Fem og et halvt års fengsel for overgrep i den første Tysfjord-saken

En mann i 40-årene fra Tysfjord er i Salten tingrett dømt til fem og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep mot fem kvinner. Mannen vil anke dommen.

Tettstedet Kjøpsvik i Tysfjord kommune er stedet hvor mange av overgrepene mot barn og mindreårige skal ha skjedd. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Rettssaken og dommen er den første av flere rettsoppgjør etter det store sakskomplekset som begynte da elleve kvinner og menn fra Tysfjord i juni 2016 delte sine overgrepshistorier i VG. Kvinnene var fra 16 til 75 år da de ble utsatt for overgrep.

Mannens forsvarer, advokat Tarjei Ræder Breivoll, sier til NTB at klienten er sjokkert over dommen.

– Selv om tiltalte har fått delvis medhold i sine rettslige anførsler, er han sjokket både over domfellelsen og over straffeutmålingen. Han er klar på at hele eller i alle fall deler av dommen vil bli anket.

Utnyttet ofrene

Aktor Jorild Steindal sier til NRK at hun er tilfreds med dommen, men at det er enkelte avvik i hennes syn på saken, og rettens.

– I all hovedsak har retten lagt til grunn det samme som påtalemyndigheten mente skulle bevises. Det er noen forskjeller, men alt i alt er det overensstemmelse, sier Steindal.

Retten la vekt på at både tiltalte og flere av ofrene var sårbare. Det ble fremhevet at ofrene likevel var mer utsatt enn gjerningsmannen. En av kvinnen er erklært psykisk utviklingshemmet og at 49-åringen utnyttet dette.

– Tiltalte har utnyttet påståtte evner til å komme i kontakt med døde og helbrede fornærmede med helseplager. Han har som voksen utnyttet fornærmede, skriver Salten tingretten.

Sjaman

Den 49 år gamle mannen har tatt mange oppdrag som sjaman og reklamert med at han kunne jage bort onde ånder. I retten fortalte han at dette var en evne han oppdaget allerede som barn.

Den dømte 49-åringen har avvist all straffskyld. Han har forklart at det kun har vært snakk om frivillig seksuell omgang, eller at overgrepene ikke har funnet sted. Mannen var tiltalt for seksuelle overgrep mot seks kvinner, men en av sakene ble henlagt etter bevisets stilling.

For de øvrige fem har Salten tingrett derimot funnet mannen skyldig og dømt ham til å betale kvinnene oppreisningserstatning fra 25.000 og opp til 185.000 kroner.

-Godt å bli trodd

Bistandsadvokat Eirik Teigstad har representert en kvinne som var 16 år da det påtalte forholdet skjedde i september 2014. Kvinnen ville at mannen skulle hjelpe henne med å drive bort noe ånder fra hybelen hennes. Det hele endte med at mannen fikk den unge jenta til å kle seg naken, og at han befølte henne.

– Hun er fornøyd med resultatet, det var godt for henne å få dommen og se at retten la forklaringen hennes til grunn. Det tok jo en del tid fra hovedforhandlingen til dommen var klar, og den ventingen var utfordrende, sier Teigstad til NTB.

De seksuelle overgrepene har skjedd over hele landet fra Sør-Norge og opp til Tysfjord og Bodø, hvor han bodde i en campingvogn en periode.