Slik rammer buss-streiken

Ingen by- og regionbusser kjører i Oslo og tidligere Akershus. Også buss for tog og skolebusser vil bli berørt.

Bussene står på rekke og rad på Rosenholm søndag formiddag. Alle Ruters busser står stille.

– Det hadde vært veldig fint om de som kan ha hjemmekontor, tar det. Da blir det litt mindre kø, sier trafikkoperatør Anne Hårstad ved Vegtrafikksentralen til VG.

3800 bussjåfører ble tatt ut i streik fra klokken 0600 søndag morgen. Streiken omfatter bussene i Oslo og Viken, det vil si de tidligere fylkene Akershus, Buskerud og Østfold. Også flybussene til og fra Oslo lufthavn innstilles.

Hvis streiken trappes opp, vil det, ifølge forbundssekretær Dag Einar Sivertsen i Fellesforbundet skje raskt.

– Vi har til sammen over 10.000 sjåfører vi kan ta ut i streik. Det vil i så fall stoppe all busstrafikk i Norge, sier han til NRK.

Ruter står for busstrafikken i Oslo og tidligere Akershus. Her står samtlige busser nå parkert. Selv om T-bane og trikker ikke er rammet, legger selskapet ikke skjul på at reisesituasjonen fra og med mandag morgen vil bli svært krevende.

– Vi oppfordrer trafikantene til å ikke reise mens streiken pågår. Vi er redde for at belastningen på trikk og T-bane blir for stor, sier pressevakt Øystein Dahl Johansen. Han minner om at presset på kollektivtrafikken allerede er stort på grunn av pandemien.

Mandag morgen førte en markering til ytterligere utfordringer i Oslo-trafikken. En gruppe klimaaktivister sperret trafikken ved å lenke seg fast i jernrør, melder politiet på Twitter.

Les også

Byrådsleder Raymond Johansen om buss-streiken: – En ekstraordinær og krevende situasjon

App ikke oppdatert

Ruter advarer om at deres reiseplanlegger-app ikke er oppdatert, og selskapet gjør oppmerksom på at mange reisende gjør at Ruter ikke kan tilrettelegge for at passasjerer kan holde anbefalt avstand.

– Nå blir det enda viktigere å holde avstand, sier Dahl Johansen, og understreker at det ikke er aktuelt å sette inn ekstramateriell under en lovlig streik.

Elever i Oslo og Viken må klare seg uten busstransport til skolen på mandag. Det er tilnærmet ingen skoleskyss med buss i fylkene som følge av busstreiken.

Dette innebærer at skolebussene i Oslo og Viken innstilles. Unntaket gjelder skoleskyssen i Hemsedal og enkelte linjer i Nore og Uvdal, Flesberg og Sigdal.

Alle Ruters busser er innstilt søndag morgen. Ruter frykter at det kan bli fullt på t-baner og trikker.
Les også

3.800 bussjåfører streiker i Oslo og Viken fra søndag morgen

Fulle tog

Vys bussjåfører er også omfattet av streiken. I Østfold er det Vys sjåfører som kjører for Østfold kollektivtrafikk. Det vil si at rutebussene i Østfold også stopper opp. Det samme gjelder skoletransporten i Oslo og hele Viken. I tillegg blir Vys buss for togtilbud, mellom Ski og Oslo rammet.

For Vy tog vil en streik også berøre Østfoldbanen, Hovedbanen og Drammenbanen, hvor det søndag formiddag er arbeider og dermed alternativ transport, skriver Vy på sine nettsider.

Også VY frykter at belastningen på togene kan bli problematisk i rushtrafikken. Selskapet kjører allerede med alt tilgjengelig materiell og har ikke flere tog å sette inn.

Les også

Forsker om busstreiken: De fleste har ikke noe alternativ til buss

– Vi vet ikke hvor mange som vil endre reisevaner under streiken. Men vi oppfordrer folk å vurdere om det er nødvendig å reise, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby. Også han minner om at smittevernreglene må overholdes.

– Det er bedre å sitte skulder ved skulder enn å stå tett i midtgangen, sier Lundeby.

Noen skolebusser vil gå

Skoleskyss og spesialskyss (med minibuss og taxi) er i noe grad berørt. De ulike områdene og tjenestene vil i ulik grad bli opprettholdt.

I det tidligere Buskerud, opplyser Brakar at samtlige busslinjer med unntak av linjen Hiåsskogen – Prestfoss står. Flere skoleruter vil også kjøre som normalt.

Dersom konflikten fortsetter og trappes opp, kan nesten 12.000 bussjåfører tas ut i streik over hele landet.