Norge

Skattedirektøren: For lett å operere med falsk ID i Norge

 • NTB
 • Olga Stokke
  Journalist

Skattedirektør Hans Christian Holte mener myndighetene må sørge for ikke å gå glipp av en historisk sjanse til å ha kontroll med hvem som oppholder seg i landet. Foto: Dan Petter Neegaard

Holte tror ikke at det løser seg med nye nasjonale ID-kort. Det skriver VG.

Før ID-kortene er klare, håper skattedirektreøn at enkle løsninger for fingeravtrykk og ansiktsgjenkjenning kommer på plass, slik at alt kan tas i bruk samtidig.

– Hvis ikke mener jeg at vi går glipp av en historisk sjanse til å få en identitetsforvaltning med ID-kort som du virkelig kan stole på, sier skattedirektøren til avisen.

– Det er for lett å operere med falsk ID i Norge, understreker Holte.

– Hvis du får på plass det nasjonale ID-kortet, men ikke har koblet det opp til registeret med ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk, kan vi risikere den situasjonen vi har i Norge i dag: At du kan svindle deg til flere identiteter. Og skaffe deg flere plass, for eksempel, sier Holte til VG.

På VGs spørsmål om hvorvidt regjeringen kan love at Holte får viljen sin, svarer justisminister Tor Mikkel Wara i en e-post at «når man starter utstedelse av nye pass og nasjonale ID-kort vil «en-til-mange» søk i biometriregisteret være et ledd i saksbehandlingen for utstedelse av pass og nasjonale ID-kort».

Fra 14 til 700 millioner kroner

Prosessen med å utvikle nasjonale ID-kort har vært alt annet enn enkel: Kostnadene har eksplodert og prosjektet er blitt utsatt gang på gang.

Aftenposten skrev i mai 2018 at kostnadsanslaget for politiets ID-kort-prosjekt har økt til 700 millioner kroner. I 2007 ble det anslått å ville koste 14 millioner.

Det er nå ventet at nye pass og ID-kort skal være klare tidligst i 2020.

Les mer om

 1. Pass
 2. Ansiktsgjenkjenning

Relevante artikler

 1. NORGE

  Nye pass og ID-kort er forsinket for syvende gang. Nå varsler justisministeren gjennomgang av politiets prosjektstyring.

 2. NORGE

  Politiets pass- og ID-kort-prosjekt: Har kjøpt 85 splitter nye passkiosker som er sendt til norske ambassader. Kun én er i ordinær bruk.

 3. KULTUR

  Neste år blir et ansiktsbilde like lett å spore som et fingeravtrykk

 4. A-MAGASINET

  Er dette samme kvinne? Kripos utdanner ansiktseksperter for å løse Norges ID-problem

 5. NORGE

  De nye norske passene og ID-kortene forsinket igjen. Det er en god nyhet for svindlere.

 6. ØKONOMI

  Nå er de nye passene her