Dette er de fire terrorsiktede etter Oslo-skytingen

Fire menn er siktet etter masseskytingen i Oslo. Alle er kjent av politiet fra tidligere. De er blant annet dømt for vold, trusler, ulovlig oppbevaring av automatvåpen og bruk av falske penger.

To menn ble drept under skytingen utenfor London Pub i Oslo-sentrum 25. juni.

Zaniar Matapour (42), Arfan Bhatti (45) og to andre menn er nå siktet i forbindelse med skytingen utenfor London pub 25. juni. Det er en relasjon mellom dem, mener politiet.

Dette vet vi om de fire mennene:

Mann (35)

Mannen i 30-årene er siktet for medvirkning til skytingen i Oslo. Han erkjenner ikke å ha bidratt til hendelsen.

Søndag ble to menn pågrepet og siktet for medvirkning til skytingen. En av dem er en 35 år gammel mann fra Oslo. Han vokste opp på Grorud i Oslo og skal ha vært en del av Arfan Bhattis omgangskrets i flere år, får Aftenposten opplyst av en kilde som har kjennskap til mannens familie.

Han skal først ha vært en del av Bhattis kriminelle krets. Da Bhatti ble radikalisert, fulgte 35-åringen etter, opplyser kilden.

Mannen er domfelt flere ganger. Blant annet ble han i 2019 dømt for brudd på våpenloven. Det var etter at han i 2017 mottok og oppbevarte en maskinpistol og tre pistoler, med ammunisjon og magasiner. Han er også dømt for å ha brukt falske penger i 2010. Da ble han dømt sammen med flere personer som har tilknytning til Oslos kriminelle gjenger.

Mannen har drevet transport- og flyttebyrå i Oslo. I 2016 ble selskapet dømt i Asker og Bærum tingrett for å ha benyttet ulovlig arbeidskraft.

Han erkjenner ikke å ha medvirket til skytingen i Oslo, opplyser hans forsvarer, advokat Øyvind Bratlien.

Mandag 26. september ble han varetektfengslet for fire uker.

Mann i 40-årene

Politiet pågrep også en mann i 40-årene søndag. Også han er kjent av politiet fra tidligere.

Mannen kom til Norge fra Somalia sammen med sin mor og søsken på slutten av 80-tallet. Mens hans mor og søsken i dag er norske statsborgere, så er han blitt avvist på grunn av kriminelle forhold. Han har ikke hatt lovlig opphold i Norge siden 1998, da han ble varig utvist, kommer det frem av en dom fra Oslo tingrett i 2018.

Mannen i 40-årene blant annet dømt for en rekke ran, en gruppevoldtekt og for å ha oppbevart nesten en halv kilo heroin i 2017.

Mannens forsvarer, advokat Victoria Holmen, skriver i en SMS til Aftenposten at hennes klient begjærer seg løslatt. Han stiller seg utenforstående til siktelsen. Fengslingsmøtet tirsdag vil gå som såkalt kontorforretning.

Mannen skal ha vært med på å planlegge angrepet i Oslo-sentrum, kommer det frem av en kjennelse fra Oslo tingrett. Han ble tirsdag 27. september varetektfengslet for fire uker.

Han skulle etter planen avhøres av politiet mandag, men avhøret måtte avbrytes av helsemessige årsaker.

Arfan Bhatti

Her står Arfan Bhatti sammen med Bastian Vasquez, som senere dro til Syria og sluttet seg til terrororganisasjonen Den islamske stat, under en demonstrasjon foran USAs ambassade i Oslo.

Fredag opplyste Oslo-politiet at en mann i 40-årene, som politiet er kjent med fra tidligere, hadde blitt siktet for medvirkning til terror. Mannen var også etterlyst internasjonalt. Flere medier, blant annet Aftenposten, omtalte raskt at mannen i 40-årene er Arfan Qadeer Bhatti (45).

Bhatti er i flere år blitt omtalt som en av Norges mest kjente islamister. Han har en lang kriminell løpebane bak seg. Allerede som 13-åring ble han medlem av den kriminelle gjengen Young Guns.

Senere ble han kjent for skytingen mot den jødiske synagogen i Oslo og for å ha planlagt å sprenge den amerikanske og den israelske ambassaden. Han ble siktet for dette, men ble til slutt dømt i 2008 for medvirkning til skytingen mot synagogen, men ble frikjent for terrorplanlegging. Han er dømt flere ganger, blant annet for trusler, utpressing og vold.

I 2012 havnet han på ny i offentlighetens søkelys, da han ble tilknyttet den islamistiske gruppen Profetens Ummah. Han er blitt regnet som en sentral skikkelse i det radikale miljøet, men har selv nektet for å ha noen rolle i gruppen.

Bhatti reiste tidlig i juni til Pakistan, der har han oppholdt seg siden. Etter det Aftenposten kjenner til, så skulle Bhatti etter planen ha reist tilbake til Norge i midten av juli. Da det ikke skjedde ventet norsk politi på at han skulle reise tilbake. Norsk politi skal over lengre tid ha ønsket å få Bhatti tilbake til Norge, men pakistanske myndigheter skal ha krevd en internasjonal etterlysning. Fredag opplyste Oslo-politiet at Bhatti er etterlyst internasjonalt.

Mandag skal Bhatti ha blitt tatt av pakistansk politi, etter det Aftenposten får opplyst.

Han representeres i dag av advokat Svein Holden.

Les også

Bakgrunn: Hvem er Arfan Bhatti?

Zaniar Matapour

Zaniar Matapour fanget på overvåkingskamera noen timer før skytingen i Oslo.

Zaniar Matapour er siktet for å ha drept to og skadet 21 personer utenfor London Pub i Oslo.

Matapour i begynnelsen av 40-årene. Han ble født i Iran, og er nå norsk statsborger. Han kom til Norge som 12-åring. Han har hatt flere jobber, men har vært uføretrygdet siden 2013.

Han er tidligere dømt flere ganger. Den mest alvorlige dommen er for legemsbeskadigelse.

Han har siden 2015 vært i PSTs søkelys. Han har også vært en del av kretsen rundt Bhatti over flere år. Han ble senest i år stoppet i en bil sammen med Bhatti.

Matapour har over flere år levd med psykisk sykdom. I en dom fra 2016 heter det at han «åpenbart har hatt en del psykiske vansker».

Han ble pågrepet 25. juni. Han har siden nektet å forklare seg i avhør. Da politiet ba om å fortsatt holde ham i varetekt, kom tingretten frem til at det er sannsynlighetsovervekt for at han har begått skytingen for «å skape alvorlig frykt i en befolkning.»

John Christian Elden er Matapours forsvarer. Han har sittet i varetekt siden slutten av juni.