Norge

Henry Kissinger er anklaget for militærkupp. I dag deltar han i samtale på Universitetet i Oslo.

Upassende, sier jusprofessor. Altfor svart-hvitt, svarer Olav Njølstad, Nobelinstituttets direktør.

Rundt 200 demonstranter hadde møtt opp på Universitetsplassen for å demonstrere mot Henry Kissinger.
 • Petter Winther

Søndag formiddag deltok Henry Kissinger (93) i en samtale i aulaen til Universitetet i Oslo.

Samtidig sto nærmere 200 demonstranter på Universitetsplassen for å uttrykke en protest mot 93-åringen.

«Kissinger er en kuppskaper i Sør-Amerika. Fordøm ham» og «Kissigner krigsforbryter» var blant parolene.

– Han burde stilles for retten. Vi anklager Kissinger for å være krigsforbryter og direkte ansvarlig for operasjon Condor i sju land i Latin-Amerika, sier fagforeningslederen Herman Rojas til NTB.

Blant de mest omstridte fredsprisvinnerne

Kissinger, som er en av historiens mest omstridte fredsprisvinnere, møtte Zbigniew Brzezinsky, som i sin tid var sikkerhetsrådgiver for president Jimmy Carter.

Dette fikk mange til å reagere kraftig. Jusprofessor Mads Andenæs mener følgende om saken:

– Det har vært mange usmakelige arrangementer i Nobelinstituttets regi, men dette går utover dårlig smak, tordner Andenæs, som fortsetter med å si at han er helt enig med Pablo Allende, som søndag hadde en kronikk på trykk i Aftenposten.

 • Kronikken fra Allende: Kjære Norge, arrester Henry Kissinger – mannen som planla kuppet hvor min bestefar ble drept
Henry Kissinger på vei fra Grand hotell til aulaen til Universitet i Oslo.

– Det er upassende for et universitet å invitere Kissinger

Henry Kissinger var nasjonal sikkerhetsrådgiver i USA før han ble utenriksminister på begynnelsen av 70-tallet. Han ble tildelt Nobels fredspris i 1973 for å ha forhandlet frem Parisavtalen, som betydde slutten på det amerikanske militære engasjementet i Vietnam.

– Det er upassende for et universitet å invitere Kissinger, sier Andenæs, og forklarer:

– Fredsprisen var omstridt nok i sin tid. Etter prisutdelingen har gravearbeid, ikke minst fra amerikansk presse, vist at han er skyldig i de groveste forbrytelser.

Selv om Kissinger fikk fredsprisen for å ha forhandlet frem fredsavtalen i Vietnam, er han også blitt beskyldt for å ha forlenget Vietnamkrigen i utgangspunktet.

Dessuten holder mange Kissinger ansvarlig for både kuppet mot Salvador Allende i Chile i 1973 og for å ha beskyttet militærdiktaturene i Latin-Amerika på 70- og 80-tallet.

Henry Kissinger (93) var også til stedet under prisutdelingen på lørdag.

Ikke rom for kritiske spørsmål

– Hva med ytringsfriheten? Kan det ikke være interessant å høre hva Kissinger har å si?

– Kissinger har ingen problemer med å komme til orde, svarer Andenæs kontant.

Videre utdyper professoren at formatet på selve samtalen ikke ga rom for kritiske spørsmål. Det var Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad som intervjuet Kissinger. Før intervjuet hadde Andenæs ikke tro på at Njølstad kom til å stille noen kritiske spørsmål.

Allende skrev noe av det samme i sin kronikk: «På søndag skal Kissinger hylles på Universitetet i Oslo uten at noen av ofrene for hans krigsforbrytelser og kriminelle politikk får komme til orde.»

– Ikke imponert over akademikerne

Aftenposten har ikke lykkes i å få en kommentar fra Olav Njølstad, men han har tidligere forsvart invitasjonen av Kissinger overfor universitetsavisen Uniforum.

– Jeg blir ikke veldig imponert over norske akademikere som protesterer mot at Kissinger får uttale seg om viktige internasjonale spørsmål på norsk jord. Det bildet som disse kritikerne tegner av innsatsen hans som politiker, blir dessuten altfor svart-hvitt, sa Olav Njølstad til Uniforum i november

– Kissinger har indirekte gjort at flere tusen har mistet livet

Før Kissinger kom til Oslo, hadde Uniforum snakket med flere som reagerte på at han kom til Oslo.

– Jeg er overrasket over at UiO og Nobelinstituttet har invitert Henry Kissinger, sa professor Benedicte Bull, som leder Nettverk for Latin-amerikaforskning ved UiO, til Uniforum.

Hun mente at det finnes klare bevis for at Kissinger var en av arkitektene bak militærkuppet mot den lovlig valgte presidenten Salvador Allende i Chile i 1973.

– Jeg synes det er viktig å åpne UiO for alle slags stemmer, men Henry Kissinger har stått bak mange tvilsomme handlinger både i Latin-Amerika og ikke minst i Indokina som indirekte har kostet mange tusen liv, fortalte Bull til Uniforum.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  SV kan gå med på å avlyse på elektrifisering av sokkelen. På én betingelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5