Norge

Trodde det var vann på Farris-flaske med gift - døde etter få timer

En trelastarbeider i 60-årene døde få timer etter at han drakk det han trodde var en slurk vann fra en Farris-flaske.

Alvdal Skurlag tok ansvar etter at en av deres ansatte drakk en meget farlig gift. Bedriften innrømmer uforsvarlig oppbevaring, mangelfull merking og for dårlig opplæring.
  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm

Flasken lå i en av bilene tilhørende Alvdal Skurlag i Nord-Østerdal.

Det er ikke kjent hvem som hadde fylt gift på flasken uten å merke den.

Den blanke væsken viste seg å være en dødelig konsentrasjon av stoffet natriumnitritt, som i sterkt fortynnet form brukes til å teste kvaliteten på impregnert trelast.

Døde etter få timer

Mannen skjønte straks at han hadde fått i seg et giftig stoff, og oppsøkte fastlegen på Alvdal.

Herfra ble det ambulanse til Sykehuset Innlandet Tynset.

Ulykken skjedde 3. oktober 2017 klokken 13.30. Han ble konstatert død på sykehuset samme ettermiddag klokken 16.

– Dette er en dypt tragisk hendelse som vi er svært lei oss for. Vi beklager på det sterkeste overfor de etterlatte og ansatte at dette skjedde, sier styreleder i Alvdal Skurlag, Gudmund Nordtun.

Betaler 875.000 kroner

Alvdal Skurlag vedtok 20. desember i fjor en foretaksstraff på 500.000 kroner.

I tillegg har bedriften godtatt å betale 125.000 kroner hver til mannens enke og to barn.

– Bedriften har erkjent mangelfulle rutiner for merking av farlig stoff, opplæring og risikovurdering for oppbevaring av farlig stoff, sier politiinspektør Henning Klauseie ved Innlandet politidistrikt.

Stoffet natriumnitritt i store doser lammer blodets evne til å frakte oksygen rundt i kroppen, og ifølge politiet viser den endelige obduksjonsrapporten at dette var dødsårsaken.

Bedriften har hele tiden erkjent at de ikke har oppbevart giftstoffet med tilstrekkelig aktsomhet, og vedtok foretaksstraffen uten å få den rettslig prøvet.

Saken ble meldt inn som en arbeidsulykke til Arbeidstilsynet 9. oktober 2017.

Arbeidstilsynet påla Alvdal Skurlag å bedre sine rutiner gjennom kartlegging, risikovurdering og bedre stoffkartotek av kjemikalier brukt i virksomheten.

Advokat Helge Hartz representerer Alvdal Skurlag.

Ønsket ikke rettssak

Advokat Helge Hartz sier at styret i Alvdal Skurlag etter å ha gått igjennom sakens dokumenter valgte å vedta foretaksstraffen:

– Styret ønsket en ryddig avslutning, og av hensyn til de etterlatte vedtok de boten for å unngå en straffesak, sier Hartz.

– De etterlatte er fornøyd

Bistandsadvokat Tom Sørum i Advokatfirmaet Ness Lundin sier at de etterlatte er fornøyd med politiets etterforskning, og at arbeidsgiveren erkjenner å ha opptrådt klanderverdig:

– Når Alvdal Skurlag har vedtatt foretaksstraffen og betale de etterlatte en oppreisningserstatning har de også erkjent å ha opptrådt klanderverdig, sier Sørum.

Mannen hadde vært ansatt i Alvdal Skurlag i mange år.

De etterlatte sier gjennom sin bistandsadvokat at de ikke ønsker å uttale seg om saken.

Bedriften har etter ulykken innskjerpet sine rutiner både for merking av farlige stoff, oppbevaring av dette, og opplæring av de ansatte.

Les mer om

  1. Alvdal
  2. Etterforskning