Norge

Tre finner og en svenske savnet i skredutsatt fjellområde i Troms

Turfølge på fire personer er savnet i Tamokdalen i Troms. Skredfare og dårlig sikt hindrer søk på stedet.

Store letemannskaper forsøkte å ta seg inn til rasområdet torsdag kveld, men måtte gi opp på grunn av den store skredfaren. Også to helikoptre som ble brukt i letingen, ble kalt tilbake på grunn av værforholdene.
 • og NTB
 • Jan Gunnar Furuly
  Journalist

– En turkamerat som var sammen med de fire som nå er savnet har opplyst til oss at det går skispor inn i skredet under toppen av fjellet, men ikke ut. Det er et veldig dårlig tegn, sier operasjonsleder Morten Augensen ved Troms politidistrikt til Aftenposten.

Turfølget, som består av en svensk kvinne og tre finske menn, ble sist observert rundt klokken 14.00 ved det 1442 meter høye Blåbærfjellet. Etter noen timer ble den femte personen i turfølget så bekymret at han meldte fra til politiet. Han befant seg da i ca. 1000 meters høyde.

 • Les også: Fem skiturister omkom i snøskred i Troms

Politiet frykter at de fire er tatt av et stort snøskred som er gått i området. Skredet er 300 meter bredt og 500–600 meter langt.

Avsluttet søket på grunn av skredfare og dårlig sikt

På grunn av stor snøskredfare og dårlig sikt ble søket etter fire savnede turgåere i Blåbærfjellet i Troms avsluttet sent onsdag kveld.

– Nå har det blitt såpass dårlig sikt og det er samtidig stor snøskredfare i fjellet. Vi kan ikke ha bakkemannskaper i området, og har derfor trukket dem ut fra søket, sier Morten Augensen i Troms politidistrikt til NTB i 22-tiden onsdag kveld.

Helikoptrene som har bistått i søket onsdag ettermiddag, har også reist tilbake til sine baser, opplyser han.

– Vi tar en ny vurdering i løpet av kvelden, men ut fra værforholdene vil vi ikke kunne fortsette søket før tidligst torsdag morgen.

– Vi håper på det beste, men frykter det verste, sier operasjonsleder Morten Augensen i Troms politidistrikt til Aftenposten ved 21.30.tiden.

Trakk redningshelikopter ut

Klokken 20 ankom et Sea King redningshelikopter fra Banak stedet, og gjorde søk med varmesøkende kamera. En time senere måtte helikopteret gi opp, Mannskapet trakk seg ut søket på grunn av for dårlig sikt.

Redningsledelsen har foreløpig gitt opp en opprinnelig plan om å sende letemannskaper til fots inn i rasområdet.

For farlig å lete til fots

– Det er stor skredfare i området, og vi ønsker ikke å risikere liv og helse for letemannskapene. Det er rett og slett for farlig å lete til fots, sier Augensen til Aftenposten.

Er på topptur

De savnede er en svensk kvinne og tre finner. De hadde vært på topptur i området, og hadde avtalt å kjøre tilbake i samme bil etter endt tur.

Politiet og 30–40 frivillige redningsmannskaper fra Norske redningshunder, Norsk folkehjelp og Norges Røde Kors deltar i leteaksjonen.

- Vi deltar med vel 35 personer blant annet fra Bardu, Finnsnes, Lyngen og Tromsø, forteller Tor Indrevoll i Røde Kors til avisen Nordlys.

I tillegg er Forsvarets Bell-helikoptre i beredskap på Bardufoss.

Blåbærfjellet ligger i Indre Troms, hvor det er betydelig snøskredfare onsdag, ifølge skredvarslingen til Varsom.no.

Mest lest akkurat nå

 1. NORGE

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. NORGE

  Bro kollapset i Øyer i Gudbrandsdalen – lastebil og bil er berørte

 3. NORGE

  Ulykkesbro ble friskmeldt etter at lignende bro kollapset i 2016

 4. NYHETSANALYSE

  Putin ville vise Natos grusomheter. Da gikk det helt galt.

 5. VERDEN

  Utstøtte Liz Cheney får uventet hjelp. – Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle gjøre dette

 6. BYLIV

  Den store guiden til nye Oslo-studenter