«Fuglesykehus» endelig på plass i Langesund

Disse silandungene plukker febrilsk på fjærene sine for å prøve å få bort oljen. Nå står fuglemottaket i Langesund snart klar for å ta i mot tilsølte fugler som dem, for å rehabilitere dem og gi dem et nytt, oljefritt liv. FOTO: OLAV URDAHL
  • Men vit hvordan svaneunger ser ut før du ringer, oppfordrer Naturvernforbundet.

— Vi oppfordrer folk i området nå til å komme seg ut i naturen på de oljerammede områdene og se etter tilsølte fugler, men vær for all del forsiktige på glatte svaberg, sier Pål Bugge, ansvarlig for rehabiliteringsprosjektet i Naturvernforbundet, til Aftenposten.no.

Søndag morgen fikk forbundet den gledelige nyhet fra Direktoratet for naturforvaltning (DN) at skytingen av tilsølte fugler skal opphøre, og at Naturvernforbundets tilbud om å starte et rehabiliteringsprosjekt for oljeskadet fugl får støtte umiddelbart.

Bugge og flere andre aktivister fra Naturvernforbundet er alt godt i gang med oppriggingen av et «fuglesykehus» på bryggen i Langesund, der snekkere arbeider, og sivilforsvaret har bidratt med seks militærtelt, for å legge alt til rette for pleie av de mange hundre sterkt skadede fuglene. Den første gåsen er på plass, og det hele ser ifølge Bugge veldig bra ut.

Artikkelen fortsetter under bildet

— Ikke ring hvis du ikke har greie på det

— Vi har et telefonnummer folk kan ringe inn på dersom de er usikre på hvordan de skal hente inn den skadede fuglen, men vi ber om at det er folk som har litt greie på dette som ringer. Vi er nemlig litt leie av at folk som har sett ett år gamle svaneunger, som naturlig er brune, og tror de har sett en oljetilsølt svane, sier Bugge.

Naturvernforbundet rykker nemlig ut dersom folk ikke vil fange inn fugler selv, og hvis man er sikker på at man har observert en skadet fugl, bør man ringe forbundet på telefon 905 57 157.

Bugge opplyser at det kan være vanskelig å finne de skadede fuglene. Mange av de veldig tilsølte fuglene gjemmer seg stikker seg nemlig vekk, for å unngå å møte folk, og legger seg gjerne ned for å dø. I tillegg er det slik at mange av ærfuglene blir så tilsølt at de rett og slett synker til havs og dør.

- Faktisk er det slik at mesteparten av de skadede fuglene synker til havs og dør, og sånn sett får vi inn relativt få fugler, sier Bugge.

Artikkelen fortsetter under bildet

Får lovnad av miljøvernministeren

Naturvernforbundet står sammen med WWF, Norsk ornitologisk forening, NOAH, SWAN, Norsk Naturinformasjon bak det nystiftede Nettverk for oljeskadet fugl (NOW), som er så nytt at det foreløpig ikke finnes noe styre. Det er nettverket som står bak aksjonen for å redde fuglene etter Langesund-utslippet.

I tillegg får de hjelp av sivilforsvaret, Fylkesmannens Miljøvernavdeling og havnemyndighetene til å drive fuglemottaket på bryggen i Langesund. Fuglehjelpen i Oslo og Greenpeace skal også være involvert.

— Vi har blitt lovet av miljøvernminister Erik Solheim at det ikke skal bli noen flaskehals når det gjelder ressurser, forteller Bugge.

Forbundet har laget et budsjettanslag på nesten 900.000 kroner for en fuglevernaksjon i én måned. Det vil si at det ryker ut rundt 200.000 kroner i uken for å redde de mange skadede fuglene.

Bugge understreker at budsjettet kun er et anslag, og opplyser at det trolig vil bli snakk om mer penger.

Pål Bugge (til høyre) og Rune Kristiansen, leder i Naturvernforbundets lokallag i Bamble, er i sving med å bygge fuglemottak i Langesund. FOTO: NATURVERNFORBUNDET
Kystminister Helga Pedersen (Ap) og miljøvernminister Erik Solheim (SV) var lørdag på befaring i Langesund. Solheim lover aksjonen for å redde oljeskadet fugl skal få tilstrekkelig med midler. - Ambisjonen er å sette naturen tilbake til opprinnelig stand. For å få det til, setter vi alle kluter til, sa Pedersen. FOTO: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX
Tilgrisede sjøfugler har samlet seg ved på et lite svaberg. FOTO: ÅSMUND ISAKSEN