Norge

12.000 kr for 15 minutters jobb

Staten betaler en rekke private sykehus over 12.000 kroner for å ta seg av en inngrodd negl på 15 minutter. Et offentlig sykehus får 670 kroner for samme jobben.

 • Forf>
 • <forf>siri Gedde-dahl Anne Hafstad <

Private sykehus får mye bedre betalt enn offentlige poliklinikker, for å gjøre akkurat samme jobben. Det viser en gjennomgang Aftenposten har foretatt av diagnosekodingen av en del småinngrep ved private sykehus.Ifølge avtalen som Sykehuset Østfold har inngått med Ringvoll klinikken får Ringvoll over 12.000 kroner for ta seg av en inngrodd negl på vegne av Sykehuset Østfold. Skulle Sykehuset Østfold gjort jobben selv, ville staten betalt 670 kroner for akkurat det samme. Slik er systemet lagt opp.

Ikke meningen.

— Dette er ikke nødvendigvis i strid med reglene, men det er åpenbart urimelig, og neppe i tråd med intensjonene. 12 000 kroner er urimelig høy betaling i forhold til de reelle kostnadene, sier Einar Amlie ved Analysesenteret Lovisenberg. Amlie er spesialist på kode-systemet som sykehusfinansieringen bygger på. Han bekrefter at inngrodd negl er et inngrep som vanligvis gjøres i lokalbedøvelse og som tar 15 minutter å utføre.Ringvoll klinikken er ikke alene om å få så gode priser på småinngrep, en rekke andre private sykehus får like godt betalt for bagatellmessige inngrep. Det er ikke bare snakk om inngrodde negler, men også fettkuler i og under huden, føflekker, godartede kuler, underhudsforandringer og korreksjoner av arr.Denne gruppen diagnoser (DRG 270) utgjorde 6,3 prosent av alle opphold på privatsykehus i 2003, mot 2,9 prosent på offentlige sykehus. Innenfor takstgruppen finnes også større inngrep, men private gjør ikke så mange av dem, viser en datakjøring Sintef Helse har gjort for Aftenposten.- Diagnoselisten viser at det offentlige tar de tunge, mye ondartet hudkreft, mens private i hovedsak tar det lette og godartede, sier Amlie.

Lønnsomt.

Klinikk Stokkan i Trondheim var landets mest lønnsomme privatsykehus i 2003. Nesten hvert fjerde inngrep sorterer under den omtalte diagnose-gruppen. Kodespesialist Amlie som har studert listen med enkeltdiagnoser i gruppen, og mener at minst halvparten er av den typen som det offentlige ville fått 670 kroner for. Forutsetningen er da at Stokkan har omtrent det samme utvalget pasienter som offentlige sykehus. Helse Midt-Norge betaler 11-12.000 kroner for et slikt inngrep på Klinikk Stokkan.Årsaken til den enorme prisforskjellen er bruk av to ulike takstsystemer (se faktaramme). Etter reglene for offentlige poliklinikker, godkjennes ikke "inngrodd negl", føflekker og tilsvarende bagatellmessige inngrep som en fullverdig operasjon. Sykehuset får derfor ikke mer enn 670 kroner i refusjon fra staten pr. inngrodd negl. De samme reglene gjelder ikke for private poliklinikker, derfor "koder" privatsykehusene beskjedne inngrep som en fullverdig operasjon, og utløser en mye høyere takst fra staten. Dette er helt i tråd med avtalene de har inngått med helseforetakene.

 1. Les også

  Oslo bruker private mest

 2. Les også

  - Jeg får bedre service på Volvat

 3. Les også

  Privat behandling for 800 mill.

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. NORGE

  Staten anker millionerstatning etter kreftbehandling

 2. NORGE

  Staten kjøpte privat øyebehandling for 200 millioner. Offentlige sykehus sier de kunne gjort jobben for 33 millioner.

 3. NORGE

  Pasient ved omstridt kreftklinikk er tilkjent erstatning

 4. KRONIKK

  Barnevernets advokater får timepris. Familiens advokater får stykkpris.

 5. POLITIKK

  Alvilde (3) har fått briller for 50.000 kroner. Nå frykter familien at regjeringen vil skyve regningen over på dem.

 6. VERDEN

  Vin, kake og tilskuergalleri: Fødende ber gjester til keisersnitt-party på sykehuset