Norge

Forsvaret: – F-35 var suveren i luftkamper under stor USA-øvelse

Kampflyet F-35 dominerte under verdens største luftkampøvelse. – F-35 er et beist, forteller piloten Morten «Dolby» Hanche til Forsvarets nettsider.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen foran Norges første F-35 kampfly. Flyet brukes nå til å trene opp norske piloter og støttepersonell i USA.
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

«Red Flag» er amerikanske storøvelser der fly og fartøyer testes så nær opp til en reell stridssituasjon som mulig.

Det er i den siste av disse at F-35 fly som er på samme nivå i utviklingen som flyene som skal lande i Norge sent på høsten, har fått prøve seg.

Så lenge det har vært skrevet om F-35, har det vært stilt spørsmål ved flyets evner under luftkamp. Tidligere har flyet fått juling av F-16-fly og andre.

Men ifølge forsvaret.no var F-35 modell A helt overlegen under «Red Flag».

Med 20:1 i «kill rate» – altså hvor mange man skyter ned for hvert fly man selv mister, dominerte F-35.

– Har slått ut de andre flyene før de vet at de er i kamp

Morten Hanche med kallenavnet «Dolby» foran en norsk F-35 i USA.

– Med F-35 finner du motstanderen lenge før han finner deg. Da kan du skyte først og blir mye dødeligere i luften, sier pilot Morten «Dolby» Hanche, som til daglig trener ved Luke Air Force Base i USA.

Han var første nordmann som fløy F-35.

I denne artikkelen sammenligner han F-35 med F-16, kampflyet Norge har i dag.

Ifølge Hanche er F-35 overlegen andre kampfly takket være stealthegenskaper (vanskelig å oppdage på radar) og avanserte sensorer.

– Det vi ser i øvelser mot andre fly, er at vi har alle fordeler. Det er sjelden motstanderen i det hele tatt får avfyrt skudd før kampen er over.

– Det er vanskelig å forsvare seg mot noe du ikke ser, sier Hanche.

– Kampen er egentlig over før den har begynt. Mens den ene parten lurer på hva som skjer, er missilene våre allerede på vei. F-35 er et beist. Den er rett og slett rå, sier Hanche.

Ifølge ham ligger det en psykologisk effekt i det å gå opp mot en «fiende» som er overlegen teknologisk.

  • Forsvaret kjøper nye ubåter fra Tyskland.

Det kan gi en tryggere hverdag for besetningen om bord.

Kritiske rapporter fortsetter å komme – dette sier piloten

Det er ikke lenge siden den siste rapporten med kritikk av F-35-prosjektet forelå knyttet til det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon.

Den nye presidenten Donald Trump har også antydet at det kan bli produsert langt færre F-35 enn planlagt, fordi flyet har vist seg som et stort pengesluk.

Slik kommenterer piloten Hanche kritikken:

– Det har vært mye fokus på feil og problemer underveis i testingen av det nye kampflyet. Dette har til tider frustrert oss norske testflyvere.

– Folk har nok hatt litt urealistiske forventninger til hva som er et uferdig, og hva som er et ferdig, produkt. Hele poenget med en testperiode er å avdekke flest mulige feil eller ting man må utbedre, sier Hanche.

Les mer om

  1. F-35