Norge

Mobilspionasje: - Våre funn i Oslo var veldig klare

Gordon McKay, leder av sikkerhetsselskapet Delma i Storbritannia, sier de gjorde flere funn i Oslo de anser som ekstremt urovekkende.

I årevis har sikkerhetsselskapet Delma jobbet for myndigheter, organisasjoner og private selskaper i en rekke land, blant annet for FNs spesialtribunale i Libanon, Storbritannia og USA.McKay og hans ansatte bisto også Aftenposten og de norske sikkerhetsselskapene Cepia og Aeger med å undersøke mobilovervåking i Oslo før jul i fjor.
  • Andreas Bakke Foss
    Journalist
  • Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

Sikkerhetsselskapet hjalp Aftenposten med å undersøke mobilspionasje i Oslo.

— Dersom de tror at det vi fant har noe med signalstyrke å gjøre, viser det at de ikke forstår hva slags metoder og utstyr vi har brukt, sier McKay.

I årevis har sikkerhetsselskapet Delma jobbet for myndigheter, organisasjoner og private selskaper i en rekke land, blant annet for FNs spesialtribunale i Libanon, Storbritannia og USA.

McKay og hans ansatte bisto også Aftenposten og de norske sikkerhetsselskapene Cepia og Aeger med å undersøke mobilovervåking i Oslo før jul i fjor.

Les også:

Les også

Kan ikke garantere at falske basestasjoner ikke var norske utstyr

Mener det er farlig å konkludere uten kunnskap

Nå velger britene å stå frem offentlig og fortelle om analysene av målingene i Oslo for første gang.

— Vi fant flere saker i Oslo som vi anser som ekstremt urovekkende, sier McKay.

På oppdrag for Aftenposten ble de britiske ekspertene fløyet til Oslo tre ganger i desember for å være operatører av kontraetterretningsutstyret som ble brukt i målingene.

— Arbeidet i Oslo ble utført på den samme måten vi har gjort i veldig mange land. Vi sjekket først ut lovligheten i arbeidet. Deretter sendte vi vår konsulent, kalibrerte utstyret og forberedte ruten rundt flere viktige bygg, sier McKay.

Han har selv vært sakkyndig og ekspertvitne innenfor mobilkommunikasjon og overvåking i flere britiske rettssaler.

— I flere tilfeller gjorde fikk våre systemer umiddelbare alarmer i Oslo. Deretter ble dataene tatt tilbake til våre kontorer i Storbritannia for nærmere analyse over tid, sier han.

Avviser Anundsens forklaring

Etter over to måneders etterforskning er de ennå ikke avhørt av PST.

— Det er uklokt å konkludere uten å gå gjennom bevisene. Det er en forutsetning i en hver vitenskap, sier McKay.

Han avviser at funnene kan skyldes "oppjustert signalstyrke" på lovlige basestasjoner, slik Anundsen skriver til Stortinget.

— Vi vet hvordan mobilnettverk fungerer. Funnene kan ikke forklares med dette. Vi hadde forventet at norske myndigheter var mer bekymret og prøvde å finne svar, sier McKay.

Ennå ikke avhørt av PST

De britiske sikkerhetsekspertene er ekstra overrasket over hvordan norske myndigheter omtaler deres funn, uten at de i det hele tatt har fått forklare seg.

— Vi er villige til å svare på et hvert spørsmål fra norske politimyndigheter og samarbeide på en hver måte, sier McKay.

— Vi kan gi en presis beskrivelse av metodene, analysene, resultatene, utstyret og grunnlaget for konklusjonene. Det er det vi gjør når vi jobber med myndighetene i andre land, og vi forstår at konfidensialitet er viktig.

Aftenposten brukte de samme mobilovervåkingsekspertene som FNs spesialtribunale benyttet for å avsløre hvem som sto bak terrorangrepet i 2005 som drepte Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri. I Norge har PST konkludert med at utstyret og metodene bare skyldes naturlige forklaringer, uten en gang å avhøre operatørene Aftenposten benyttet.

For et par uker siden fikk han en e-post fra PST, som ønsket å snakke med selskapet.— Vi forsto av telefonsamtalen at de ikke visste at vi har lang erfaring innen sikkerhets- og etterforskningsarbeid for politi, sikkerhetsmyndigheter og militære i en rekke land, sier McKay.

— De kan ikke finne eller stoppe slik utstyr hvis de ikke vet hvordan det avdekkes eller ikke aktivt forsøker å finne det.

Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST, ønsker ikke å svare på Aftenpostens spørsmål.

— Etterforskningen pågår fortsatt, så PST har ikke trukket noen konklusjoner enda, sier han.

Oppklarte terror for FN

FNs spesialtribunale i Haag for Libanon hentet bistand fra det britiske selskapet Delma til å oppklare terrorangrep i Midtøsten. Samme selskap bisto også Aftenposten i å kartlegge mobilovervåking i Oslo.
  1. februar 2005 fant et av de alvorligste terrorangrepene i Midtøsten sted i Beirut i Libanon. En bombe på 1000 kilo eksploderte, og drepte Libanons tidligere statsminister Rafic Hariri og 21 andre mennesker.Terrorangrepet fikk store konsekvenser for den allerede spente politiske situasjonen Midtøsten. Derfor nedsatte sikkerhetsrådet i FN et spesialtribunal for å etterforske saken.

For å få hjelp, hentet tribunalet i Haag inn de samme ekspertene som bisto Aftenposten.

— Vi oppdaget et ulovlig nett som ble brukt til systematisk å overvåke et stort antall mobiltelefoner, sier McKay.

Mobilovervåkingsekspertene avslørte hvordan et nett av falske basestasjoner ble brukt til å kommunisere, overvåke og gjennomføre terrorangrepet.

Dette utgjorde det viktigste beviset da FN-etterforskerne i 2011 konkluderte med at en gruppe tilknyttet Hizbollah sto bak drapet.

Med lisens for å jakte mobilspioner

McKay viser til at utstyret og metodene er autorisert og grundig testet av myndighetene i en rekke vestlige land, og prøvd ut over svært lang tid.

— Vi har aldri mislykkes i å oppdage aktive overvåkingssystemer som er satt opp for å teste utstyret, sier McKay.

Funnene i Oslo er også sammenlignet med resultater fra aktive overvåkingssystemer og IMSI-catchere i en rekke andre vestlige land.

— Norge er et sivilisert, teknologisk avansert vestlig land, med velfungerende myndigheter og demokratiske institusjoner. Derfor forventet vi ikke å oppdage det vi fant.

Les mer om

  1. Mobilspionasje