Nattevakter på Facebook - pasient (77) frøs i hjel

Nattevaktene på et sykehjem i Sør-Trøndelag droppet tilsynsrunden, men var på Facebook da en 77 år gammel, dement kvinne forsvant og frøs i hjel.

Les også:

Les også

Beboer døde 50 meter fra sykehjemmet

Da den 77 år gamle demente kvinnen forlot sengen sin på skjermet avdeling på Roan sykehjem, var det ingen som sjekket henne på fire timer, ifølge Roan kommunes egen rapport om dødsfallet.

Kvinnen fant en ulåst dør og gikk ut i vinterkulden uten at noen merket det. Først da nattevaktene skulle gå hjem for natten, ble hun funnet død kun 50 meter fra sykehjemmet.

— Uheldige signaler

Rapporten sier at både mangelen på tilsyn og den ulåste døren er brudd på rutinene, ifølge Verdens Gang. Dessuten tar kommunen opp problemet med bruk av sosiale medier på vakt.

«I en liten kommune som Roan sender det uheldige signaler ut i det offentlige rom når man benytter medier som Facebook, twitter, MSN mv. i arbeidstiden», står det i rapporten som nå er send til Helsetilsynet i Sør-Trøndelag.

Opprettet tilsynssak

Ifølge VG har nattevaktene erkjent at de benyttet Internett til personlige gjøremål i arbeidstiden, og Helsetilsynet har opprettet en tilsynssak både mot nattevaktene og Roan kommune etter tragedien.

- Vi har nå presisert at man selvsagt ikke skal chatte med venner på Facebook i arbeidstiden. Men vi ønsker ikke noe generelt forbud. Facebook er en del av nettet, og Internett er et arbeidsredskap for mange, sier rådmann Michael Momyr i Roan kommune til VG.

Glemte å låse

Nattevaktenes instruks sier at de skal gå tilsynsrunder fire ganger i løpet av natten, klokken 2300, 0100, 0300 og 06000, som et minimum ved siden av generell oppfølging. Vaktene skal være usikre på når de siste gang sjekket pasienten, men anslår at det kan ha vært klokken 0330. 0600-runden hadde de ikke tatt.

Vaktene hadde ansvar for 22 pasienter denne natten. I tillegg til svikten av tilsyn, hadde de også glemte å låse en av to nødutganger, som skal låses manuelt av vaktene. Da de to omsorgsarbeiderne gikk av vakt klokken 0730, ble forsvinningen oppdaget. En hektisk leteaksjon i det store bygget fulgte, fram til kvinnen ble funnet frosset ihjel klokken 0910.

Risikerer advarsel

Ifølge VG vurderer Helsetilsynet om så alvorlige brudd på kravet om forsvarlig behandlig har forekommet at Helsetilsynet sentralt bør koples inn. I så fall risikerer omsorgsarbeiderne mest sannsynlig en advarsel.

Avdødes pårørende ønsker ikke å kommentere saken.