Mandag formiddag legger generalløytnant Kjell Grandhagen frem E-tjenestens ugraderte årsrapport om trusselbildet mot Norge.
Tre forhold står sentralt: Utviklingen i nordområdene, nordmenn som drar til Syria og får opplæring av Al Qaida-tilknyttede grupper, og de digitale angrepene mot Norge — som stadig øker.
Aftenposten har fått tilgang til deler av Grandhagens rapport, der Russlands mobilisering i Arktis beskrives i detalj.
Ifølge E-tjenesten pågår det ikke noe kappløp om ressursene i Arktis. Men Russland, som den ledende arktiske stormakten, «har som mål å forbli den viktigste premissleverandøren for fremtidig utvikling og aktivitet».
— Russerne legger stor vekt på å balansere nasjonal kontroll, sikring av egne ressurser og egen innflytelse i regionen med ønske om et internasjonalt samarbeid, sier Grandhagen.
Les også: Aftenpostens leder:
Tenker på seg selv
Rapporten fastslår også at andre stormakter viser spesiell interesse for nordområdene.
— Det er også land utenfor den arktiske regionen som viser betydelig interesse i arktis. Kina er blant de landene, sier Grandhagen.
Les også:
Rapporten beskriver også at militærøvelser som ble gjennomført i høst dokumenterte den russiske militærmaktens potensial, og at de var et klart signal til NATO og Russlands nærmeste naboer.
— Vi ser også at Russlands militære aktivitet er økende. President Vladimir Putins posisjon er fortsatt sterk. Russlands opposisjon utgjør ikke noe alternativ til Putin, understreker generalløytnanten.
E-tjenesten konstaterer at russisk sivil, paramilitær og militær tilstedeværelse i Arktis øker. Forventningen om issmelting gjør at russerne ser nye behov for å overvåke og kontrollere tidligere utilgjengelige farvann.
Sivil seiling i Arktis øker ikke
Likevel går ikke utviklingen så fort i Arktis som mange har trodd.
I fjor gjorde vanskeligere isforhold i Nordvestpassasjen og Nordøstpassasjen at den kommersielle skipstrafikken ikke økte.
E-tjenesten mener derfor at det reelle «konfliktpotensialet» i Arktis inntil videre er begrenset, grunnet relativt lav aktivitet alt i alt.
«Ressursutnyttelse i det sentrale Polhavet...vil være svært lite kommersielt attraktivt i overskuelig fremtid, selv med en rekordrask nedsmelting av isen,» heter det.
Og:
«Tii tross for at flere land på beroper seg retten til fri passasje vil disse transportveienes folkerettslige status trolig ikke bil utfordret i nærmeste fremtid.»
Sporadisk norsk tilstedeværelse
Fra norsk side er Kystvakten på plass i Nord-områdene, med sin fiskeriinspeksjon. I tillegg skal marinens fregatter, Orion-flyene og til en viss grad jagerfly vise tilstedeværelse.
Men som Aftenposten har omtalt sliter marinen med å ha fregatter tilgjengelig for jevnlig tilstedeværelse i Arktis. Overvåkingsflyene i Orion-flåten begynner å bli gamle, og plasseringen av de fleste av Norges nye kampfly på Ørland gjør det på sikt problematisk med lange opphold i Nord-områdene.
Syria største trussel mot Norge
I tillegg til Nord-områdene tar rapporten for seg internasjonal terrorisme, trusler i det digitale rom og de geografiske områdene Russland, Asia, Kina, Nord-Afrika og Midt-Østen.
Les også:
Den største terrortrusselen mot Norge i dag befinner seg likevel i Midtøsten. En oppfatning E-tjenesten deler med PST:
«Terrortrusselen mot Norge og norske interesser i utlandet vil øke i 2014. Dette skyldes primært utviklingen i Syria, hvor enkelte områder utgjør «fristeder» for militante islamister og benyttes som base for planlegging av angrep mot mål i Europa», heter det.
— 40 - 50 har vært i Syria
I likhet med PST konstaterer E-tjenesten at dette skyldes personer med tilknytning til Norge, som reiser til Syria og oppsøker militante, islamistiske grupper. I disse gruppene, som deler Al Qaidas tankegang, får de militær utdanning, de radikaliseres, og erfaringene tar de med seg hjem til Norge.
— Det vi er mest bekymret for i øyeblikket er organisasjoner som opererer i Syria. Al-Nusra og ISIL, som begge har Al Qaida-relasjoner og ambisjoner om å føre jihad i Syria og videreføre kampen mot vesten for øvrig, sier Grandhagen.
- Disse organisasjonene har også den politikk at de søker å rekruttere mennesker fra Vesten, fra Europa og Amerika til sine operasjoner, nettopp med det formålet å kunne bruke dem mot Vesten senere.
Han forteller at det at er mellom 40 og 50 nordmenn som har vært i Syria som jihadister.
Også trusselen i det digitale rom forsterkes. Angrepene i cyberspace mot Norge øker i omfang, og dette vil det bare bli økt oppmerksomhet rundt i tiden som kommer, ifølge rapporten.