Stoltenberg ny NATO-sjef: - Avgjørelsen er tatt. Stoltenberg overtar NATO 1. oktober
OSLO/BRUSSEL (Aftenposten): NATOs råd ansatte Jens Stoltenberg som ny generalsekretær fra 1. oktober.
Litt før klokken 16.00 kom meldingen om at Jens Stoltenberg er ansatt som NATOs neste generalsekretær. Han overtar jobben fra 1. oktober. En av de første til å gratulere Stoltenberg var NATOs nåværende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Han tvitret gratulasjonen.
-Jeg har kjent Stoltenberg i mange år. Han er rett person, skrev Fogh Rasmussen på twitter.
I pressemeldingen fra NATO sies det kort at Stoltenberg er ansatt som ny generalsekretær og at han overtar jobben 1. oktober etter Fogh Rasmussen som da vil ha hatt stillingen i fem år og to måneder.
— Mer sekretær enn general
For Fogh Rasmussen betyr utnevnelsen nå at han nærmest er en "lame duck" frem til skiftet skjer.
— De tyngste landene har konkludert med at Stoltenberg har den riktige profilen. Han har lang erfaring, han har ikke spesialisert seg på sikkerhetsspørsmål, men han skal være mer sekretær enn general. Han har vist seg som en kompromissmaker, som lyttende, og han har stått frem i mange internasjonale sammenhenger. Ikke minst har han en god kjemi med noen av de viktigste NATO-lederne, sier politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle.
Stillingen som generalsekretær i NATO er den høyeste internasjonale stilling en nordmann har hatt siden Trygve Lie i 1945 ble FNs første generalsekretær.
NATO har hovedkvarter i Brussel, og Stoltenberg vil flytte inn i en fasjonabel bolig i sentrum av byen.
Lønn på 1,8 mill
Jens Stoltenberg vil få et betydelig lønnshopp som generalsekretær. Fra å tjene 1,4 millioner som statsminister, og noe mindre som Ap-leder og parlamentarisk leder, vil Stoltenberg nå få omtrent 1,8 millioner. Den store gevinsten er imidlertid at denne summen er skattefri.
Stoltenberg vil ha bil med sjåfør og representasjonsbolig — med egen kokk, butler og sikkerhetsstab - men han vil i utgangspunktet ikke ha et eget fly.
— Det er eventuelt nasjonen vedkommende kommer fra som stiller et fly til disposisjon, NATO tilbyr det ikke, men har avtale med belgisk flyvåpen som gjør at han tidvis kan bruke deres fly. Men han flyr også vanlig passasjerfly, sier NATO-pressetalsmann Tony White til VG.
Som generalsekretær vil Stoltenberg også arve ansvaret for utbyggingen av NATOs nye hovedkvarer. Det her blitt rammet av en rekke budsjettsprekker, og var i januar i år anslått å ville koste omtrent 8,5 milliarder kroner, ifølge Daily Mail.
— Trist
— Det er trist at Jens Stoltenberg ikke lenger blir en del av norsk politisk debatt, sier Senterpartiets påtroppende leder Trygve Slagsvold Vedum og legger til at det blir litt vemodig.
- Men det er bra for Norge og NATO. Jens Stoltenberg er en svært dyktig mann, som har de evnene NATO trenger i den krevende situasjonen vi har nå, sier Vedum.
— Den rødgrønne regjeringen har prioritert forsvar og sikkerhetspolitikk høyt, og ikke minst nordområdene. Jeg håper han drar med seg den holdningen til NATOs kjerneområde inn i den nye jobben, sier Vedum.
Støtte fra Obama
Som Aftenposten skrev allerede søndag, har Stoltenberg ligget an til å overta en stund allerede. Han har hatt verdifull støtte fra USA, Tyskland, Frankrike og Storbritannia i lengre tid.
Den siste uken har også landene som har hatt egne kandidater blitt overtalt til å satse på Stoltenberg.
Storbritannias statsminister David Cameron sa også offentlig at han har ønsket seg nordmannen.
— Jeg tror Jens Stoltenberg vil være en utmerket kandidat. Jeg har arbeidet meget nært med ham og jeg tror det vil være meget bra å ha en slik kandidat som har hatt et så høyt verv i sitt eget land, sa Cameron i Parlamentet.
Generalsekretærener én av to ledere i NATO. Jobben er i utgangspunktet fireårig, men det kan forlenges.
– Generalsekretæren leder det Nordatlantiske rådet som møtes to ganger i uken. Det består av landenes NATO-ambassadører, og det er disse som fatter vedtakene. Sånn sett er generalsekretæren mest en leder for et kollegium og organisasjonens ansikt utad. Han kan for eksempel ikke bestemme at NATO skal gå til militær aksjon, hvis et av medlemslandene bruker sin vetorett og sier nei, forklarte Kate Hansen Bundt i Atlanterhavskomiteen før Stoltenberg ble klar for jobben.
Tradisjonelt er generalsekretæren alltid fra Europa, mens den militært øverstkommanderende er fra USA.
Ukraina-utfordring
Det er store utfordringer som venter den nye generalsekretæren i NATO. Krisen i Ukaraina er den på kort sikt største utfordringen. Forholdet til Russland har ikke vært dårligere siden den sovjetiske invasjonen i Tsjekkoslovakia i 1968.
I en slik sikkerhetspolitisk vanskelig situasjon blir medlemslandenes manglende prioritering av forsvaret en utfordring for den nye generalsekretæren.
Les også: Hva gjør egentlig NATOs generalsekretær?
I tillegg sliter NATO med fallende forsvarsbudsjetter. I hele 22 av medlemslandene har forsvarsbudsjettene blitt kuttet mye de siste årene. Seks land har klart å holde eller øke budsjettene. Norge er et av landene som har økt sine forsvarsbudsjetter.
Jens Stoltenberg har foreløpig ikke besvart Aftenpostens henvendelser.
Utenriksminister Børge Brende sier han ikke kan kommentere utnevnelsen av ny NATO-sjef før utnevnelsen formelt er klar.
Heller ikke tidligere Ap-leder og mangeårig statsminister, Gro Harlem Brundtland, ønsker å kommentere utnevnelsen før det offisielt bekreftes fra NATO-hold eller av Stoltenberg selv.
Snudde om NATO
I sin tidligere ungdom var Jens Stoltenberg motstander av norsk medlemsskap i NATO. Men han var sentral i arbeidet med å få Aps ungdomsorganisasjon til å gå fra nei til ja i NATO-spørsmålet.
Stoltenberg vil måtte gi seg som partileder i Arbeiderpartiet når han tiltrer. Tidligere utenriks- og helseminister Jonas Gahr Støre er favoritt til å ta over. Ifølge NRK er det fredag ettermiddag kalt inn til telefonmøte i sentralstyret i Arbeiderpartiet i løpet av dagen.