Norge

NRK-journalister og NRK-ledelsen krangler om streikebryteri-påstander

De streikende NRK-journalistene beskylder arbeidsgiveren for å drive streikebryteri.

Leder for Norsk Journalistlag i NRK, Richard Aune, anklager arbeidsgiveren for å bedrive streikebryteri.
 • og NTB
 • Hans O. Torgersen
  Journalist

Leder for NRKs journalistlag, Richard Aune, sier til Aftenposten at ikke-streikende ansatte i NRK er blitt beordret til å utføre arbeid som de selv mener er streikebryteri.

– Dette dreir seg om medlemmer i andre fagforeninger i NRK som blir beordret til å utføre de streikendes oppgaver. Det er streikebryteri, sier Aune.

Han kritiserer ikke de som er blitt beordret.

– De har også sagt til NRK at de vil slippe, men de er blitt beordret. Dette er ene og alene NRKs ansvar, og vi ber om at dette må ta slutt, sier Aune.

De streikende reagerer kraftig på det som skjer.

– Folk er provosert. Nå har vi også fått rapporter om det vi mener er direkte streikebryteri for å få 17. mai-sendingen på luften.

Bekrefter beordring

Lederen for de YS-organiserte i NRK, Tor Egelien i Tverrfaglig Forening, bekrefter at minst en ikke-streikende er beordret mot sin vilje til å utføre arbeid som de streikende mener er streikebryteri.

– Det dukker opp slike tilfeller nå på samme måte som under streiken i 2006. Jeg at kjenner til ett konkret tilfelle med beordring. Ut fra erfaring kan jeg ikke utelukke at det er flere, sier Egelien til Aftenposten.

Dette tilfellet dreier seg om en leder som ble beordret til å utføre arbeid som vedkommendes underordnede, som er i streik, vanligvis utfører.

– Vi har ikke noe uoppgjort hverken med ledelsen i NRK eller kollegene som er streik. Vi har en tariffavtale med NRK og er litt mellom barken og veden, sier Egelien.

– Vær varsomme

Tidligere på dagen ble det klart at NRK vil gjennomføre en amputert 17.-maisending, med Haddy N'jie og youtuber Dennis Vareide som programledere.

Det var på forhånd planlagt at Vareide skulle debutere som reporter fra barnetoget i NRKs 17. mai-sending, mens Haddy N'jie skulle være programleder fra Slottsplassen. De to er ikke omfattet av streikeuttaket til Norsk Journalistlag (NJ).

Les også

Streikerammede NRK sender live fra barnetoget i Oslo. TV2 og VGTV med bred 17. mai-dekning

Fra fagforeningen har reaksjonene på dette vært sterke.

– Hvis de endrer på rollene, er det streikebryteri. Når du har lagt en arbeidsplan og begynner å flikke på den for å få ting på luften, så mener vi at det er streikebryteri, sier Aune til Aftenposten.

– Vi forventer at NRK som seriøs arbeidsgiver rydder opp i dette og stanser streikebryteriet umiddelbart.

NRK-journalister i streik utenfor Fjernsynshuset på Marienlyst i Oslo onsdag. F.v.: Mads Håby, Svein Bryn, Line Tomter, Maria Knoph Vigsnæs, Eline Buvarp Aardal og Arild Svalbjørg.

– Meningsløs påstand

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen avviser bastant at de driver med streikebryteri.

– Det er en helt meningsløs påstand og helt ubegrunnet. Det er sånn at jeg faktisk er veldig opptatt av å respektere reglene for en sånn konflikt. Det er klart at dette rammer tilbudet til publikum, det er svært beklagelig. Og så må også Norsk Journalistlag respektere at de som ikke streiker, må få lov til å gjøre sin vanlige jobb, sier han til TV 2.

Bruker ledere i nyhetssendinger

Fagforeningen har også anklaget NRK for å drive streikebryteri ved å sette inn ledere til å gjøre jobben til journalistene, ifølge Journalisten. Tirsdag leste for eksempel konstituert nyhetsdirektør Marius Tetlie nyhetsmeldinger i NRK Dagsnytt.

Les også

NRK-streiken: Har 80 mill. i streikekasse – kan holde på i åtte uker

– All erstatning av streikende journalister er streikebryteri, sier leder i streikekomiteen Hege Fagerheim til fagbladet.

Juridisk direktør Olav Nyhus i NRK mener på sin side at prinsippet tydelig sier at ledere kan utføre streikende journalisters jobb.

– Vi registrerer at vi ikke er enige med NJ om dette. At Tetlie trår inn her er i samsvar med loven, slik vi tolker den, sier han.

Les også

 1. NRK-streik blant 1700 NJ-ansatte. Kringkastingssjefen beklager overfor publikum.

 2. NRKs nyhetssendinger utgår og radioprogram erstattes av musikk tirsdag

 3. NRK-streiken: Sp oppfordrer NRK å likevel lage 17. mai-sending

Les mer om

 1. Streiken i NRK
 2. NRK
 3. Norsk Journalistlag
 4. Thor Gjermund Eriksen
 5. Fagforening
 6. Streik