Norge

Slik tar du vare på filene dine

  • Å kun ha filene på PC-en er over grensen til idioti, sier dataekspert Clas Mehus. Her kan du lære hvordan du sikrer dine bilder, videoer og dokumenter.
  • Carl Alfred Dahl
    Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder

Les også:

Hvor ligger bildene fra den fantastiske ferieturen i fjor, eller filmen av minstemanns første lille tur? Hva med studentoppgaven du levde og åndet for i månedsvis?

Hva skal til for at de slettes for all tid? Et datacrash, et virusangrep, en oppripet plate eller en ødelagt minnebrikke er nok svaret for mange.

–Å kun ha filene på PC-en er over grensen til idioti, sier journalist Clas Mehus i PC World til Aftenposten.

Utsatt

Likevel er det fryktelig populært: Halvparten av oss tar ikke sikkerhetskopi jevnlig, selv om 47 prosent har opplevd å miste data. Det viser en undersøkelse mediebyrået Carat gjennomførte for Elkjøp tidligere i høst.

–Poenget med backup er å ha en kopi når noe går galt. Jeg sier når, og ikke hvis, fordi før eller senere vil de fleste av oss oppleve feil med harddisk eller datamaskin, sier redaktør Hallvard Lunde i HjemmePC.

Foto: Lars Vidar Nordli

Han mener den vanlige forbruker bør gjøre som større bedrifter: Ha både nær-backup og fjern-backup.

–Nær-backupen er viktig for tilgjengeligheten. Fjern-backupen er for de store katastrofene: Når huset brenner, står under vann eller tømmes av innbruddstyver. Fjern-backupen skal altså «ut av huset», sier Lunde.

For nær-backup anbefaler han ekstern harddisk.

–For fjern-backup er det best å bruke en nettjeneste. Men mange synes nok dette blir både for dyrt og for teknisk. Da bør man velge en ekstern harddisk som man oppbevarer på jobben eller hos en bekjent. Ulempen her er at du må frakte den frem og tilbake fra «fjernlageret», sier Lunde. De fleste nettjenestene gir deg en viss mengde lagringsplass, og filene må lastes opp via Internett. For å få tilgang, må de igjen lastes ned.

–En litt annerledes variant er Crashplan, som lar deg utnytte PC-ene til bekjente, ved at to eller flere lagrer sikkerhetskopien hos hverandre, sier Lunde.

Generasjoner

Foto: Privat

Mehus i PC World tror lagringsplass på Internett vil være den beste løsningen for mange.

–Kostnadsbildet kan være litt uoversiktlig for enkelte av tilbudene, og prisene varierer stort, minner Mehus om.

Han påpeker fordelen med backup i flere generasjoner: Filer kan forsvinne underveis, og dermed ikke være med hvis backupen oppdateres.

–Når man tar sikkerhetskopi kan det ved jevne mellomrom være lurt å ikke bare overskrive den gamle utgaven, men ha en «generasjonskopi». Det finnes programvare som tar automatisk vare på generasjoner av data, sier Mehus.

Kommunikasjonsrådgiver Christian Brekke i Elkjøp mener både ekstern harddisk og nettjenester er fullgode alternativer.

–Men med tanke på tilgjengelighet anbefaler vi ekstern harddisk, sier Brekke.

Trådløst for familien

Kommunikasjonssjef Nils Erlimo i Expert tror ekstern harddisk blir fremtidens minnevinner.

–Vi ser at kundene våre ønsker å ha fysisk kontroll over hvor backupen ligger. Da anbefaler vi en ekstern harddisk som sørger for automatisk kopiering så snart nye filer lastes inn i PC-en. Dette setter man opp én gang, så vil det surre og gå av seg selv, sier Erlimo.

Har du et godt trådløst nettverk, er det verdt å legge seg på minne at hele familien kan dele.

–Da kan den eksterne harddisken ta backup trådløst fra alle hjemmets PC-er. I tillegg har man tilgang til denne harddisken fra hvor som helst via Internett, sier han.

Hvordan lagrer du filene dine? Del dine erfaringer med andre lesere nederst i kommentarfeltet


DATAMASKINEN PLUSS: Den enkleste og raskeste måten å lagre på, og også veldig billig. MINUS: Utrygt, kan ikke regnes som sikkerhetskopi. — Mister du PC-en, mister du også all data. Så sant harddisken ikke er oppdelt, er den også utsatt for skadelige virusangrep og ondsinnet programvare, sier Brekke.

USB /MINNEPENN PLUSS: En stor minnepinne kan være et billig alternativ til ekstern harddisk, men er langt fra like trygt. MINUS: Dyrt hvis man har mye data. En minnepinne på 64 GB koster i overkant av tusenlappen. For samme prisen kan man få to eksterne harddisker på 320 GB hver, man da kan ha én kopi hjemme og én utenfor huset.

CD-/DVD-PLATER PLUSS: Lett å ta vare på flere generasjoner av sikkerhetskopier. Billig. - Lett å oppbevare hos venner, på jobben eller sende i posten til bekjente, sier Lunde.MINUS: Kan bli upraktisk med mange plater ved store mengder data. - Må oppbevares trygt, da den er utsatt for riper og magnetisme. Det tar lengre tid å brenne en CD-/DVD-plate enn å lagre på en harddisk. Da blir terskelen høyere, sier Brekke.

MINNEKORT/VIDEOTAPE PLUSS: Ikke noe ekstraarbeid. Enkel tilgang og frakt. Billig, men dyrt med store mengder.MINUS: Gir ingen trygghet hvis ikke man har en ekstra kopi. Treg overføring. Ikke den tryggeste lagringen. - Minnekort, minnepenner, CD/DVD-er har en tendens til ikke å være tilgjengelig når du trenger dem, så det mener jeg er en dårlig løsning, sier Lunde.

EKSTERN HARDDISK PLUSS: Enkel, rask og billig løsning. Liten risiko for at lagret data går tapt, så sant harddisken ikke utsettes for voldsom ekstern påvirkning. MINUS: Virus og datakræsj i PC en vil ramme harddisken hvis den er tilkoblet. Brann eller vannskade kan ødelegge både PC og ekstern harddisk. Bør oppbevares separat fra PC en. Ved jevne mellomrom bør man ta sikkerhetskopi til en ekstern harddisk nummer to, som man igjen legger i safe, på jobb, eller kanskje på hytta.

NETTBASERT LAGRING PLUSS: Kan være en meget god løsning for dokumenter og en moderat mengde bilder. Man har en sikkerhetskopi adskilt fra PC en, slik at man også er sikret ved datakrasj og om huset skulle brenne ned. Veldig trygt.MINUS: Passer dårlig for video, fordi store datamengder er kostbart. - Selv om man bruker en nettbasert tjeneste ville jeg nok en gang iblant også ha oppdatert sikkerhetskopien, sier Mehus. - Krever rask internettforbindelse, og man er også sårbar hvis internett skulle være nede, sier Brekke.

Les også

  1. 50 gode gratisprogrammer

  2. Hjelp! Hvor ble det av bildene?