Norge

Ble aldri avhørt: Skjøt mot uthus på Orderud gård like ved åstedet for trippeldrapet

En mann som senere skal ha innrømmet et drap, men aldri ble tiltalt for det, skal i 1997 ha drevet øvelsesskyting med våpen ved Orderud gård.

Tore Sandberg ved uthuset der en mann skal ha skutt med et våpen kaliber 22, samme kaliber som ett av våpnene som ble brukt under trippeldrapet på Orderud. Kulehullene er fortsatt synlige.
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • og NTB

– Denne mannen er aldri avhørt av politiet i forbindelse med Orderud-saken. Da politiet forsøkte å få tak på ham via hans advokat, ga han beskjed om at han ikke ønsket å snakke med politiet, sier privatetterforsker Tore Sandberg til Aftenposten.

Kulehullene – 13 i tallet – fra mannens øvelsesskyting er fortsatt synlige i uthuset. Det ligger bare 100 meter fra kårboligen på Orderud, der Anne Orderud Paust og hennes foreldre, Marie og Kristian Orderud, ble skutt og drept natt til 22. mai 1999.

Statsadvokat Olav Helge Thue, som var én av to aktorer under rettssakene i tingretten og lagmannsretten i 2001 og 2002, kan ikke kommentere dette nå fordi han ikke har tilgang til saksdokumentene.

– Hvis dette er en av anførslene i gjenåpningsbegjæringen vil vi undersøke dette nærmere og kommentere det da sier Thue til Aftenposten.

Tore Sandberg har gjort mange av funnene som danner grunnlaget for begjæringen om gjenopptagelse som det tidligere ekteparet Per og Veronica Orderud nå har levert. Men paret har også selv vært høyst delaktige i arbeidet med begjæringen.

– Jeg har fått mye informasjon fra de kriminelle miljøene jeg har truffet på mens jeg har sittet inne, sier Veronica Orderud til NTB.

Privatetterforsker Tore Sandberg, flankert av Per (t.v.) og Veronica Orderud, under mandagens pressekonferanse på låven på Orderud gård. Der viste de NRKs reklamefilm for en dokumentarfilm om trippeldrapet. I filmen viste man politiets bilder av Per Orderud etter pågripelsen i 1999.

I den nærmere 700 sider lange gjenopptagelsesbegjæringen peker Sandberg ut en bestemt mann som skal ha utført drapene.

– Jeg har et titalls kilder på en navngitt person. Jeg kommer ikke til å oppgi navnet her og nå, men ser ikke bort ifra at det kan skje senere på sommeren, sa Sandberg etter pressekonferansen i låven på Orderud gård mandag.

Skytter skal ha møtt utpekt person

Under pressekonferansen trakk Sandberg også frem mannen som skjøt med kaliber 22 på Orderud i 1997. Mannen ble senere dømt for et drap.

Denne mannen møtte Veronica Orderud da hun sonet straffen sin i Skien fengsel.

– Helt konkret nevnte han at han på et tidspunkt hadde bodd ved Orderud da han var på flukt fra politiet i forbindelse med et drap. Og at han hadde prøveskutt våpen der, sier Veronica Orderud.

Videre skal den drapsdømte skytteren ha fortalt at han møtte personen som i gjenopptagelsesbegjæringen pekes ut som en alternativ Orderud-drapsmann. Besøket skal ha skjedd hjemme hos den drapsdømte mannen i Oslo.

– Han skal ha fått besøk av vedkommende som vi snakket om, og som kilder sier står bak, sier Sandberg.

Veronica Orderud har følgende kommentar til denne koblingen.

– Uten at jeg skal si for mye om det, tror jeg disse kriminelle miljøene kjenner veldig godt til hverandre, sier hun.

Fikk tips på sosiale medier

På mandagens pressekonferanse presenterte Sandberg en rekke punkter som han mener er sentrale i å kaste nytt lys over den snart 20 år gamle drapssaken.

Her nevnte han blant annet et våpenbevis som han mener kan trekkes i tvil og spor som peker i retning av den jugoslaviske mafiaen.

Fra mandagens pressekonferanse i låven på Orderud gård.

Det er hovedsakelig Sandberg som har samlet trådene i arbeidet med begjæringen, men Per og Veronica Orderud har bidratt med nye opplysninger underveis.

– For meg har det først og fremst vært mange år, og en lang prosess. Mitt eneste bidrag er jo at jeg har vært på sosiale medier og sånt, hvor folk har tatt kontakt med meg, og jeg har videreformidlet kontakt til Tore. Og en del av det har det kommet veldig solid dokumentasjon ut av. Men ellers så er det jo Tore som har stått for arbeidet, sier Veronica Orderud.

Tror ikke på gjenopptagelse

Statsadvokat Thue sa mandag til NRK at han har liten tro på at saken vil bli gjenopptatt.

– Slik jeg ser på saken, hviler den på tunge bevis, og den er altså ført for retten to ganger med dømmende resultat, sa Thue til NRK.

Fire personer er dømt for medvirkning til overlagt drap i denne saken: Per og Veronica Orderud ble i 2002 dømt til 21 års fengsel, men har begge nektet straffskyld. Lars Grønnerød ble dømt til 18 års fengsel, mens Kristin Kirkemo ble dømt til 16 års fengsel etter ankebehandling i lagmannsretten samme år.

Ingen er dømt for selve drapshandlingen.

I januar 2015 ble Per og Veronica Orderud løslatt fra fengsel etter å ha sonet i nesten 16 år. Kirkemo ble løslatt i 2011, mens Grønnerød ble løslatt i 2013.

Les mer om

  1. Drap
  2. Krim
  3. Våpen