Tviler på krig om prostituerte

Tror ikke det er afrikanske halliker som voldtar prostituerte fra Øst-Europa.

  • Per Annar Holm

Den siste tiden er tre kvinnelige prostituerte blitt overfalt og voldtatt i to forskjellige leiligheter i Oslo. Det er blitt spekulert i om det kan være afrikanske halliker som står bak voldtektene, i et forsøk på å ramme østeuropeiske prostituerte.

Liv Jessen, leder av PRO-senteret (Oslo kommunes hjelpetiltak for kvinner og menn i prostitusjon) tviler på at det er halliker som binder, raner og voldtar prostituerte fra Øst-Europa på innemarkedet i hovedstaden:

— Jeg tror dette er volds- og voldtektsmenn som bør tas for det. Det høres søkt ut at eventuelle afrikanske halliker vil forsøke å ødelegge innemarkedet når de nigerianske jentene er helt dominerende på utemarkedet, sier Jessen til Aftenposten.no.

- Tre voldtekter

Natt til søndag 7. mars ble en russisk prostituert (31) bundet, voldtatt og fraranet en PC, mobil og penger mens hun var på jobb i en leilighet på Ila i Oslo.

Mandag ettermiddag ble to ungarske kvinner på 30 og 36 år utsatt for de samme overgrepene i en leilighet på Frogner.

I følge politiet ble de to voldtatt og mishandlet i nærmere to timer.

- Stabile tall

Antall overfallsvoldtekter i Oslo varierer ikke stort. Siden høsten 2006 og frem til 1. januar i år, har Oslo-politiet mottatt totalt 65 anmeldelser i 2007: 20, 2008: 13 og 2009: 21.

35 av disse sakene er oppklart, og 13 personer er tiltalt eller dømt.

- En undersøkelse fra 2008 viser at 72 prosent av de prostituerte i Oslo hadde vært utsatt for vold, og dette er dobbelt så høyt som i befolkningen forøvrig. Jeg tror de som opplever å bli voldtatt velger å kontakte politiet, så mørketallene behøver ikke å være store, sier Jessen.

- Høyt prioritert

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved Oslo politidistrikt til Aftenposten.no sier at hun tviler på at det er afrikanske halliker som står bak overfallsvoldtektene:

Alle de tre voldtatte kvinnene har overfor politiet vært åpne på at de kom til Oslo for å prostituere seg på innemarkedet:

— Saken ikke blir noe mindre alvorlig av den grunn. Ingen kvinner skal måtte tåle denne typen overgrep. Saken har topp prioritet, sier hun.

Begge gjerningsmennene har ikke-vestlig utseende og mørke klær. Den ene er bare 165-170 centimeter høy, mens den andre beskrives som høyere og atletisk.

- Lik fremgangsmåte

— Fremgangsmåten har vært den samme i begge sakene, så vi ser dem i nær sammenheng, sier Rohde, og legger til at de har godt håp om å finne gjerningsmennene:

— Jeg tror ikke vi får noen pågripelser i løpet av dagen, men vi følger flere spor, sier Rohde.

I tillegg til de tre voldtektene politiet nå etterforsker, har de opplysninger om én eller to prostituerte til som har vært utsatt for samme type voldtekter:

— Vi oppfordrer sterkt kvinnene til å ta kontakt med politiet slik at vi kan få fatt i gjerningsmennene, sier politiinspektøren.