Norge

- 22. juli-saken bidro til å gjøre meg trygg og sterk som dommer

Dommer Wenche Elizabeth Arntzen mener 22. juli-rettssaken har ført til at hun er mer utholdende og bedre tåler å stå i stormen som dommer.

Dommer Wenche Elizabeth Arntzen og advokat Arne Ringnes ble fredag utnevnt til nye dommere i Høyesterett. Her blir de gratulert av justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) på sin nye arbeidsplass.
  • Andreas Bakke Foss
    Andreas Bakke Foss
    Journalist

Regjeringen utnevnte både Breivik-dommeren og advokat Arne Ringnes til nye høyesterettsdommere fredag.

Arntzen ble for alvor kjent for offentligheten da hun ledet rettssaken mot Anders Behring Breivik våren 2012.

Etter at terroristen ble dømt til 21 års forvaring for snart to år siden, har den erfarne dommeren fått et hundretall henvendelser om å bli intervjuet, men aldri villet snakke om saken før nå.

Arntzens nye arbeidsplass ligger kun få meter unna stedet der terroristen hun selv var dommer for plasserte bomben som raserte Regjeringskvartalet og drepte åtte mennesker 22. juli for snart tre år siden.

Les også:

Les også

22. juli-dommer vil til Høyesterett

— Mye press

Og slik svarer Arntzen på hvordan ledelsen av terrorrettssaken har vært med på å utvikle henne som dommer.

— Den saken har gjort meg utholdende og gjort at jeg tåler å stå i stormen. 22. juli-rettssaken bidro til å gjøre meg trygg og sterk som dommer, sier hun.

- Hvordan da?

— At man har utholdenhet og står i et løp med mye press og stor medieoppmerksomhet, men likevel merker på seg selv at man tåler å stå et slikt løp ut, sier hun.

- Bidro 22. juli-rettssaken at du følte du var ferdig med det du holdt på med og trengte noe annet?

— Jeg følte ikke egentlig det. Jeg synes det var en interessant sak å få være med på, og jeg har alltid trivdes godt i tingretten. Men da det ikke var noen søkere etter forrige runde, så våknet kanskje den tanken i meg at jeg skulle prøve meg, sier hun.

Les også:

Les også

Ingen dommer-søkere fikk nei til hemmelighold

Rekordmange søkere

Høyesterett har de siste årene hatt store problemer med å få søkere til ledige dommerembeter.

Derfor fikk advokater, som en forsøksordning, for første gang lov til å be om å få unntak fra vanlig praksis om offentliggjøring av søkerlister da to nye stillinger ble utlyst i vår.

Aldri før har interessen for stillingene vært så stor som i denne runden. 12 søkte. Seks ba om å få navnet unntatt fra offentliggjøring.

— Jeg var veldig positiv til at vi skulle gjennomføre dette som et forsøk for å se om det ville ha noen effekt. Det virker det som det har hatt, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

- Tungtveiende hensyn

Han vil imidlertid ikke fastslå om søkere vil få samme mulighet til å få navnet unntatt offentliggjøring ved neste korsvei.

— Vi må diskutere om det også i fremtiden er denne måten det lønner seg å gjøre det på. Det er tungtveiende hensyn i begge retninger, sier Anundsen.

Han mener det er viktig at det er åpenhet om prosessen knyttet til utnevnelse av dommere til landets øverste domstol.

— På en annen side er det også helt avgjørende at vi får den kompetansen vi trenger inn i Høyesterett. Vi må ikke ha et system som hindrer kompetente å søke. Det er en vurdering vi må ta nå i etterkant av dette forsøket, sier han.

Les Stanghelles kommentar:

Les også

Lurer seg selv

— Klienthensyn

Advokat Arne Ringnes, som i går ble utnevnt til høyesterettsdommer sammen med Arntzen, var en av seks søkere som ba om å bli unntatt de offentlige søkerlistene.

— Det gjorde jeg ikke av hensyn til meg selv. Jeg kunne godt vært en offentlig søker. Det var av hensyn til mine klienter, advokatvirksomheten og kollegene mine, sier han.

Han tror det kan ha noen negative konsekvenser å stå på en offentlig søkerliste hvis man ikke blir innstilt.

— Det har ikke noe med følelsen av at man ikke har nådd opp å gjøre, men det har noe med at klientene kanskje begynner å tenke at man er på vei ut av jobben. I mitt advokatfirma var vi opptatt av at vi skulle forsøke å unngå den situasjonen, sier han.