Kidnappede Faiza på nødtelefon: - Vær så snill og hjelp meg

<div style="text-align:center;width:800px;height:530px"><script type="text/javascript"> flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/2011/03/04-ashraf/steg-for-steg.swf", { width:"800px", height:"530px", version:"9.0.28", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#fff"}, flashvars: {xmlFile:"http://media.aftenposten.no/mm/2011/03/04-ashraf/data2.xml", policyFileUrl:"http://media.aftenposten.no/crossdomain.xml"}, alt:"<p><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid"}); </script></div><br></br> - Jeg er så redd, fortalte kidnappede Faiza Ashraf (26) i samtalen med den kvinnelige operatøren på politiets operasjonssentral i Sandvika.

  • Nicolai Heyerdahl
  • Hans O. Torgersen

— Jeg er blitt kidnappet.

Slik innledet Faiza Ashraf nødanropet til politiet fra bagasjerommet på kidnapperens bil.

- Vær så snill og hjelp meg, han har slått meg så mye, sa Ashraf til politikvinnen på 112-sentralen, ifølge kilder som har innsyn i utskriften av samtalen.

Politiets operatør stilte flere kontrollspørsmål, og etter hvert gikk sannheten opp for henne og kollegene: Faiza Ashraf var virkelig blitt kidnappet og lå i bagasjerommet i en bil underveis til ukjent bestemmelsessted.

Her, rett ved skiløypa mellom Solli og Myggheim i Asker, ble Faiza Ashraf funnet nedgravd og drept.

Men først da det hadde gått mer enn 15 minutter av samtalen, spurte politiets operatør Faiza om hvilken mobiloperatør hun hadde. Trolig måtte politiet vite dette for å sette i gang sporingen av samtalen, for å finne ut hvor Faiza befant seg.

Mindre enn 20 minutter etter at sporingen ble iverksatt, ble kontakten mellom den kidnappede kvinnen og politiet brutt. Politiet visste ikke da hvor den kidnappede kvinnen befant seg.

Les mer:

Nødrett for å spore mobiltelefon

Rettssaken mot Håvard Nyfløt (26) — og Shamrez Khan, som skal ha bestilt drapet - starter etter planen i morgen, onsdag.

Aktor, statsadvokat Carl Fari, henviser til politiet i Asker og Bærum på spørsmål om hvordan nødsamtalen ble håndtert.

Kriminalsjef Nina Bjørlo kan ikke gi noe eksakt svar på hvor mange minutter det tok før sporingen av Faizas telefon ble satt i gang.

Bjørlo opplyser at en jurist må vurdere saken før politiet kan påberope seg nødrett. Deretter kontaktes mobiloperatøren for å spore hvor telefonen befinner seg.

— Det er hektisk i en første fase. Man jobber med å holde samtalen i gang, Hovedredningssentralen skal kontaktes, samtidig som man forsøker å komme i gang med sporing, sier Bjørlo til Aftenposten.no.

Hun kan heller ikke svare på hvorfor politibetjenten som snakket med Faiza, først etter et drøyt kvarter spurte hvilken mobiloperatør den kidnappede kvinnen brukte.

Drapstiltalte Håvard Nyfløt. FOTO: POLITIET

Kontakt i 37 minutter

Kommunikasjonen mellom Faiza og politiet foregikk over et tidsrom på 37 minutter. Første opprigning fra kvinnen kom klokken 06.44 om morgenen onsdag 3. februar 2010.

Samtalen ble brutt flere ganger, siste gang klokken 07.21. Politiet visste da ikke hvor Faiza var, men hun hadde gitt viktige spor.

Mannen som kidnappet henne, fortalte offeret sitt at han skulle få 100.000 kroner av «en pakistaner», noe hun fortalte videre til politiet.

Faiza skal i samtalen med politiet ha gjengitt hvordan hun fortalte kidnapperen at hun var blitt forfulgt av en mann. «Vær så snill og hjelp meg», sa hun til kidnapperen.

— Han ville ikke høre på meg. Han sa bare at han fikk 100.000 for dette, skal Faiza ha fortalt til politiet.

Harald Stabell, bistandsadvokaten til Faizas familie, har hørt opptaket av samtalen mellom Faiza og politiet:

— Det gjorde et sterkt inntrykk på meg og var en dramatisk opplevelse, å høre henne fra bagasjerommet. Hennes fortvilelse over det som har skjedd, og over at politiet ikke klarte å hjelpe henne, sier Stabell til Aftenposten.no.

Fikk en hånd fri

Faiza lå bakbundet i bagasjerommet, men klarte å få løs den ene hånden og håndterte mobiltelefonen med den.

Hun var redd for at gjerningsmannen skulle ta fra henne telefonen. Det var den som ga henne håp om å bli reddet.

— Han har lett etter telefonen min. Jeg er redd for at han skal finne den, skal hun ha sagt.

Mens politiet og mobiltelefonselskapet arbeider med å peile inn signalene, forteller Faiza at bilen ikke lenger kjører fort, og at den passerer fartsdumper.

- Hvordan går det med deg? spør politikvinnen.

— Det går ikke så bra, svarer Faiza.

Navnga gjerningsmann

Faiza fortalte politiet hvem mannen som forfulgte henne var, nemlig Shamrez Khan (29), som var håpløst forelsket i henne. Khan skal da ha plaget henne i fem år.

Khan og mannen som har erkjent at han bortførte Faiza, Håvard Nyfløt (26), møter onsdag i retten, tiltalt for overlagt drap eller medvirkning til det under særdeles skjerpende omstendigheter.

Begge nekter straffskyld for drap, men Khan erkjenner å ha bestilt bortføring, og Nyfløt erkjenner å ha utført den. Nyfløt har også forklart at han tok livet av Faiza, men at dette skjedde ved et uhell.

— Meningen var at hun, uskadet, skulle bringes til min klient, sier Khans forsvarer, advokat John Christian Elden.

— Det viktigste for min klient er å bli trodd på at det var en tragisk ulykke. Han hadde ikke til hensikt å skade henne, sier Nyfløts forsvarer, advokat Frode Sulland.

Hypotese

— Ett punkt er avgjørende, nemlig om det finnes noe som helst bevis for påstanden om at det er bestilt et drap. Vi mener det er en hypotese fra politiets side som det ikke er dekning for, sier advokat Elden.

Det er ventet at aktor i stor grad vil konsentrere seg om hva slags kontakt de to mennene hadde i forkant av kidnappingen og drapet.

Khan skal ifølge tiltalen ha gitt Nyfløt 5000 kroner for å kjøpe tape, buntebånd, hansker, søppelsekker og en øks for å gjennomføre oppdraget.

Les også

Kaller Faizas død &laquo;et tragisk uhell&raquo;

Faiza Ashraf.