Norge

Sol og finvær i lavlandet, frisk vind i fjellet

Fredag blir helgens varmeste dag med temperaturer opp mot 20 grader på Sør- og Østlandet. Meteorologisk institutt advarer mot sterk UV-stråling.

Østlandet får det beste helgeværet, og lørdag blir det mest sol. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / TT NYHETSBYRÅN

 • Hilde Bjørhovde
  Journalist

Finværet i lavlandet skyldes et høytrykk over Sentral-Europa, som blir liggende de neste dagene og gir oppholdsvær i Sør-Norge. Mest sol blir det lørdag, men temperaturen synker litt. Søndag trekker lavtrykk inn fra sørvest, noe som gir nedbør på Sørlandet søndag ettermiddag og på Østlandet senere på kvelden.

I deler av Sør-Norge, særlig i deler av Rogaland og Hordaland, kan temperaturene komme opp i rundt 20 grader. Meteorologisk institutt går ut med advarsel mot sterk UV-stråling i enkelte områder torsdag og fredag.

Folk anbefales å beskytte seg med både solbriller og solkrem for å unngå hudskader. Kremen bør ha middels faktor (15) og UVA-beskyttelse. I tillegg anbefales det å ta pauser fra solen mellom klokken 12 og 15, selv om det altså fremdeles står april på kalenderen.

 • Les også: Fare for flom, sørpe- og jordskred på Østlandet Havtåke og nedbør

Helgeværet byr ikke bare på sterk sol, men også havtåke og nedbør.

– En del havtåke kommer inn fra Skagerak og gir morgentåke i innlandet om morgenen, mens den ligger litt lenger ute ved kysten fredag. Vinden dreier lørdag, så da blir det klarvær og lite tåke i kystområdene, sier statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen. Søndag blir det mer skyet, og så kommer nedbøren.

Fjellet i Sør-Norge blir berørt av lavtrykk som kommer inn til Nord-Norge og Vestlandet fredag og lørdag. Torsdag blir det økende vind til liten kuling torsdag utsatte steder.

Lavtrykket vil også berøre fjellet i Sør-Norge fredag og lørdag, vesentlig i vestlige deler av fjellet.

Skarverennet fra Finse til Ustaoset kan få skikkelig medvind lørdag. Da skal det blåse liten kuling fra vest. Foto: Åserud, Lise

– Lørdag skal tusenvis av skiløpere delta i Skarverennet fra Finse til Ustaoset. Kommer de til å blåse bort?

– Det blir økende vind utover dagen på lørdag, og det kan blåse opp i vestlig stiv kuling utsatte steder i nord og i vest, sier Nordhagen. For det meste blir det frisk bris og liten kuling fra vest på lørdag.

Nedbør blir det mest av nord og vest i fjellet. På Finse kan det bli spredt nedbør i form og sludd og snø lørdag. Mesteparten av nedbøren kommer fredag kveld og natt til lørdag. Temperaturen ligger rundt 0 grader.

– Det blir mindre nedbør utover dagen lørdag, og skiløperne i Skarverennet får vinden i ryggen, sier statsmeteorologen.

Les mer om

 1. Vær
 2. Finse
 3. Norge
 4. Fjell

Relevante artikler

 1. NORGE

  Sommertemperaturene kommer på snarvisitt til Østlandet

 2. NORGE

  Siste blaff av sommer kan være over før helgen

 3. NORGE

  Planlegger du tur i høstferien, må du pakke med deg alt

 4. NORGE

  Østlandet og Nordland får trolig best vær i palmehelgen

 5. NORGE

  Varmt, grått og fuktig vær i vente

 6. NORGE

  Nå kommer slapseværet: Venter regn og plussgrader i helgen