Norge

Pust ut etter slapseværet: Nå blir det vår!

Etter søndagens uvær med snø, regn og slaps, kan Østlandet og Sørlandet se frem til en hel uke med fine vårtemperaturer.

Dette bildet ble tatt 25. mars i fjor i Frognerparken. Meteorologene spår nå en gjentagelse av det samme fine vårværet den kommende uken.
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist

Flere steder i Oslo-området og på Østlandet har det falt 25–30 cm tung, våt nysnø det siste døgnet. Søndag skifter snøværet til regn.

Men allerede mandag kan folk finne frem syklene sine og pumpe opp hjulene. Polarfronten som har hengt over Sør-Norge en god stund, drar seg nemlig lenger nordover.

  • Les også: Snøkaos på Østlandet. Advarer om vanskelige kjøreforhold.

– Mandag vil det blåse frisk vind nordfra Østafjells, men om du klarer å finne en god levegg i solen skal du ikke se bort ifra at du alt da får temperaturen opp i 7–8 grader, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til Aftenposten.

Sola gjør for alvor comeback neste uke. Dette bildet er for ordens skyld fra den samme uken i fjor, da det var vesentlig mer snø i områdene rundt Oslo.

Løvdahl er åpenbart glad for endelig å kunne servere gode værnyheter etter en lang periode med mye snøfall og kulde. I alle fall for dem som bor på Sørlandet, i Telemark og resten av Østlandet.

Søndag var faktisk den aller første vårdagen i år i Oslo, etter meteorologisk definisjon, ifølge Yr.no på Twitter:

– Det er disse områdene som stikker av med godværet ut over neste uke. Langs Vestlandet, oppover til Trøndelag og kysten av Nord-Norge, vil det dundre inn lavtrykk som trekker med seg mye kald havluft, vind og nedbør. Der blir det for det meste grått og kjølig vær, sier Løvdahl.

Søndag bar Oslofjorden fortsatt preg av at vinteren har godt tak på omgivelsene. Allerede mandag snur dette seg ved at våren kommer for minst en uke med temperaturer på 5–10 grader.

– Også på Finnmarksvidda og i Øst-Finnmark blir det mye pent vær den kommende uken, med vesentlig mildere temperaturer enn det de har hatt den siste tiden, legger han til.

Slik skildrer statsmeteorologene via Twitter det de håper er sesongens aller siste vinterstorm:

Mye sol og vi kan passere 10 grader

Værmeldingen for mandag lyder på sol fra klar himmel mesteparten av dagen i Oslo og en rekke andre steder på Østlandet. Men frisk nordlig bris, vil kunne legge litt demper på vårværet.

Senere i uken blir det mer rolige vindstrømmer, enda mer sol og temperaturer som i beste fall kan overstige 10 grader i dette området av landet.

Les mer om

  1. Snø
  2. Vår
  3. Vær