Sol og finvær i lavlandet, frisk vind i fjellet

Fredag blir helgens varmeste dag med temperaturer opp mot 20 grader på Sør- og Østlandet. Meteorologisk institutt advarer mot sterk UV-stråling.

Østlandet får det beste helgeværet, og lørdag blir det mest sol.

Finværet i lavlandet skyldes et høytrykk over Sentral-Europa, som blir liggende de neste dagene og gir oppholdsvær i Sør-Norge. Mest sol blir det lørdag, men temperaturen synker litt. Søndag trekker lavtrykk inn fra sørvest, noe som gir nedbør på Sørlandet søndag ettermiddag og på Østlandet senere på kvelden.

I deler av Sør-Norge, særlig i deler av Rogaland og Hordaland, kan temperaturene komme opp i rundt 20 grader. Meteorologisk institutt går ut med advarsel mot sterk UV-stråling i enkelte områder torsdag og fredag.

Folk anbefales å beskytte seg med både solbriller og solkrem for å unngå hudskader. Kremen bør ha middels faktor (15) og UVA-beskyttelse. I tillegg anbefales det å ta pauser fra solen mellom klokken 12 og 15, selv om det altså fremdeles står april på kalenderen.

Helgeværet byr ikke bare på sterk sol, men også havtåke og nedbør.

– En del havtåke kommer inn fra Skagerak og gir morgentåke i innlandet om morgenen, mens den ligger litt lenger ute ved kysten fredag. Vinden dreier lørdag, så da blir det klarvær og lite tåke i kystområdene, sier statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen. Søndag blir det mer skyet, og så kommer nedbøren.

Fjellet i Sør-Norge blir berørt av lavtrykk som kommer inn til Nord-Norge og Vestlandet fredag og lørdag. Torsdag blir det økende vind til liten kuling torsdag utsatte steder.

Lavtrykket vil også berøre fjellet i Sør-Norge fredag og lørdag, vesentlig i vestlige deler av fjellet.

Skarverennet fra Finse til Ustaoset kan få skikkelig medvind lørdag. Da skal det blåse liten kuling fra vest.

– Lørdag skal tusenvis av skiløpere delta i Skarverennet fra Finse til Ustaoset. Kommer de til å blåse bort?

– Det blir økende vind utover dagen på lørdag, og det kan blåse opp i vestlig stiv kuling utsatte steder i nord og i vest, sier Nordhagen. For det meste blir det frisk bris og liten kuling fra vest på lørdag.

Nedbør blir det mest av nord og vest i fjellet. På Finse kan det bli spredt nedbør i form og sludd og snø lørdag. Mesteparten av nedbøren kommer fredag kveld og natt til lørdag. Temperaturen ligger rundt 0 grader.

– Det blir mindre nedbør utover dagen lørdag, og skiløperne i Skarverennet får vinden i ryggen, sier statsmeteorologen.