Norge

- Ordet drap husker jeg veldig godt

Kristina Sviglinskaja fortalte i retten at hennes søster fikk melding om at familien skulle drepes.

Kristina Sviglinskaja i Nordhordland tingrett mandag, der hun fortalte om trusselmeldinger og forholdet til den drapstiltalte eks-samboeren. Foto: Ørjan Deisz

  • Per Lindberg

Hun kom hjem og fant datteren Monikadød 14. november 2011 i boligen i Sund. Mandag vitnet hun i rettssaken, der den tidligere samboeren Donatas Lukosevicius er tiltalt for å ha drept 8-åringen. Moren fortalte blant annet om Skype-meldinger som søsteren og hennes venninne fikk noen måneder før Monika ble funnet død, skriver BT.

– Min søster fikk vel en melding som sa at familien skulle drepes. Ordet drap husker jeg veldig godt, og det var i meldingen. Hva som var skrevet til min venninne, husker jeg ikke, sa Kristina.

Tenkte på forbindelse

Om kvelden 14. november, bare noen timer etter at hun hadde funnet datteren død, forklarte hun seg for politiet. Da opplyste hun at trusselmeldingene var blitt sendt fra Skype-kontoen som hun og den drapstiltalte 34-åringen den gang disponerte.

Selv om datteren altså var død samme dag, gikk Monikas mor i avhør med politiet klokken 20.50. Hun var sliten, men satt på viktig informasjon og koblet dødsfallet til eks-samboeren.

– Jeg tenkte at det kanskje var en forbindelse mellom meldingene og drapet, sa Kristina.

– Nevnte du mistenktes navn i avhør den kvelden?

– Ja, jeg tror det.

Forsvareren til tiltalte vil legge frem rapport: Håper på ny metode for måling av dødstidspunkt

Krav likt lån

Kristina Sviglinskaja fortalte at den nå drapstiltalte mannen hadde alle hennes passord da de bodde sammen fra mai til oktober 2011. På spørsmål om hvorfor han skulle sende trusselmeldinger, svarte hun dette i sitt første avhør:

Når man opplever noe ubehagelig, trenger man kos fra den man står nær. Hun fortalte politiet at eks-samboeren kanskje ville gjøre henne vondt for at hun skulle få et sterkere behov for å ha ham nær seg.

Kristina har fortalt at nettopp trusselmeldingene var årsaken til at hun ba Donatas flytte ut i oktober 2014. Hun fikk blant annet krav om at hun skulle betale 38.000 kroner til den anonyme avsenderen. Det var samme beløp som hun hadde i billån til banken.

  • Inge D. Hanssen kommenterer saken: «De tause vitnene blir avgjørende»

Håkon Rastum er dommer i Monika-saken. Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Hun tvilte på at det var tilfeldig at de to beløpene var identiske og mente dette var ett av flere tegn på at det var samboeren som hadde sendt henne meldinger. Flere av trusselmeldingene inneholdt informasjon som hun mente at kun den nærmeste kretsen kunne vite om.

– Kanskje han ville ha pengene for etterpå å kunne gjøre inntrykk på meg, som om han skulle ha tjent de, sa hun.

På en av meldingene til henne sto det «jeg kommer til Bergen for å hente pengene du skylder meg».

Monikas reaksjon

Hun sa videre at hun syntes det var vanskelig å finne ut om Donatas var i dårlig humør fordi han ikke pleide vise følelsene sine. Hun mente at han «skjulte noe» og viste ikke hvem han var.

I retten i forrige uke sa den tiltalte at det var et forhold med «gode stunder, mindre gode stunder og stunder som var direkte stygge.» Mandag sa Kristina at de to ikke hadde noen store krangler.

– Det var heller sånn at han var enig med meg i alt og han sa aldri noe mot meg.

Kristina fortalte at Monika verken var lei seg eller glad da hun fikk høre at Donatas hadde flyttet ut fra boligen.

– Jeg vet ikke, hun var et barn, hun la ikke så mye vekt på det. Hun sa sa bare at «endelig kan jeg sove med mammaen min igjen», forklarte Kristina Sviglinskaja.

Les mer om

  1. Kristina Sviglinskaja
  2. Donatas Lukosevicius
  3. Monika-saken