Pollenallergisesongen er forsinket og blir spesiell i år

Kulden og nattefrosten gjør at perioden med pollen blir komprimert og mer intens.

For pollenallergikere betyr pollensesongen en periode med hyppig nysing og plager.
  • Torgeir Knutsen

– Vi har hatt en ettervinter som er nokså kald. Det gjør at de tidligste pollentypene, or og hassel, blir utsatt. Disse vil ha spredning samtidig med bjørken, forteller Hallvard Ramfjord, pollenforsker i Norges Astma- og Allergiforbund.

Gjennomsnittlig startdato på pollenspredningen de siste ti årene har ligget rundt 7. mars. Nå, én måned senere, har pollenspredningen så vidt begynt.

– Pollenmengden ble bestemt før vinteren, den er lik nesten hvert år. Forskjellen nå er at alt vil komme samtidig. Hele sesongen blir komprimert, forteller Ramfjord.

Pollenvarselet fra Norges Astma- og Allergiforbund viser at ingen av landets regioner har nådd moderat spredning av pollen ennå.

Disse regionene blir spesielt rammet

Er du pollenallergiker i Oslo-regionen, Innlandet og Trøndelag, står du i faresonen, opplyser forskeren.

– Kysten har hatt et stabilt mildt klima nesten som normalen. Nord-Norge er alltid kaldt. Så effekten av denne ettervinteren blir mest merkbar rundt Oslo, i Innlandet og Trøndelag. Her må pollenallergikere være ekstra varsomme, forteller Ramfjord.

Det er en raklen som gir fra seg pollen. Den krever en temperatur over 6 grader for å utvikles.

Regnvær gjør alt bedre

Regnvær er oftest omtalt som dårlig vær for de fleste. Er man pollenallergiker, betyr det godt nytt med mindre plager.

– Regnet har den effekten at den vasker luften. Så nedbør er godt for dem som sliter med pollen, opplyser Ramfjord.

Er du en av dem som bruker forebyggende medisin, kan det være lurt å begynne nå.

– Når pollen nå kommer til å bli sendt ut med stor kraft, er det bare for dem som går på forebyggende medisin, å ruste seg, mener Ramfjord.

Positiv til den komprimerte pollensesongen

Ifølge forskeren er den komprimerte våren positiv for pollenallergikere. Pollen virker negativt på immunforsvaret og allmenntilstanden. En lang sesong er verre for tilstanden.

– Jo lengre sesongen er, desto verre er det for immunforsvaret til dem som sliter med allergi. Årsaken er at immunforsvaret og allmenntilstanden blir slitt ut over tid. Nå kan immunforsvaret løse det på mye kortere tid, opplyser Ramfjord.