Norge

Charles og Camilla gifter seg

Prins Charles kunngjorde i dag at han skal gifte seg med Camilla Parker Bowles 8. april. Dronning Elizabeth sier hun er glad på parets vegne.

 • Morten Andersen
  Morten Andersen
  Stabssjef

Prinsens kontor i London, Clarence House, bekrefter nå at bryllupet skal stå fredag 8. april.

Bryllupet skal finne sted i St Georgs kapell på Windsor Castle, og Camilla vil få tittelen Hennes Kongelig Høyhet Hertuginnen av Cornwall, heter det fra Clarence House.

Prince Charles sier at seremonien vil bli sivil og skje utenfor den britiske kirken.

— Bryllupet blir i stor grad en privat hendelse for familie og venner, opplyser Clarence House.

Blir ikke dronning

Dronning Elizabeth har velsignet giftermålet, og sier at hun og Prins Philip er veldig glad for at sønnen og Camilla Parker Bowles skal gifte seg.

— Vi har gitt dem våre varmeste lykkeønskninger for fremtiden, heter det i en pressemelding fra dronningen.

Prins Charles er arving til den britiske tronen, men når og hvis han blir konge er det utelukket at Camilla blir Dronning. Hun vil i stedet få tittelen Princess Consort.

Nære venner

Camilla Parker Bowles (57) har i lang tid vært Prins Charles' (56) store kjærlighet, og er i de fleste kretser akspetert som prinsens livsledsager, selv om hun har kjempet i motbakke når det gjelder publikums gunst, sammenlignet med avdøde prinssesse Diana.

Charles og Camilla hadde stevnemøter mange år før Charles giftet seg med Diana i 1981, og de forble nære venner i årene som fulgte.

De to har åpent vært kjærester i lang tid, og de siste årene har paret også begynt å vise seg sammen i offisielle sammenhenger.

Prins Charles' tidligere kone, prinsesse Diana, omkom i en bilulykke i Paris i 1997. De to fikk sønnene prins William og prins Harry sammen.

Ga Camilla skylden

Charles' forhold til Camilla Parker Bowles, og snusende medier ble pekt ut av prinsesse Diana som årsaker til at ekteskapet med Charles gikk i oppløsning i 1996.

-Vi var tre stykker i det ekteskapet, så det var litt folksomt, sa Diana i et TV-intervju.

I 1994 innrømte Prins Charles hadde han hadde brutt sine bryllupsløfter, men han understreket at det skjedde etter at ekteskapet med Diana ikke lenger kunne reddes.

Parker Bowles er også skilt, og hennes tidligere ektemann, offiseren Andrew Parker Bowles, er i live. Camilla og Andrew fikk to barn, Tom som ble født i 1974 og Laura som kom til verden i 1979.

Nøytral kirke

Prins Charles blir øverst leder av den britiske kirken dersom han tar over tronen, og krefter i kirken er motstandere av at fraskilte kan gifte seg dersom den tidligere ektefellen er i live.

Offisielt har kirken et nøytralt syn på saken, men tidligere erkebiskop av Canterbury, George Carey, oppfordret nylig paret til å gifte seg.

I en meningsmåling utført i Storbritannia i fjor svarte 32 prosent at de ville støtte Prins Charles dersom han giftet seg på nytt. 29 prosent ville ikke støtte ham. 38 prosent sa de ikke brydde seg, og to prosent hadde ingen mening.

Dronning Elizabeth fyller 79 år 21. april i år. Hun har vært Storbritannias og Samveldets overhode siden 1952.

 1. Les også

  Sønnene: - Gleder oss

 2. Les også

  Camilla blir ikke dronning

<b>Gifter seg. </b> Camilla Parker Bowles og Prins Charles. Foto: DAVID JONES/AP

Les mer om

 1. Kongelige

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Sex, løgner, utroskap og gjeld: Dette er skandalene i det britiske kongehuset

 2. VERDEN
  Publisert:

  Bilkræsj, uvennskap og en utstøtt sønn. 2019 ble et nytt annus horribilis for dronning Elizabeth.

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Historien om Diana er tragisk. Men det er historien om Charles også.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Diana konfronterte Charles om utroskapen. Svaret? «Jeg nekter å være den eneste prinsen av Wales som aldri hadde en elskerinne»

 5. VERDEN
  Publisert:

  Slik bidro spørsmålet fra Sue fra Leeds til å sende prinsen ut i kulden

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Historiens eldste britiske tronarving fyller 70 år: – Prins Charles klør ikke i fingrene etter å bli konge