Norge

Skattedirektøren: For lett å operere med falsk ID i Norge

  • og NTB
  • Olga Stokke
    Journalist
Skattedirektør Hans Christian Holte mener myndighetene må sørge for ikke å gå glipp av en historisk sjanse til å ha kontroll med hvem som oppholder seg i landet.

Holte tror ikke at det løser seg med nye nasjonale ID-kort. Det skriver VG.

Før ID-kortene er klare, håper skattedirektreøn at enkle løsninger for fingeravtrykk og ansiktsgjenkjenning kommer på plass, slik at alt kan tas i bruk samtidig.

– Hvis ikke mener jeg at vi går glipp av en historisk sjanse til å få en identitetsforvaltning med ID-kort som du virkelig kan stole på, sier skattedirektøren til avisen.

– Det er for lett å operere med falsk ID i Norge, understreker Holte.

– Hvis du får på plass det nasjonale ID-kortet, men ikke har koblet det opp til registeret med ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk, kan vi risikere den situasjonen vi har i Norge i dag: At du kan svindle deg til flere identiteter. Og skaffe deg flere plass, for eksempel, sier Holte til VG.

På VGs spørsmål om hvorvidt regjeringen kan love at Holte får viljen sin, svarer justisminister Tor Mikkel Wara i en e-post at «når man starter utstedelse av nye pass og nasjonale ID-kort vil «en-til-mange» søk i biometriregisteret være et ledd i saksbehandlingen for utstedelse av pass og nasjonale ID-kort».

Fra 14 til 700 millioner kroner

Prosessen med å utvikle nasjonale ID-kort har vært alt annet enn enkel: Kostnadene har eksplodert og prosjektet er blitt utsatt gang på gang.

Aftenposten skrev i mai 2018 at kostnadsanslaget for politiets ID-kort-prosjekt har økt til 700 millioner kroner. I 2007 ble det anslått å ville koste 14 millioner.

Det er nå ventet at nye pass og ID-kort skal være klare tidligst i 2020.

Les mer om

  1. Pass
  2. Ansiktsgjenkjenning