Disse studiene er vanskeligst å komme inn på

Samordna opptak presenterte fredag tallene for årets opptak. Nanoteknologi troner høyest.

08022008133555-BabLo2AcxF.jpg

Torsdag kveld la Samordna opptak ut svar på alle nettsøknadene de har fått inn for 2015. Håpefulle studentspirer kan nå gå inn på deres nettsider og se om de har kommet inn på sitt førstevalg.

— Det er viktig at alle husker å takke ja til studieplasser og eventuelt ventelisteplasser innen 26. juli, sier Aina Rødal informasjonsrådgiver i Samordna opptak.

Fredag slapp Samordna opptak også statistikken over årets opptak.

Les også: Breivik får tilbud om studieplass ved Universitetet i Oslo

Mandag morgen klokken 09.00 legges også studieplassene som fortsatt er ledige ut. Listen over hvilke studier det fortsatt er mulig å søke på legges ut søndag kveld.

Her er den viktigste statistikken:

Studiene med høyest poenggrense

Rangert etter ordinær kvote (se faktaboks) tilhører de elleve øverste studiene fagfeltet medisin, psykologi eller odontologi. På en tolvteplass finner vi industriell økonomi, mens toppfaget på førstegangskvote kommer først på tolvteplass om man rangerer etter ordinær kvote.

Les også saken fra tidligere i vår om de mest populære studiene.

Petroleumsfag faller voldsomt

I fjor lå petroleumsfag ved NTNU på 9 plass rangert etter førstegangskvote. I år faller studiet 30 plasser og poenggrensen går ned med over 4 poeng fra 58,8 til 54,1.

Les også: Studentene vender ryggen til oljebransjen

Også offshoreteknologi og mastergradsstudie i Petroleumsfag ved Universitetet i Stavanger faller. Henholdsvis 66 og 59 plasser på rangeringen over poenggrensene på førstegangskvoten.

Kommunikasjonsdirektør i Tekna, Tore Westhrin, tror tendensene i bransjen kan ha smittet over på søkerne. Han legger til at det samtidig er gledelig at det er innen realfag og teknologi vi finner de mest attraktive studiene.

— Det har vært kraftige nedbemanninger i petroleum- og leverandørindustrien. Signalene som har gått ut til de som har søkt seg til et studie er at det ikke er et fremtidsrettet yrkesvalg, sier han.

— Vi mener at det er feil. Vi skal leve av olje og gass, og vi skal ha en oljesektor, i mange år fremover. Samtidig er kompetansen man tilegner seg i petroleumsbransjen anvendbar i mange andre bransjer.

Alle universitetene får flere søkere, men ett skiller seg ut

Alle universitetene fikk flere søkere i år enn de fikk i fjor. Flere opplever store økninger; både universitet i Agder og universitetet i Stavanger presterer en økning på rundt ti prosent. Men likevel er det ett universitet som slår alle, og det er universitetet i Nordland.

De har opplevd en økning i antall søkere på over 27 prosent. Det er rektor Pål Pedersen veldig fornøyd med:

— Vi har jobbet med å utvikle attraktive studietilbud gjennom mange år, og innenfor alle våre profiler "blå vekst" (havbruksutdanninger), innovasjon og entreprenørskap og velferd er søkningen svært god.

Antallet søkere og tilbud fortsetter å øke

Det totale antalle tilbud til høyere utdanning fortsetter å øke også i år. I fjor fikk 84 810 søkere tilbud om studieplass. I hovedopptaket 2015sender Samordna opptak ut 88 984 tilbud om studieplass. Dette er 4 174 flere tilbud enn i 2014, en økning på 4,9%.

127 929 personer hadde per april 2015 søkt til høyere grunnutdanning gjennom Samordna opptak. Dette er cirka 8000 flere søkere enn i 2014, det vil si en økning på 6,7 %.

Likevel står om lag 17 196 kvalifiserte søkere uten studieplass foreløpig. Det er rundt 3 100 flere enn i fjor.

Flere lærere får tilbud

Det er flere søkere enn noen gang som har fått tilbud om studieplass ved grunnskolelærer— og lektorutdanningene. Også barnehagelærerutdanningen øker fra i fjor. Det viser tall fra Samordna Opptak.

– Dette er gledelig. Regjeringen satser på skole og barnehage. Lærerne er avgjørende for at vi skal lykkes med denne satsningen. Det er stort behov for flere lærere med god kompetanse i skole og barnehage, og regjeringen satser derfor på å utdanne flere lærere, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Har du et par ekstra minutte? Les saken om jenter får ekstrapoeng for å ta guttedominerte studier som engasjerte stort tidligere i år.

Les også

Ti høyskoler vil bli universiteter: - Det er så på trynet at jeg ikke kan få sagt det

08022008133555-BabLo2AcxF.jpg