Norge

Kartlagt: Verdens diskutable midtpunkt

Kart er en tolkning av verden, og tolkninger er sjelden objektive. Bare briter kunne tegnet Business for Britains kart.

Verden slik bare briter kan se den.
  • Gunnar Kagge
    Gunnar Kagge
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

«Tett tåke i Kanalen, Kontinentet isolert», er en klassisk – muligens uekte – overskrift fra The Times, men også et uttrykk for hvordan mange briter opplever verden. Britene snakker om sitt forhold til «Europa», ikke «EU». Og volumet på den samtalen kommer til å bli skrudd kraftig opp de neste årene.

Statsminister David Cameron har lovet å reforhandle medlemsvilkårene i EU, før befolkningen blir invitert til å si sitt. En av de mest aktive nei-bevegelsene er Business for Britain, som ikke må forveksles med NHOs søsterorganisasjon Confederation of British Industry.

I sommer ga BfB ut en argumentsamling på 1000 sider. Dagens kart er hentet fra baksiden og oppsummerer både argumentene og følelsene som ligger under. Hensikten er å vise at Storbritannia skiller seg fra Europa kulturelt, økonomisk, sosialt og på de fleste andre måter. Budskapet er at briter er både kvalitativt og kvantitativt bedre enn naboen.

Dessuten er øyriket omgitt av ikke-medlemmer, svært mange av dem tidligere britiske kolonier. Datalinjer, skip og fly går til resten av verden uten å krysse kontinentet. Beatles, fotball og Adam Smith fremheves som britiske bidrag til verden.

Europa fremstilles som et kaos, der en ikke valgt elite sitter i et beskyttet tårn, omgitt av lobbyister, mens hardt skattet arbeidsledig ungdom protesterer.

Slike kart er ikke noe nytt. De har vært brukt i propaganda gjennom mange hundre år, sannsynligvis på grunn av at det er effektiv kommunikasjon. Langt flere vil nikke gjenkjennende til karikaturene enn lese de 1000 foregående sidene med tunge argumenter, statistikk og sitater.

Artikkelen er del av innsikt-serien «Kartlagt» som trykkes i Aftenposten hver søndag.

Les flere «Kartlagt»-artikler:

Sjørøveren som laget navigasjonsbok

Statshemmeligheter på avveie

Den magiske telegrafen