Norge

Rekordhøye klimagass-utslipp

Høyeste registrerte nivå av klimagasser noensinne.

Utslippene av drivhusgasser øker stadig raskere, og verdens isbreer minker stadig raskere. Her representert ved Waggonwaybreen i Magdalenefjorden på Svalbard. Foto: ILLUSTRASJONSSCANPIX

 • Ida Halvorsen Kemp

Drivhusgasser i jordens atmosfære nådde rekordhøyder i 2008, og karbondioksidnivået øker raskere enn tidligere. Det kommer frem av en rapport fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO), FNs organ innen meteorologi og hydrologi, som ble lagt frem mandag.

Nivåene av klimagasser, som antas å være ansvarlige for den globale oppvarmingen, har økt hvert år siden man begynte å lage detaljerte rapporter for utviklingen i 1998.

Utviklingen med økende utslipp har pågått siden den industrielle revolusjon. De fire hyppigst forekommende klimagassene som skyldes menneskelig aktivitet er karbondioksid, metan, dinitrogenoksid og halokarboner.

Øker raskere

— Konsentrasjonen av klimagasser øker enda litt raskere, sa organisasjonens leder, Michel Jarraud, under en pressekonferanse i Genève mandag, ifølge nyhetsbyrået Associated press.

Selv om den årlige økningen er liten, representerer nivået sammenlignet med slik det var før den industrielle revolusjon, en massiv økning, ifølge WMO.

Det siste tiåret frem til 2008 har den årlige økningen av karbondioksidnivået i atmosfæren vært på 0,9 deler per million (ppm). Fra 2007 til 2008 økte det imidlertid med 2 ppm til totalt 385,2 ppm.

— Det er av stor betydning, fordi vi gjerne skulle sett en utflating i økningen, sier Jarraud.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Sandro Campardo

Forblir lenge i atmosæren

Rapporten fra WMO kommer etter at EU oppfordret USA og Kina til å sette mål for å kutte klimagassutslipp på neste måneds klimakonferanse i København. Forsinkelser forårsaket av disse landene hindrer den den globale innsatsen for å bremse klimaendringene, ifølge EU.

Siden 1750 har karbondioksidnivået økt med 38 prosent, lystgass med 19 prosent og metan med 157 prosent, ifølge WMO.

— Det tar tid å se virkningen av klimagassutslipp fordi slike gasser forblir så lenge i atmosfæren, sa Oksana Tarasova, spesialist i WMO.

— Selv om vi stopper alle utslipp akkurat nå, etter 100 år, vil 30 prosent av mengden som er kommet til siden den industrielle revolusjonen startet forbli i atmosfæren, sa Tarasova.

 1. Les også

  Obama tok opp valutastrid – Hu taus

 2. Les også

  Klimakonferanse? Hvor?

 3. Les også

  USA og Kina vil tallfeste utslippskutt i København

Les mer om

 1. Klima

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Stadig mer klimagasser i atmosfæren

 2. VITEN

  Denne bakterien kan spise drivhusgassen metan

 3. KOMMENTAR

  Jøss, biffen er visst ikke en klimaversting likevel!

 4. VERDEN

  FN: CO2-utslippene må kuttes med 7,6 prosent hvert år •

 5. VITEN

  Olje- og gasslobbyen hevder gass er dobbelt så bra som kull. Men hvor er bevisene?

 6. DEBATT

  1,5-gradersmålet er en forsikring mot katastrofale konsekvenser