Norge

Slik blir du aksjetrader

Tusenvis av nordmenn sitter klistret til pc’en i timevis hver dag og handler aksjer. Men få tjener gode penger.

TRYKK FOR STØRRE BILDE.

 • Sveinung W. Jensen

Her er de «grådigste» fondene:

Les også

Flår deg selv om de feiler


– I forhold til tiden man bruker, er ikke dette særlig lukrativt.

Timelønnen kan neppe være mer enn 50 øre.

Didrik Lilja (27) siger ned i stolen. Fra den andre siden av bordet høres latter.

– Nei, kanskje blir vi ikke rike. Men det er fryktelig moro. Og det er jo ikke verst å tjene penger som student på å følge med i markedet. Men så kan du jo tape alt. Og jeg venter egentlig på at det snart skal skjer, flirer Henrik Flemmen Torp (21).

Daytraderne

Kjøp og salg av aksjer på Internett er blitt den nye norske folkesporten. Eller folkesykdommen, vil kanskje enkelte hevde.

Nordmenn sitter lenket til pc’ene og handler. I arbeidstiden. I fritiden. Om dagen. Om natten.

Noen kaller dem daytradere. Den merkelappen passer ikke nødvendigvis på alle aksjespekulanter på Internett.

En daytrader i ordets rette forstand kjøper og selger aksjer samme dag, men unngår å sitte på posisjoner til neste børsdag.

Å eie aksjer over natten anses som for risikabelt.

Et børskrakk i Kina. Et varsel om elendige resultater fra et av børslokomotivene. Et nytt terroranslag mot USA. Mye kan påvirke aksjekursene, selv om Oslo Børs er stengt. Da gjelder det ikke å være eksponert i markedet.

Det er få rene daytradere i Norge.Men tallet på nordmenn som daglig handler aksjer over Internett har eksplodert de siste årene.

Bli en bjellesau:

Les også

Følg rikingene og bli rik

Nettet fanger

De to største nettmeglerne, Nordnet og Netfonds, håndterer 13 ganger så mange transaksjoner som for bare fem år siden.

I mai i år gikk nesten én av fem aksjehandler på Oslo Børs gjennom de fire rene nettmeglerhusene som opererer i Norge.

Nordnet sto alene for 245.289 transaksjoner.

Mer tradisjonelle meglerhus som ABG Sundal Collier, DnB NOR Bank, SEB Enskilda og Carnegie var ikke i nærheten av å kunne matche dette.

Nordnet og Netfonds har tilsammen rundt 60.000 aktive kunder.

Noen handler aksjer hyppigere enn andre. En av ti Nordnet-kunder er brukere av et tilbud som gir dem aksjekurser i sanntid, det vil si uten de normale 15 minuttene i forsinkelse.

Hvor mange nordmenn som handler aksjer over Internett på daglig basis, finnes det ingen eksakt oversikt over.

Tall Aftenposten har hentet inn fra ulike meglerhus indikerer et sted mellom 10.000 og 15.000.

Finn den beste høyrentekontoen med vårt rentebarometer!

Urban mann

Hvem trader så aksjer på Internett?

En typisk Nordnet-kunde ser slik ut: Mann, cirka 40 år, bor i storby, har i snitt verdipapirer for 200.000 kroner – både aksjer og fond, handler to til fire ganger pr. måned og hver handel er i snitt på 100.000 kroner.

– Jeg begynte med 15.000 kroner. Nå har jeg aksjer for 100.000. Og planen er å øke innsatsen ytterligere, sier Didrik Lilja.

–Drømmer du om å si opp jobben og trade på heltid?

– Absolutt ikke. Dette er en hobby, påstår Lilja.

Oslomannen startet med aksjehandel mens han studerte matematikk på Universitetet i Oslo – inspirert av flere medstudenter.

I dag trader Lilja mest fra Nordsjøen.

27-åringen jobber som geofysiker om bord på et seismikkskip. Via satellit— telefon kobler han og kollegene seg på Internett for å kjøpe og selge aksjeposter på verdens børser.

Jakten på kicket

Henrik Flemmen Torp, også han fra Oslo, studerer shipping ved Norges Merkantile Fagskole. Som 15-åring deltok han i Aksje-NM og hamstret Pan Fish-aksjer i bøtter og spann.

– Utrolig morsomt. Jeg så hvor lett det var å tjene «liksompenger», sier Flemmen Torp.

Ordentlige penger begynte han å handle med for halvannet år siden.

Han startet med 7000 kroner. Nå går han inn og ut med rundt 50.000 kroner – ofte daglig.

– På en god børsdag kan jeg rullere hele aksjeporteføljen, sier 21-åringen.

Børshandel dreier seg selvsagt om å tjene penger. Men det er ikke bare tanken på profitt som driver spekulantene. For mange handler det også om jakten på det store kicket.

– Du får en utrolig god følelse i kroppen når du lykkes, sier Lilja.

Han nekter å sammenligne aksjetrading med gambling på nettet.

– Nei, i aksjemarkedet håper du ikke på flaks. Det handler om dyktighet. Du investerer fordi du har tro på generell vekst. I poker er du bare ute etter å loppe andre. Det er du ikke på børsen.

– Jo, da, bryter Flemmen Torp inn, og begge ler høyt.

Sosialt sett er aksjehandel på Internett ikke så ulikt det å være fotballsupporter.

– Det kan sammenlignes. Treffer jeg folk somhar investert i samme aksje, har vi alltid mye å snakke om. Vi kan le av både nedganger og oppganger i kursen. Slik er det jo med fotball også, sier Flemmen Torp.

Hvordan går det med ditt fond? Sjekk våre oppdaterte fondslister her.

Få blir rike

Oddmund Grøtte har skrevet bok om aksjehandel og daytrading. Han er overrasket over at så mange nordmenn har kastet seg på bølgen.

– Ja, i grunnen. Mange tenker at dette har jeg også lyst til å prøve meg på, for her kan man tjene masse penger. Men faktum er at veldig få tjener mye på dette, sier Grøtte.

Han påpeker at aksjehandel generelt er fryktelig vanskelig.

– Og daytrading er kanskje enda vanskeligere. Det kreves raske beslutninger. Og så er det veldig viktig at du er rasjonell. Du må tenke klart, sier Grøtte.

Forbrukerrådet:

Les også

- Hold fast på lommeboken i banken

Spis eller bli spist

Han mener folk flest er altfor optimistiske.

– Mange overvurderer egne evner. Det blir du hardt straffet for i aksjemarkedet. Her er det tusenvis av aktører. Ingen har lyst å tape penger. Mange av dem du konkurrerer med har solid kompetanse. Du må vite hvor du står i næringskjeden. Er du den som blir spist, eller er du en som spiser andre?

Grøtte understreker at en daytrader heller ikke kan profittere på det faktum at aksjemarkedet stiger over tid, slik en langsiktig investor kan. Du er prisgitt svingningene på hver enkelt handledag.

Dessuten trader de færreste på heltid. Kjøp og salg skjer ofte i arbeidstiden.

– Det er en dårlig kombinasjon. Og det er vel ikke så veldig bra for arbeidsgiveren heller. Det er vanskelig å ha tankene to steder samtidig. Med mindre du har en 100 prosent mekanisk strategi – at du for eksempel bare skal kjøpe en aksje hvis det og det skjer og selge etter to timer – har jeg liten tro på trading i arbeidstiden, sier Grøtte.

Som i kjærligheten

Han advarer også de som tror at en aksjetraders arbeidsdag er slutt når børsene stenger.

– Det er feil. Det er da du har klarsyn og kan analyse hva du har gjort i løpet av dagen. Og evaluering av eget arbeid er noe av det viktigste du gjør. Å holde på med trading er derfor mye mer enn åtte-til-fire-jobb.

– Vil du sammenligne trading med gambling?

– Mange oppfatter ordet spekulant som veldig negativt ladet. Men vi spekulerer jo på alt her i livet – kjærlighet, kjøp av bolig, valg av jobb. Det er det samme i aksjemarkedet, du må vurdere oppsiden i forhold til nedsiden.

Møteplassene

For utenforstående kan aksjetrading kanskje fortone seg ensomt. Du sitter foran pc’en og leser børsmeldinger, legger inn salgs— og kjøpsordrer –uten at du snakker med en kjeft i løpet av en handledag.

Men traderne har sine egne møteplasser – såkalte aksjeforum. Dette er digital debattarenaer, der investorer kan dele informasjon og meninger med hverandre.

Her chattes det høyt og lavt. Hovedtemaet er aksjer. Men spennet i diskusjonene er gigantisk. Seriøse analyser og vurderinger kan avløses av sladder og ærekrenkende beskyldninger mot både den ene og den andre.

Et aksjeforum er i praksis åpent for alle. De fleste innleggene kommer likevel fra anonyme avsendere. Og forumene redigeres i svært liten grad.

Kvalitetskontrollen på innleggene er derfor lav.

Ryktebørs

Mange deltar i et aksjeforum for å dele og utnytte informasjon som ennå ikke er kjent, eller som ikke er priset riktig inn i aksjekurser.

Dermed får forumene et sterkt ryktebørspreg. Motivet for å delta er dessuten ikke bare å bedre kunne forutsi kursbevegelser. Mange bruker også forumene til å skape kursbevegelser.

Spesielt i små selskaper kan rykter i et aksjeforum gi store kursutslag.

Og bak ryktene står vanligvis investorer somvil hausse kursen i selskaper de selv eier aksjer i.

– Det er usannsynlig mye dritt der, men mye bra også, sier Henrik Flemmen Torp.

– Men så er det slik at hvis alle skriver at en aksje går ad undas, så vil den gjøre det også. Derfor lønner det seg å følge med, legger han til.

Didrik Lilja er enig:

– Det er mye bullshit på forumet. Men noen ganger får du kanskje vite at en finanskjendis har gått inn i en aksje som du følger med på. Det kan slå ut på kursen.

Flemmen Torp røper at han ofte velger å gå inn i aksjer som omtales hyppig på de ulike børschattestedene. Jo større informasjonsflyten er, desto tryggere føler han seg.

Tradingplan

De to traderne har begge en liste over selskaper de følger tett. Noen er de inne i. Andre står på vent.

– Jeg har hele tiden en plan. Jeg sjekker nyhetsbildet, jeg leser analyser og anbefalinger. Jeg kan bruke opptil fem timer daglig på å følge med.Hvis noe skulle skje i selskapene på listen min, er jeg alltid klar til å slå til, sier Flemmen Torp.

Lilja har en litt annen tilnærming.

– Jeg ser mye på selskapenes teknologi. Egentlig er jeg realist. Sjekker jeg et selskap og finner ut at det har en teknologi som kan slå til, kan jeg få et kick, sier Lilja.

Han holder seg stort sett til de samme aksjene.

– Jeg bruker teknisk analyse, og nå i går fikk jeg et salgssignal. Da trakk jeg meg helt ut. Det handler omforståelse. Hvis du skjønner sammenhenger før markedet, kan du tjene penger, sier han.

Professor:

Les også

Advarer mot ny garantisparing

Nordnet-skolen

Nettmegleren Nordnet startet i mars 2006 en egen skole for aksjespekulanter. Så langt er 210 kurs avholdt.

Over 5000 børsinteresserte nordmenn har deltatt.

– Folk har ulike motiver for å delta på Nordnet-skolen. Vi har kurs i alt fra hva er en aksje og til tradingstrategier. Her kan du lære deg alt fra bunnen av, men også få ytterligere input hvis du allerede er en erfaren investor, sier Klaus Høidal, som er ansvarlig for Nordnetskolen.

De fleste av kursene er gratis.

Og du trenger ikke å være registrert somNordnet-kunde for å delta.

Yngstemann14 år

En av dem som foreleser på Nordnet-skolen er analytiker Bjørn Inge Pettersen.

Han underviser i teknisk analyse.

– Mitt inntrykk er at der er like mange metoder som investorer. Noen bruker teknisk analyse, andre fundamental analyse. Noen er kortsiktige, andre er langsiktige, sier Pettersen.

Spekteret på de som deltar på kursene hans er stort.

– Den yngste jeg har hatt var 14 år, den eldste godt over 70. Og deltagernes bakgrunn varierer også veldig. Vi har folk her med høyere utdannelse som jobber med økonomi til daglig, og vi har folk som er helt ferske når det gjelder børs og aksjer, sier Pettersen.

–Hvor mye må du kunne for å begynne med aksjehandel?

– Jo,mer penger du investerer, jo større kunnskap bør du ha. Men det er jo ikke nødvendig å gå inn og spekulere selv, hvisman ikke mener man kan nok om aksjemarkedet. For mange kan det være lurere å sette pengene i aksjefond og la folk med større kompetanse ta seg av kjøp og salg, sier Pettersen.

Lag en plan!

Oddmund Grøttes første bud til de som vil lykkes er å lage en plan.

– Akkurat som været påvirkes aksjemarkedet av uendelig mange faktorer. Disse faktorene kan du ikke selv påvirke. Derfor må du prøve å finne en sammenheng mellom noen få av faktorene og aksjekursen. Du må lage analyser og strategier basert på sammenhenger som er der, sier tradingbokforfatteren.

Grøtte anbefaler daytradere å legge en strategi ut fra testing av hypoteser med historiske kurser.

Å handle basert på det du leser i avisen eller på ulike aksjeforum, har han ingen tro på.

– Gjør du det, betyr det egentlig at du ikke har noe strategi. Du blir som en liten jolle på åpent hav som blir kastet frem og tilbake. Sett deg ned og tenk selv, råder Grøtte.

Investerer du i aksjer? Har du tips til andre lesere? Del dine erfaringer med andre lesere i kommentarfeltet til høyre.

Les flere artikler på Aftenposten.no.

Sjekk skattelistene her.

Didrik Lilja (t.v.) og Henrik Flemmen Torp er ivrige internett-tradere på Oslo Børs. Begge har en liste med selskaper de følger tett og går inn og ut av. Foto: CARL MARTIN NORDBY

Flere artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Byttet ut fotballtipping med børsspekulasjon: – Gikk på Norwegian-smell

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Johannes kjøpte Gamestop-aksjen før himmelferden – har mangedoblet pengene

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Norske småinvestorer satt med 60 prosent tap etter Gamestop-smell

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Ekspert: Derfor får vi ikke et nytt «Gamestop-opprør» utenfor USA

 5. ØKONOMI
  Publisert:

  EU-krav stanset aksjeråd til vanlige kunder: – Du er på egen hånd

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Ellevill Norwegian-oppgang på Børsen: – Det er et mysterium