Tidligere Sp-leder Johan J. Jakobsen (81) er død

Den tidligere Senterparti-lederen og statsråden Johan J. Jakobsen (81) er død.

Tidligere Senterpartileder og statsråd Johan J. Jakobsen er død.

Jakobsen var partileder i Senterpartiet fra 1979–1991. Han var samferdselsminister i Kåre Willochs regjering fra 1983–1986 og kommunalminister fra 1989–90 i Jan P. Syses regjering.

Jakobsen representerte Nord-Trøndelag på Stortinget fra 1973 til 2001.

Jakobsen sovnet stille inn lørdag kveld etter lang tids sykeleie, skriver Senterpartiet i en pressemelding.

«Ekte senterpartist»

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at tidligere leder i Senterpartiet, Johan J. Jakobsen, har gått bort. Våre varmeste tanker går til familien, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i en pressemelding.

Dagens leder av Senterpartiet beskriver Jakobsen som en «tvers gjennom ekte senterpartist».

– Han var lun, jordnær og brennende opptatt av å snakke hele Norges sak. Han hadde alltid et godt og uslitelig humør. Johan var en politiker som folk var glad i på tvers av politisk tilhørighet, sier Vedum.

Johan J. Jakobsen var partileder i Senterpartiet fra 1979 til 1991, her avbildet sammen med etterfølger Anne Enger Lahnstein.
Jakobsen var samferdselsminister under Kåre Willochs regjering fra 1983 til 1986. Her sammen med Willoch og Kaci Kullmann Five.

– En mester i å forhandle og å finne løsninger

Under Jakobsens ledelse var Senterpartiet et klart borgerlig parti, ofte i sterk opposisjon til blant annet Arbeiderpartiet. Vedum beskriver den tidligere partilederen som en av partiets mest innflytelsesrike politikere.

– Ikke bare virket han samlende innad i partiet. Han hadde også en egen evne til å bygge broer til andre partier. Både i regjering og i opposisjon var han en mester i å forhandle og å finne løsninger. Løsninger som ga ham og Senterpartiet stor innflytelse i norsk politikk, sier Vedum.

Jakobsen hadde en evne til å bygge broer til andre partier, sier Trygve Slagsvold Vedum. Her er Jakobsen avbildet under valgkampen i 1985.

Jakobsens politiske karriere startet som medlem av kommunestyret i Namsos fra 1968 til 1972 og som nestleder i Senterungdommen 1967–69.

Etter at han gikk av som leder i partiet i 1991 var han parlamentarisk leder frem til 2000.

– Det var en glede og ære for meg å kunne gi Senterpartiets høyeste utmerkelse, Såmannen, til Johan i 2017. Mye av hans arbeid høster både landet og Senterpartiet fruktene av i dag. Hans innsats og evne til å løfte andre var avgjørende for at det ble et klart nei til norsk EU-medlemskap i 1994, sier Vedum avslutningsvis.

– Godt likt av alle

– Mitt klare inntrykk er at han var en real politiker som var til å stole på, fant løsninger og var godt likt av alle partier, sier Vedum til VG.

Dagens partileder forteller at den tidligere partilederen til tross for dårligere helse, hadde varme og glimt i øyet.

– Så lenge han var i form dukket han alltid opp på partimøter og satt på bakerste benken og fulgte med. Han belærte ingen, men inspirerte, sier Vedum.