Opprettet barnehjem i Øst-Europa: To menn siktet for enormt overgrepsmateriale

Politiet har siktet to menn for å være i besittelse av millioner av filer med overgrepsmateriale. I alt 79 norske gutter kan være fornærmet i saken.

Politiet har siktet to menn siktet for å være i besittelse av millioner av filer med overgrepsmateriale. De mistenker også at de drev et barnehjem i utlandet. Politiadvokat Christian Hatlo sier at politiet fortsatt går igjennom beslaget.

Mennene ble første gang pågrepet i 2014, da politiet beslagla millioner av bilde- og videofiler.

Men mennene på henholdsvis 43 og 59 år skal ha nektet å oppgi passord og brukernavn til datafilene. Først i 2016 lyktes politiet med å gjøre en delvis dekryptering av beslaget. Det åpenbarte overgrepsmateriale av stort omfang, forteller politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt.

– Det er en veldig stor sak og et stort materiale som er avdekket. Vi snakker om millioner av bilde- og videofiler. Vi går fortsatt gjennom det nye beslaget og undersøker om det kan være personer i materialet som de har produsert. Gjennom avhør vil vi prøve å finne ut av om det også er begått fysiske overgrep, sier politiadvokat Hatlo til VG.

Drev barnehjem i utlandet

Gjennom etterforskningen ble politiet kjent med at mennene oppholdt seg i utlandet, der de skal ha opprettet et barnehjem.

De ble pågrepet 20. november i fjor etter at begge hadde returnert til Norge. Da ble det på nytt beslaglagt datafiler som inneholdt overgrepsmateriale.

Politiet skal ha tatt beslag i datautstyr i landet der mennene skal ha drevet barnehjemmet.

Nekter å oppgi passord

Mennene har vært varetektsfengslet siden november i fjor, men har ikke villet forklare seg eller bidra med å oppgi passord til beslagene.

Ifølge politiet er innloggingene i datafilene knyttet til begges navn.

«Ved gjennomgang av det man har greid å åpne er det avdekket så langt 79 mulige fornærmede norske gutter i barneskolealder. Av disse er 26 så langt identifisert. Det jobbes med å identifisere flere barn og avhøre de som allerede er identifisert», skriver Oslo tingrett i en fengslingskjennelse.

Nettavisen melder at politiet ikke har kunnet påvise at de norske guttene er avbildet på en seksualiserende måte, eller er blitt utsatt for overgrep.

– Men det er altså bilder av en slik karakter at vi undersøker om det kan være noe mer, sier Hatlo.

De 26 som er identifisert, er i dag voksne. Politiet er i gang med å avhøre dem, og de skal også gjennomføre avhør av barn som er knyttet til mennene i utlandet.

Frykter samkjøring av forklaringer

59-åringen ble i forrige uke varetektsfengslet i fire nye uker fordi politiet mener den overgrepssiktede vil kunne slette bevis og overgrepsmateriale som ligger lagret på nettskyer og andre steder.

Retten mener også at det foreligger en konkret og reell mulighet for at 59-åringen vil bruke muligheten til å samkjøre forklaring med sin medsiktede og påvirke vitners forklaringer, herunder kontakte barn som ennå ikke er avhørt, skriver Oslo tingrett.

VG har vært i kontakt med en av de siktedes forsvarer, som ikke ønsker å kommentere saken.