Saueeeier skjøt hund med hagle

Saueeier Hans Herman Utgård på Hvaler skjøt i går en en hund som jaget dyrene hans.

— Jeg er møkklei døde og skadede sauer, sier han til Fredriksstad Blad. Utgård ble oppringt av en nabo mens hans satt og spiste lunsj.- Naboen sa at det var en svær, svart hund som jaget sauene mine. Jeg tok børsa og fløy på dør, sier grunneieren på Nedre Utgård på Vesterøy.

Han kom seg ut og fant hunden ved et gjerde, mens sauene hadde kommet seg opp på en høyde.

— Jeg gikk nærmere bikkja og forsøkte å snakke til den. Det er det jeg pleier å gjøre. Er det greie hunder, så kommer de for å få kos, og da tar jeg dem i bånd, sier Utgård. Etter å ha fanget hundene gir han dem til politiet eller eierne med noen formaninger. Men i går endte det annerledes.

— Fem meter unna meg reiste den bust. Den flekket tenner og var aggressiv. Den kom enten til å bite meg eller stikke av. Jeg kunne ikke risikere at den fortsatte å jage sauene, så jeg skjøt den med to haglskudd på ti meters avstand, sier Utgård. Det er tredje gang på 25 år at han skyter en hund på beitemarkene sine.

Må avlive

Utgård vet ikke om hunden skadet eller drepte noen av sauene. De forsvant til skogs. Han lette etter dem i går, men uten hell. Utgård har rundt 460 sauer spredt rundt på Hvaler. I forrige uke ble han oppringt av politiet etter et annet hundeangrep. Da hadde et lam og en søye blitt jaget ned i en kløft på Akerøya. Der ble de bitt i bena og buken av en liten dachs, slik at de ikke kunne stå. Det kan de fortsatt ikke. Nå må han antagelig avlive søya fordi det har gått koldbrann i sårene.

— Det skal ikke mer til enn et lite bittsår som det går fluelarver i, så kan dyret dø med ubeskrivelige lidelser. I tillegg koster det mange tusen kroner for hvert dyr som går tapt, sier Utgård.

Gir blaffen i båndtvang

Utgård mener det er bedrøvelig med hundeeiere som ikke vet at der det går bufe, er det båndtvang hele året.

— Noen gir bare blaffen og slipper bikkja. På denne tiden er det mange som glemmer båndtvangen, sier Utgård. Han frykter ikke at han skal få noen reaksjoner fra politiet.

— Det er ikke gitt at den som skjøt hunden har gjort noe ulovlig. Det kan være hundeeieren som har forbrutt seg. Det vil den videre etterforskningen vise, sier lensmann Erik Hulleberg på Hvaler. I går ettermiddag hentet politiet hunden. Foreløpig er både hundens og eierens identitet ukjent.

(Aftenposten)