Aker Solutions-ansatt (49) pågrepet og terrorsiktet

Aker Solutions slo alarm om en av sine egne ansatte, som skal ha vært aktiv på «ekstreme nettsider».

6N1A7168-20150511-150756-9532E8-0iyqakTDzL.jpg

— Vi mener han har spredd informasjon på internett, blant annet til å begå terrorhandlinger, sier politiadvokat Signe Aaling til Aftenposten.

Hun vil ikke si hva slags informasjon det er snakk om. Mannen er siktet for å «gi opplæring i metoder eller teknikker som er særlig egnet» til å utføre eller bidra til terrorhandlinger, slik det er formulert i straffelovens §147c bokstav c.

Siktede sitter nå i avhør. Om mannen blir varetektsfengslet avgjøres når det er avklart hvordan han stiller seg til siktelsen.

Politiadvokat Signe Aaling

Pågrepet på arbeidsplassenPågripelsen skjedde på Aker Solutions på Fornebu, der han jobber. En ikke navngitt kilde sier til VG at mannen skal ha vært aktiv på «ektreme nettsider», og at det skal ha vært et klart brudd på selskapets retningslinjer. PST aksjonerte i 13-tiden.

Aker Solutions bekrefter at de meldte til PST.

— Vi kan bekrefte at en person ble pågrepet av politiet i våre lokaler på Fornebu i dag. Foranledningen er at vi gjennom våre kontrollrutiner avdekket at vedkommende har brutt selskapets interne retningslinjer, sier kommunikasjonssjef Bunny Nooryani i Aker Solutions til Aftenposten.

PST valgte etter varslingen å gjennomføre pågripelsen på mannens arbeidsplass.

— På grunn av sakens natur, varslet vi politiet. Vedkommende er også suspendert fra jobben. Vi har ingen ytterligere uttalelser å komme med til denne saken på nåværende tidspunkt, sier Nooryani videre.

Den siktede mannen er 49 år og norsk statsborger, opplyser PST. Ifølge Dagbladet er han norsk-iraker.

Skal ha hatt «ansvarsstilling»

Advokat Brynjar Meling er blitt oppnevnt som forsvarer, i tråd med mannens egne ønsker. Mandag kveld blir han assistert av advokatfullmektig Bjørn Andre Gulstad i Melings advokatfirma.

Meling vil vente med å si noe til etter at mannen er ferdig avhørt.

Meling har lang erfaring med terrorsaker, som mangeårig forsvarer for Mulla Krekar. Han kjenner ikke til den nå siktede Aker Solutions-mannen fra før.

Ifølge Dagbladet skal mannen ha en «ansvarsstilling» i selskapet.

Vil ikke kommentere sammenheng

Tidligere mandag ble en 24-åring fra Fredrikstad tiltalt for terrorforbund med IS. Det varTV2som først meldte om denne saken.

Kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén i PST vil ikke kommentere om det er noen sammenheng mellom tiltalen som ble tatt ut tidligere i dag og den nye terrorpågripelsen.

Internasjonalt oljeservice-selskap

Aker Solutions ASA er et internasjonalt oljeservice-selskap med hovedkontor på Fornebu i Bærum.

Selskapet leverer ingeniørtjenester, fabrikasjon, teknologiprodukter, vedlikehold, spesialist- tjenester og totalløsninger til oljeindustrien.

Hoveddelen av virksomheten omfatter leveranser til olje-, gass- og petrokjemianlegg.

Konsernet har også en betydelig aktivitet knyttet til leveranser til prosjekter for gass- og kullkraftverk, metallforedling og andre utvalgte industrier.