Terrorsiktet 17-åring varetektsfengslet i to uker

Spriket mellom hvordan PST og forsvareren oppfatter 17-åringens omgang med lightergass, er stort. Retten fengslet ham i to uker.

Advokat Aase Karine Sigmond forsvarer den terrortiltalte 17-åringen. Her i Oslo tinghus under fengslingsmøtet mandag.

PST: Terrorsikter 17-åring med strafferamme på 15 år.
Forsvareren: Guttestreker.

Etter rettsmøtet mandag, fortalte PST hva det var den 17 år gamle russiske statsborgeren hadde med seg da han lørdag kveld ble pågrepet på Grønland i Oslo:

– Det var en beholder med lightergass, med flere spiker festet på utsiden, sier politiadvokat Kathrine Tonstad.

– Hva sier dere om skadepotensialet?

- Vi mener at denne enheten hadde et skadepotensiale, men at det var begrenset. Det ligger i siktelsen at vi mener det er skjellig grunn til å tro at personer kunne ha fått en alvorlig skade.

Eksplosjon med spiker

Per Jacob Nergaard er i dag assisterende generalsekretær i Norsk Folkehjelp, og har tidligere jobbet med minerydding. Han regnes som ekspert på bomber og sprenglegemer.

– 17-åringens forsøk var svært amatørmessig, men i et lite rom med mange mennesker kunne det blitt alvorlig. Likevel spørs det om han hadde klart å få den til å gå av, og hvis han hadde klart det, er det først og fremst snakk om varme og trykk, sier Nergaard.

– Det kan kanskje virke som guttestreker at han ville få en gassboks til å eksplodere. Men i det øyeblikket han teipet spiker på gassboksen ble det noe annet enn guttestreker, sier Nergaard.

Videoen under viser hva som skjer når en liten flaske butangass, som gjerne omtales som lightergass, eksploderer:

– Fattet men opprørt

17-åringen ble mandag klokken 14.15 fremstilt for varetektsfengsling bak lukkede dører i Oslo tingrett. Rettsmøtet varte i over to timer og først klokken 17.25 ble kjennelsen lest opp for aktørene.

– Han tok det fattet, men er veldig opprørt, sa forsvareren, advokat Aase Karine Sigmond, da hun kom ut fra det lukkede rettsmøtet etter at kjennelsen om to ukers varetekt med brev-, besøk- og medieforbud ble bestemt.

Gutten ble sent lørdag kveld pågrepet på Grønland i Oslo med et primitivt eksplosiv. Politiet foretok en kontrollert detonering, Politiets sikkerhetstjeneste (PST) overtok etterforskningen og tok ut siktelse etter terrorlovgivningen.

– Han er veldig opprørt. Det er en kjempealvorlig siktelse. Han har sittet isolert på glattcelle i over et døgn. Han er bare 17 år, sier hans forsvarer, advokat Aase Karine Sigmond.

– Hva tenker du om at PST har tatt ut en siktelse med en strafferamme på 15 år mens du omtaler hendelsen som guttestreker?

– Ingen planer om å skade noen

– I denne saken har man gått ut veldig høyt i forhold til hans forklaring. Hans forklaring innebærer at dette er guttestreker og ikke en terrorhandling.

Politiets kriminalteknikere undersøker åstedet der det PST omtaler som et primitivt eksplosiv, ble sprengt av politiets bombegruppe natt til søndag.

– Hva legger du i guttestreker? Skulle han sprenge noen kinaputter eller noe?

– Ja, det er vel på det nivået, sier hun og legger til:

– Han hadde ingen planer om å skade noen.

Advokat Aase Karine Sigmond forsvarer den terrortiltalte 17-åringen.

Sigmond understreker at guttens intensjon var å teste ut det hjemmelagde sprenglegemet på et offentlig sted.

– Men han skulle på et område hvor det ikke var mulig å skade noen. Vi må huske på én ting, og det er at PST har sagt at dette er en amatørmessig innretning med lite skadepotensial.

– PST har også sagt at det kunne skade mennesker, og at det under visse omstendigheter også kunne drepe mennesker?

– Fyrverkeri kan også skade mennesker, det gjør det ikke nødvendigvis til et terroranslag, svarer Sigmond.

Likte «Jihad John»

Bøddelen Mohammed Emwazi, kalt «Jihad John», ble drept av en amerikansk drone.

17-åringen har ifølge NRK delt et bilde på sosiale medier som viser støtte til terror og trykket «like» på en av IS’ mest kjente og avskydde skikkelser, Mohammed Emwazi, kalt «Jihad John». Den britiske bøddelen figurerte ofte på terroristenes propagandafilmer der han likviderte sine forsvarsløse og bakbundne ofre med kniv.

Advokat Aase Karine Sigmond sier imidlertid at 17-åringen tilbakeviser påstander om at han sympatiserer med ekstrem islam. Hun viser til at det omtalte bildet ble publisert i 2015.

– Husk på at han var 15 år gammel, bare et barn, sier Sigmond.

Advokat Aase Karine Sigmond forsvarer den terrortiltalte 17-åringen. Her i Oslo tinghus i forbindelse med fengslingsmøtet mandag.

PST-kontakt med svenske Säpo

Politiets sikkerhetstjeneste er, etter det Aftenposten forstår, i kontakt med svenske Säpo for å undersøke om det et en forbindelse mellom 17-åringen i Oslo og attentatmannen i Stockholm. Dette ønsker ikke PST å kommentere.

– PST har et tett samarbeid med mange europeiske sikkerhetstjenester. Det er et spesielt godt og tett samarbeid med de skandinaviske tjenestene, svarer seniorrådgiver Martin Bernsen på Aftenpostens spørsmål om dette.

Chattet på russisk om bombeoppskrift

PST ønsker å avdekke om det har vært kontakt mellom 17-åringen og den 39 år gamle usbekeren som er siktet for terrorangrepet i Stockholm fredag ettermiddag.

Det ble funnet en hjemmelaget bombe i passasjersetet i lastebilen som usbekeren brukte i terrorangrepet i Stockholm. Bomben besto av gassflasker, et kjemikalie, spiker og skruer.

I forkant av angrepet skal usbekeren på en Whatsapp-chat ha diskutert hvordan han kunne lage en bombe basert på diverse ingredienser ,melder svenske medier. Det er ikke klart hvem de andre på denne chattekanalen var, men korrespondansen foregikk på russisk.

Fremstilles for varetektsfengsling

17-åringen ble ved 14-tiden ført inn i Oslo tingrett, rettssal 127, og satte seg ved siden av forsvareren.

Politiadvokat Katrine Tonstad.

17-åringen uttrykte ingen følelser, bortsett fra når han med et forsiktig vink og et knapt synlig smil hilste på en ung mann blant tilhørerne. Den unge mannen ønsker ikke å snakke med pressen.

PST kunne ikke be tingretten om mer enn to ukers fengsling fordi siktede er under 18 år.

17-åringen er siktet for overtredelse av straffelovens §142 om «ulovlig befatning med farlig materiale», en del av straffelovens kapittel om «terrorhandlinger og terrorrelaterte handlinger».

Politi bevæpnet med maskinpistoler holder vakt utenfor tinghuset i Oslo under fengslingsmøtet for 17-åringen.

– Ikke radikal islamist

Sigmond forteller at 17-åringen er klar på at han ikke er en radikal islamist, og han nekter straffskyld i henhold til terrorsiktelsen.

PST begjærte lukkede dører under fengslingsmøtet, noe som ble etterkommet av tingretten.

En representant fra Barnevernet var til stede, i og med at han ikke er myndig. Også representanter fra Russlands ambassade var til stede.

Advokat Sigmond sier at Barnevernet har fått en bekymringsmelding, og det skal utrede alternativer til fengsling hvis retten går inn for å fengsle ham.

Hun vil ikke gi opplysninger om gutten som er av personlig karakter, hun mener at det allerede er skrevet altfor mye om ham. Han ønsker ikke å bli identifisert.

Politiadvokat Kathrine Tonstad fra PST.