Jente (2) smittet av e.coli

Behandles for alvorlig nyresykdom ved St. Olavs Hospital.

En jente på to år er innlagt med en alvorlig nyresykdom ved St. Olavs Hospital. Sykdommen skyldes en e.coli-bakterie.
  • Fredrik Dyrnes Svenden

Onsdag 21. september ble en to år gammel jente fra Sør-Trøndelag innlagt ved St. Olavs Hospital med hemolytisk-uremisk syndrom (HUS). Sykdommen skyldes en e.coli-smitte, bekrefter sykehuset til Adressa.no tirsdag.

Jenta har blitt behandlet ved intensivavdelingen for barn ved St. Olavs Hospital. Tilstanden til jenta var lørdag alvorlig, men stabil.

Samme bakterie tok liv

Jenta er smittet av den agressive og giftproduserende e.coli-typen EHEC. Bakterien kan ifølge Folkehelseinstituttet føre til blodig diaré og nyresykdommen HUS.

EHEC sto bak både det store utbruddet i Europa i sommer, samt utbruddene i Norge i 2009 og 2006. I alt 47 personer omkom i sommerens utbrudd i Europa

Ifølge Mattilsynet er det svært vanskelig å finne smittekilden til denne typen e.coli-bakterie.

— Denne bakterien finnes over alt i samfunnet. Vi tror den stammer fra tarm til storfe, geit eller sau og kan ta ulike veier fram til folk. Vi kan ikke kvitte oss med denne bakterien, men må heller lære oss å leve med den, sier Erik Wahl, seniorinspektør i Mattilsynet til adressa.no.

Ifølge Wahl er ikke denne e.coli-bakterien spesielt smittsom mellom mennesker.

Ingen konkrete mistanker

Mattilsynet kjenner til dette aktuelle tilfellet, men ønsker ikke å kommentere hvilke tiltak som eventuelt er blitt satt i verk.

— Hadde vi hatt mistanke om en spesiell matvare, ville vi formidlet det, sier Wahl.

Generelt sett bistår Mattilsynet kommuneoverlegen i slike saker. Tilsynet forsøker da å utrede eventuell smitte fra mat eller dyr.

— Det typiske vi gjør er å gjennomføre intervju med pasienten, og i tilfeller med barn snakker vi selvfølgelig også med foreldre. Vi tar også prøver av mat hvis det er mistanke om at det kan være smittekilden, eller av dyr hvis det er mistanken, sier Wahl.

Mattilsynet har utarbeidet svar til de vanligste spørsmålene knyttet til e.coli. De kan leses her .