Norge

Fire mulige årsaker til at det fødes flest barn om sommeren

Det fødes over tusen flere barn i Norge i juli enn det gjør i november og desember.

63233584-y0ksrvxCCZ.jpg

  • Ingvild Fjelltveit
    Ingvild Fjelltveit

I 2014 ble det født 59 084 barn i Norge, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Og det er i sommermånedene det fødes aller flest barn, viser statistikken. Aftenposten skrev i går at det fører til sprengt kapasitet på fødeavdelingene ved sykehusene i Stor-Oslo.

– Vi ser helt klart at det er i sommermånedene det blir født flest barn. Slik har det vært de siste femten årene, sier Astri Syse, som blant annet forsker på fruktbarhet og familiedemografi ved SSB.

Hun sier at det er vanskelig å gi et fasitsvar på hva som er årsaken til at det fødes flere barn om sommeren i Norge, men trekker likevel frem noen faktorer som man tror påvirker når på året barn blir født.

Les også: Jordmødre frykter «fød and go»-tilstander

1. Mindre risiko for sykdom i varmen

– Infeksjonssykdommer er mer vanlige på vinteren enn sommeren i Norge, så man regner derfor med at risikoen for sykdom er mindre om sommeren. Mange foreldre tenker gjerne at det er lettere å kle på og ta med nyfødte babyer ut når det er varmere i luften, sier Syse.

Jordmor og leder i Jordmorforbundet NSF Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen, ser også fordeler med å få barn om sommeren.

– Det er jo mer praktisk med bleieskift om sommeren, da det er mindre klær som skal av og på. Av samme grunn er også mindre styr å ta seg en trilletur med babyen, sier hun.

2. Barnehageopptak i september

  1. januar 2006 kom det en endring i Barnehageloven som at gjør at barn som blir født før 1. september har lovfestet rett til barnehageplass.

Barn som blir født 1. september, er derimot ikke sikret rett til barnehageplass året etter.

Dette har av mange blitt trukket frem som en av årsakene til at antallet fødsler er høyt om sommeren.

– Ser man på statistikken, ser man at opptaksreglene for barnehager som kom i 2006 i svært liten grad har påvirket den årstidsmessige variasjonen på barnefødsler, sier Syse.

Jordmor Schjelderup-Eriksen forteller at hun likevel opplever at mange ønsker å føde før barnehagefristen.

– På avdelingene opplever vi et ekstra trykk rett før 1. september, der flere gravide ringer og ber om å få modningsakupunktur, bli strippet eller ønsker å bli kunstig igangsatt for å føde i tide, sier hun.

3. Ulempe å være yngst i klassen

November og desember er de månedene i året der det blir født færrest barn i Norge. I 2014 ble det i hver av disse månedene født rundt 4300 barn.

Det er mer enn tusen barn færre enn i juli.

– De lave fødselstallene sent på året kan være et resultat av at vi i Norge, i motsetning til for eksempel i USA, har et system der skolestart og tilhørighet til for eksempel idrettslag følger fødselskull. Det tar ikke hensyn til når på året et barn er født. Dermed kan det være at noen tenker at det kan være en ulempe for barna å være yngst i klassen og på idrettslaget, sier Syse.

4. – Styres i stor grad av tilfeldigheter

Syse påpeker at det ikke er så enkelt å bestemme fødselsdatoen til et barn.

– Det finnes forskning som viser at det ikke er så enkelt å planlegge fødsler på månedsnivå. Jeg tror nok at det i stor grad er tilfeldigheter som avgjør når på året et par får et barn, sier Syse.

Schjelderup-Eriksen forteller at jordmødre ser at fødselstopper ofte oppstår ni måneder etter ferier og høytider.

– Kanskje har par mer overskudd til hverandre og kjærligheten når vi har fridager sammen? I mange år var fødselstoppen i Norge i april og mai, noe som vil si at babyer flest ble laget i sommerferien. Dette har nå endret seg litt, men vi ser likevel at det fortsatt fødes langt flere barn på våren og sommeren enn det gjør om vinteren. Så det er nok enda slik at mange fortsatt bruker sommerferien på å lage babyer, sier hun.

– Men det å bli gravid er ikke helt enkelt å planlegge ned til minste detalj, så for mange er det nok enda tilfeldighetene som råder, Schjelderup-Eriksen.

Les også

  1. - Foreldre må snakke mer med barn om seksualitet

  2. «Vi trenger flere barn»

  3. Gravide Tuva gikk lei av skjema fra steinalderen. Så hun laget sitt eget - vær så god, Nav!