Norge

Obs-varsel fra meteorologene - snart skal det bøtte ned, men svært lokale byger

Oslo og store deler av Østlandet får kraftig regnvær med muligheter for tordenskrall søndag formiddag.

Kraftig regn i Oslo ved en tidligere anledning. Foto: Stig B.Hansen

  • Solveig Ruud
    Journalist

– Men bygene er svært lokale, det regner rett og slett fra en sky av gangen, opplyser vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Kristian Gislefoss.

Regnet mest i Horten natt til søndag

Stedet der det har vært mest nedbør i natt, er på Nykirke målestasjon i Horten, ifølge Meteorologisk institutts målinger. Der var det åtte millimeter med nedbør.

Videre på topplisten over hvor det var mest nedbør mellom åtte i går kveld og åtte i dag tidlig følger Sem målestasjon i Asker (7,9 mm), Horten målestasjon (7 mm), Føyn målestasjon i Nøtterøy (5,7 mm) og Vestskogen (5,7 mm).

«Fra søndag formiddag ventes lokalt kraftige byger, kan hende med torden i Oslo og Akershus. Det kan lokalt komme 20–25 mm på 12 timer», heter de i obs-varselet som lørdag ettermiddag ble sendt ut fra Meteorologisk institutt.

Lørdag ettermiddag ble også Vestlandet plaget med dårlig vær, og også der ble det sendt ut obs-varsel – til Hordaland og Sogn og Fjordane.

Det er imidlertid ikke det samme uværet som reiser over fjellene til Østlandet i natt.

Les også

Kraftig uvær med lyn og haglebyger feide over deler av Europa lørdag - mange barn skadet i lynnedslag både i Frankrike og Tyskland.

Lillebror til Euro-uvær

På spørsmål om uværet som nå meldes på Østlandet har sammenheng med det voldsomme været som har herjet i deler av Frankrike og Tyskland, svarer vakthavende meteorolog Marit Helene Jensen slik:

– Ja, til en viss grad har det det. Det kommer sørøstfra, gjennom Sverige, men det blir ikke slik her som det har vært der, sier hun og sikter til uværet som har vært preget av både lynnedslag og enkelte steder store haglbyger.

Regn- og haglvær i Oslo ved en tidligere anledning. Flere land i Europa har hatt heftig uvær i helgen - like ille blir det ikke på Østlandet søndag. Foto: Strøm Trond J

– Været som kommer, er lillebror til det de har nedover i Tyskland og Polen. Vi kan få kraftige byger, og det er liten mulighet for torden, men ikke noe massivt tordenvær, sier hun og legger til at hun tror det blir mer tordenvær på svensk side av grensen.

Godvær i nord, med én hake

Nord-Trøndelag, Nordland og sørlige deler av Troms og Finnmark får mest av det pene været denne helgen.

Men selv når solen først skinner nordpå, får nordlendingene likevel et obs-varslet fra meteorologene.

I Troms har det det vært så fint og varmt vær i det siste, at det varsles om lokalt stor skogbrannfare i indre deler av Troms inntil det kommer nedbør av betydning.

Hvis du lurer på om du skal lufte hunden eller ta en runde på golfbanen anbefaler vakthavende meteorolog å sjekke radaren på yr.no

– Der varsles bygene etter et kvarter, sier han.

Les mer om

  1. Meteorologisk institutt
  2. Vær
  3. Oslo