Kvinner har makten blant nettsjekkere

Flertallet av norske nettsjekkere er menn. All oppmerksomheten gjør kvinner innbilske, mener samlivsterapeut.

-Man kan vel si at jeg traff konen min ved hjelp av nettet. Jeg var nemlig mye hjemme hos henne for å betale regninger på nettbanken i begynnelsen, ler Mattis Nils Eira. Verken han eller kompisene Runar Lindseth (til venstre) eller Thomas Guttorm (til høyre) har truffet kjærestene sine på nett, men mange av kameratene deres har gjort det.
  • Bt.no
  • Torill Sommerfelt Ervik
  • Borghild Berge

Stadig flere single nordmenn tyr til datamaskinen for å finne en kjæreste. Men kvinnene er fortsatt i mindretall, de fleste sjekkestedene melder om en kvinneandel på 40–45 prosent.

– Kvinner kan nok lettere velge og vrake på nett enn ellers i samfunnet, sier sexolog Gro Isachsen til BT.no.

Ifølge Isachsen er konkurransen tøffere bak dataskjermen enn ved bardisken, noe som gjør at ikke alle nettsjekkende menn får respons.

– Jeg føler med dem, men jeg ser likevel ikke på det som veldig negativt at kvinnene sitter med makten på nettet, sier hun.

– Bør være forsiktige

Den bergensbaserte samlivscoachen Sebastian Maddox tror at noen kvinner blir innbilske av å sjekke på nett.

– Fordi de er i mindretall, får de tilgang på menn som er mer attraktive enn dem selv, og som de ellers ikke ville hatt sjans på, sier Maddox.

Han mener at kvinner bør være forsiktige, fordi de kjekke nettsjekkerne ikke nødvendigvis er ute etter langvarige forhold.

– Menn har en annen standard når de leter etter en kjæreste enn når de vil ha en affære. Hvis kvinner blir vant til å ha one night stands med menn som er mer attraktive enn dem, får de et urealistisk bilde av hvem de har sjans på, sier Maddox.

Han mener løsningen for kvinnene er å forbedre eget utseende slik at de kan kapre de kjekke mennene de er interessert i.

– Kvinnene må uansett få mennene til å se kvalitetene de har før de innleder et seksuelt forhold. En mann må bli forelsket før han hopper til køys. Men det er jo sånne basisting som alle burde vite, sier coachen.

Viktig med bra profil

Morten Gulliksen, administrerende direktør for det norske sjekkestedet Sukker.no, bekrefter at kvinner får mer oppmerksomhet enn menn på nettet.

– En veldig pen dame får gjerne meldinger fra flere hundre menn, noe som øker sjansene for at hun finner en kjæreste. På gaten får man ikke nødvendigvis så mye oppmerksomhet, sier han.

Selv om det er et flertall av menn på norske datingsteder, tror Gulliksen at mye er opp til en selv.

– Hvis en mann med en dårlig profil sender meldinger til 100 søte damer uten å få svar, har han seg selv å takke. Han kan ikke skylde på at det er for mange menn. Det gjelder å presentere seg på en bra måte, sier han.

Kjønnsrollemønstre

Sosiolog og prosjektleder i Q500, Ingvild Sommer, synes det er trist at de tradisjonelle kjønnsrollemønstrene råder også på nett.

– Kvinner venter på å få beilere, mens menn er mer aktive og sender flere meldinger. Det gjør at kvinner flest velger blant mennene i innboksen deres, mens menn velger blant alle kvinnene på nettstedet. Og det er jo veldig dumt, sier Sommer

Gjennomsnittsalderen på Q500 er 42 år, og Sommer påpeker at kjønnsrollemønstrene kanskje er annerledes på nettsteder med yngre brukere.

Sexolog Isachsen bekrefter at kvinner er mer forsiktige på sjekkemarkedet generelt, noe som også gjenspeiler seg på nettet

– Vi har dessverre en negativ sjekkekultur der kvinner ikke skal ta initiativ, eller vise at de er tilgjengelige, sier hun.

Sjekker du på nett? Del din historie her: