Opticom - høyt oppe, langt nede

Opticomgründer Hans Gude Gudesen har trolig en soleklar rekord i norsk finansverden.

  • Forf>
  • <forf>sverre Stenseng <

Børsboblen.Gudesen har holdt aksjonærer glødende interessert i sitt selskap i 15 år, til tross for at selskapet så langt er et tapsprosjekt, har minimal omsetning og ingen varer å selge. De eneste som til nå har tjent noe større på Opticom er Gudesen selv, hans venner i styret, Robert Keith og Thomas Fussell, samt noen som har solgt underveis.Siden børsintroduksjonen i 1996 har Opticom til tider vært mest omsatt, gått mest opp og gått mest ned på Oslo Børs. Opticom er selskapet som hadde en børsverdi på nesten 30 milliarder kroner, og som på sitt mest hysteriske hadde en aksjekurs på 2555 kroner per aksje 2. februar 2000. Nå er kursen rett under 90 kroner. Men i Opticom glitrer fortsatt gullet i det fjerne. Aksjen har gått som en kule i april, og har igjen vært én av børsvinnerne.Det kanskje viktigste gjennombruddet for Opticom kom i november 1999. Da inngikk selskapet en lisensavtale med den amerikanske brikkegiganten Intel. Denne innebar at Intel skulle satse tid og penger på prosjektet. Dermed kom de også inn på eiersiden. Det virket som flydrivstoff på et allerede sprakende børsbål.

Starten i Fredrikstad

Det var høsten 1987, og det var vått. En kveld møttes ti mennesker på kontoret til advokat Geir Kristoffersen i Fredrikstad. Hans Gude Gudesen hadde allerede i en periode løpt rundt til venner og kjente i Fredrikstad for å fortelle om idéene sine. Fredrikstads store bakersønn og arkeolog hadde vekket interesse med sine vyer om å bli råest på lagring av data i verden.Idéen om å få så godt som hele kloden lagret på et kredittkort skremte ingen. Lokalt var Gudesen geniforklart for lenge siden. I løpet av kveldsmøtet hos advokat Kristoffersen var selskapet "Ola" stiftet. Noen av de ti investorene hadde gått etter å ha fått en demonstrasjon av Gudesens teknoidé. Likevel ble seks igjen, som sammen la 5 millioner kroner på bordet. 1. september 1994 ble Opticom stiftet, igjen med Fredrikstad-folk i stallenDet teknologiske ståstedet var klart: Dette var å legge så mange svært tynne plastlag oppå hverandre som mulig, noe som skal gjøre det mulig å lagre store mengder data. I Gudesens verden heter dette sammensatte materialet polymer. Men det var jo ikke akkurat masseprodusert ennå, dette lagringsproduktet.Selskapet trengte bjellesauer og frontfigurer som kjente finansmarkedene. Gudesen gjorde det kunststykket å få med seg de gamle britiske ringrevene Robert Keith og Thomas Fussell som de første bjellesauene. Keith var kjent i norsk investormiljø fra 1980-tallet, etter å ha vært med på de hyperspekulative prosjektene Norsk Polar Navigasjon, Norsk Vikingolje og Arcade Shipping, som hadde kursutvikling med jo-jo-takter over seg. Blant annet på grunn av uttalelser fra Keith. Fussell jobbet sammen med Keith som aksjemegler i England.De gikk inn med penger, og ble henholdsvis daglig leder og styreformann. Parhestene gjorde kort prosess. Gudesen fikk munnkurv. Hans drømmer og idéer ble satt på papir. Det var slutt på småtteritankegang.Seinere kom også størrelser som Tore Aksel Voldberg, Øystein Stray Spetalen og Dagfinn Sundal inn som aksjonærer. Og hjulet var i gang. Men det var særlig Voldberg som gjorde seg bemerket og mektig rik på blant annet Opticom, men fikk også den senere nedturen rett i fleisen.

Intel dro lasset

I to og et halvt år fra Opticom fant veien til Oslo Børs ventet aksjonærer og finansmarkedet, før Intel var på banen. Men når et selskap lever så på håp om fremtiden som Opticom gjør, går det også raskt utforbakke når det raser. Var det en dårlig dag på Børsen, var aksjekursen i Opticom vanvittig dårlig, der flere milliarder kroner kunne fordufte på én dag.Det samlede underskuddet i Opticom siden 1997 er på 642 millioner kroner. Det dårligste enkeltåret var 2000, da underskuddet var på 447 millioner kroner. Bare ett år har det vært overskudd. Samtidig har toppene Gudesen, Keith og Fussell tatt ut store konsulenthonorarer. Over 50 millioner kroner er tatt ut til disse tre de siste årene.Ingen vet helt Opticom og Intel vil ha varer å selge. Men i Opticom glitrer fortsatt gullet.