Norge

Ny lov åpner for utenomrettslig kontroll av våpeneiere

Etter den nye våpenloven trenger ikke politiet lenger å varsle om kontroll av oppbevaring av våpen. – Helt ubegripelig, mener Norsk Våpeneierforbund.

Petter Eide (SV) i justiskomiteen er blant tilhengerne av den nye våpenloven, der kravet til varsling i forkant av kontroll av oppbevaring av våpen er tatt ut. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • og NTB

500.000 norske våpeneiere risikerer å få politiet på uvarslet besøk etter at ny våpenlov ble vedtatt i Stortinget 8. mars, skriver Nettavisen.

Tidligere har politiet vært nødt til å varsle om slike kontroller 48 timer i forveien.

– Det finnes ikke ord. Det er helt ubegripelig. Vi er prinsipielt uenig i at politiet skal kunne ta seg inn i hjemmene til en halv million nordmenn uten forhåndsvarsel, sier Are Fosjord, formann i Norsk Våpeneierforbund (NV).

Petter Eide (SV) i justiskomiteen sier at kravet om varsling er fjernet for at politiet enklere skal kunne avsløre mislighold dersom det allerede foreligger berettiget mistanke.

  • Mer om dette: Nå er det over 1,3 millioner private skytevåpen i Norge. To distrikter troner klart øverst på våpenstatistikken

Det mener Jenny Klinge (Sp) i samme stortingskomité er feil, fordi politiet allerede har mulighet til å reise uanmeldt hjem til folk dersom det foreligger mistanke om kriminelle forhold.

– Ordinær våpenkontroll i hjemmene er noe politiet gjennomfører for å sørge for at folk oppbevarer våpen på en ordentlig måte, og på prinsipielt grunnlag mener vi at lovlydige folk skal varsles i forkant.

Senterpartiet foreslo å legge inn i lovteksten at politiet fremdeles skal varsle 48 timer i forveien ved ordinær kontroll. Forslaget ble imidlertid nedstemt.

Les også

  1. Kjøpte tre deler på finn.no - bygget ulovlige AR-15-rifle

  2. Forbud mot halvautomatiske våpen er bomskudd | Vidar Nilsen

  3. Etter hver massakre diskuterer USA våpenlover og mental helse. Skolene skaffer seg skuddsikre gardiner og væpnede vakter.

  4. Her deler våpenelskeren sitt halvautomatiske våpen med vinkelsliper

Les mer om

  1. Våpen