsprit på Jernia for 65 kroner og betalte kontant. Deretter betalte hun for et kjøp på 77 kroner med kort på Åpent bakeri.

Turen gikk videre til Kaktus Mat og vinhus som ligger i samme området. Der spiste hun lunsj med et familiemedlem og betalte 650 kroner med kort. Derfra tok hun bussen hjem.

Politioverbetjent Snorre Mortensen i PST møtte hjemme hos Laila Anita Bertheussen 14. mars i fjor og pågrep henne.

Mortensen oppsøkte Jernia nesten tre uker senere og fikk vite at de butikken hadde solgt en flaske rødsprit den aktuelle dagen. Dette skjedde etter at politiet fant en rødspritflaske i garasjen på Røa. Denne flasken hadde så å si samme batchnummer som rødsprit som var igjen på Jernia. Det er konstatert at den som tente på bilen, brukte rødsprit.

Bertheussen har i et avhør 14. mars i fjor fortalt at hun kjøpte rødsprit på Jernia.

Mortensen har også forklart seg tidligere i saken. Da kom det frem detaljer fra dagen Laila Anita Bertheussen ble pågrepet.

55-åringen virket overrasket da Mortensen og hans kolleger dukket opp. Hun sa hun ikke hadde noe avtale med politiet, men Mortensen fikk etter hvert lov til å komme inn.

Mortensen sa den gang i retten at hun virket overrasket, ble kortpustet og måtte legge seg ned. Hun kom til hektene og ble kjørt til Kripos. Etter det brukte politiet to dager på å ransake boligen til daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og Bertheussen.

Les også

Sylfest Lomheim kom fra Kristiansand for å vitne – ble sendt hjem av Elden etter ti minutter.

Tok bussen hjem

Etter besøket på Kaktus mat og vinhus tok Bertheussen bussen hjem. Utover ettermiddagen og kvelden ryddet hun snø fra tomten et par ganger. Sist gang hun ryddet snø, var ved 19.30-tiden lørdag, cirka seks timer før bilen ble påtent.

Forsvarer John Christian Elden la deretter vekt på at Bertheussen selv fortalte om kjøp av rødsprit under sine frie forklaring 14. mars i fjor. Derfor bør det ikke legges noe særlig vekt på at hun betalte kontant for rødspriten.

Forsvarer John Christian Elden i sal 250 i Oslo tingrett der han er en av forsvarerne til Laila Anita Bertheussen.

– Mistenkeliggjøringen av innkjøpet på CC Vest som politiet brukte stor tid på, er irrelevant. Bertheussen har selv fortalt om det. Det er ikke så mystisk at politiet bekrefter det Bertheussen sa i avhør.

Det bekrefter for øvrig forklaringen hennes, sier Elden til Aftenposten i en rettspause.

Les også

Kjøpte rødsprit timer før brannen

Bertheussen med krast tilsvar til PST

– Hvor sannsynlig er det at jeg ville ha parkert bilen på et sted som var svært synlig fra Vækerøveien, spurte Bertheussen retorisk da hun fikk ordet for å kommentere PSTs presentasjon fredag.

Dette med tanke på tiltalepunktet som sier at det var hun som satte bilen i brann. 55-åringen hele tiden nektet for det.

– Hvor sannsynlig er at jeg, da jeg var edru, var på CC Vest og kjøpte rødsprit. Og så brukte den til å tenne på bilen, fortsatte Bertheussen i samme stil.

Laila Anita Bertheussen var tilbake i rettssal 250 fredag formiddag og kom med et krast tilsvar til PST.

Bertheussen, som satt på et bakrom frem til klokken 11 fredag og fulgte med på saken derfra, kom tilbake til rettssal 250 der hun kom med disse utsagnene.

– Hvor sannsynlig er det at jeg, som hadde inntatt alkohol, kunne tenne på bilen uten å søle en eneste dråpe med rødsprit, la hun til.

– Hvor sannsynlig er det at jeg kvittet meg med printeren, men beholdt frimerkene, avsluttet Bertheussen som åpenlyst var irritert på PST.

Les også

Kripos-rapport kobler frimerker på trusselbrev til funn hos Bertheussen

Kripos sjekket switchen

Etter Mortensen var det en senioringeniør fra Kripos som inntok vitneboksen. Han jobber på Nasjonalt cyberkrimsenter hos Kripos og fortalte om undersøkelser rundt den mye omtalte switchen på kameraovervåkingsanlegget på eiendommen til Wara og Bertheussen.

Han har testet switchen for å finne ut om den fungerte slik den skulle. Derfor kjøpte Kripos en identisk switch for å kunne sammenligne switchen hos Wara/Bertheussen.

Systemloggen på den beslaglagte enheten hadde ingen loggførte oppføringer. Testen avdekket ingen kritiske feil med switchen. For alle kritiske feil skulle vært loggført i internminnet, men det var ingen slike meldinger der, fastslo ingeniøren. Underveis i saken har Bertheussen flere ganger sagt at overvåkingsanlegget ikke fungerte som det skulle.

Ingeniøren undersøkte også portene på switchen, men kunne ikke finne noe feil med disse. Konklusjonen fra ingeniøren er at switchen på undersøkelsestidspunktet fungerte som den skulle.

Forsvarer Bernt Heiberg, som stilte spørsmål til ingeniøren i retten, kunne konkludere med at ingeniørens vitnemål var helt i tråd med det Bertheussen har forklart til politiet.

– Det var ikke noe her som var i strid med det Bertheussen har forklart.

Hengte nøkkelen på utsiden

Våren 2019 fikk Bertheussen/Wara en badstue i kjelleretasjen. Fredag var en av håndverkerne som jobbet på boligen, i Oslo tingrett for å forklare seg. Han var i boligen 13. mars i fjor, dagen før Bertheussen ble pågrepet.

– Hadde du fått med deg det som hadde skjedde hos Bertheussen/Wara, spurte aktor Blom.

– Ja, absolutt. Det var vanskelig å ikke få med seg det, svarte håndverkeren.

Da ingen var hjemme, ble nøkkelen hengt på utsiden. Håndverkeren har i et politiavhør sagt at det virket litt rart med tanke på alle de hendelsene som hadde vært på tomten.

På spørsmål fra aktor presiserte håndverkeren at han ikke reagerte på det, men la merke til at nøkkelen ble hengt utenfor.

Taxikunde oppdaget bilbrannen

En taxikunde i 30-årene, som var på vei til sin bolig på Røa natt til søndag 10. mars, reagerte på at det ikke sto noe politi utenfor boligen til Bertheussen og Wara. Siden Wara var i England, hadde ikke politiet en patrulje på stedet.

En taxikunde la merke til at noe var uvanlig med bilen til Bertheussen og wara da taxien kjørte forbi eiendommen på Røa. Taxikunden fikk snudd taxien og kunne konstatere bilbrann. Han ringte deretter politiet.

Fra taxien kunne passasjeren se at det var noe som kunne ha vært en flamme som ble observert på tomten til Bertheussen og Wara. Han ba taxisjåføren om å snu og kjørte tilbake. Da de kom tilbake, la de merke til brannen.

– Taxisjåføren hoppet raskt ut og begynte å slukke brannen. Jeg ringte politiet, sa taxikunden i sin forklaring i retten som ble tatt via telefon.

Han la ikke merke til noen andre personer i området.