Norge

- Nattåpne barnehager og dyrepoliti i Oslo

Nattåpne barnehager og dyrepoliti er blant sakene som Ap, SV og Miljøpartiet De Grønne ventes å legge frem i dag.

Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Raymond Johansen (Ap) og Marianne Borgen (SV) vil i dag kl 11 legge frem det nye Oslo-byrådets politiske planer for de neste fire årene.
 • Ntb
 • Bjørn S. Kristiansen
 • Christian Sørgjerd
  Journalist
 • Robert Gjerde
  Journalist

I dag klokken 11 legger det nye Oslo-byrådet frem sitt politiske program for de neste fire årene.

Kraftig utvidelse av gratis kjernetid

Som Aftenposten tidligere har skrevet så legger byrådet opp til en kraftig utvidelse av tilbudet om gratis kjernetid i aktivitetsskolen (AKS) – først og fremst øst i byen, der oppslutningen om den er lavest.

Gratis kjernetid innføres først i bydel Alna, og skal i løpet av den kommende fireårsperioden utvides til barneskolene i ytterligere seks av Oslos 15 bydeler: Bjerke, Stovner, Søndre Nordstrand, Gamle Oslo, Grünerløkka og Sagene.

I tillegg skal det bli gratis AKS på noen skoler i St. Hanshaugen bydel. Satsingen vil omfatte om lag 13.000 barn, nesten halvparten av 1.-4.-klassingene i hovedstaden.

Flere sykkelveier

En sentral kilde bekrefter overfor Aftenposten at partiene er enige om å trappe opp byggingen av flere sykkelveier i Oslo – spesielt i indre by. I løpet av bystyreperioden skal det bygges minst 60 kilometer sykkelvei, sykkelfelt og bilfrie gater.

Fem sykkelstrekninger skal være klare innen 2017.

Utvidet åpningstid i barnehagene

Ifølge Klassekampen er de tre partiene enige om å gi Oslo et barnehageløft som innebærer at det opprettes 3.000 nye barnehageplasser i kommunen.

En kilde som kjenner til innholdet i byrådsavtalen, bekrefter overfor avisen at partiene innfører to barnehageopptak i året og starter forsøk med kvelds-, helge— og nattåpne barnehager. Utvidede åpningstider skal dekke behovene til foreldre som jobber utenom normalarbeidsdagen.

Gratis kollektivreiser

De rødgrønne er også enige om å la barnehage- og skolebarn slippe å betale når de reiser kollektivt på dagtid utenom rushtiden, skriver Dagsavisen. Samtidig skal barnehager og skoler også få begynne å besøke museer uten å betale billett.

Bilfritt innen 2019

Tidligere har det kommet lekkasjer om at Oslo sentrum skal bli bilfritt innen 2019.

De rødgrønne skal også være enige om at en utbygging av E18 ved byen ikke skal øke biltrafikken. Dette har fått flere til å reagere.

– Det nye byrådet bærer et stort ansvar. Tukles det med ny E18, vil Oslopakke 3 gå opp i liminga, og kollektiv- og veiutbyggingen i hovedstadsområdet settes i spill. Det må for all del unngås, sier stortingsrepresentant Hårek Elvenes, som også er leder for Akershus Høyre, til NTB.

SV får ordføreren

Fredag ble det kjent at Marianne Borgen blir SVs aller første ordfører i hovedstaden.

– Det er hyggelig at folk har pekt meg og SV i denne kabalen, sa Borgen før helgen.

Støtte fra Rødt

SV, Ap og MDG har ikke flertall alene og trenger støtte for å få gjennom sin politikk.

Rødt er villig til å garantere støtte til budsjettene de neste fire årene, men krever samtidig full stans i kommersialiseringen av velferdstjenester. Det betyr at alle nye barnehager, sykehjem og andre kommunalt finansierte velferdstjenester skal drives av kommunen eller ideelle aktøre.

Byrådspartnerne er også enige om å jobbe for en egen dyrekrimgruppe i hovedstaden, skriver VG.

Hør podkasten Aftenpodden om MDG-strategien i Oslo: Kommentator Thomas Boe Hornburg mener MDG kunne presset frem mer med en litt annen taktikk. Har du Iphone? Abonner via denne lenken.

Les også

 1. «Nå får vi la Ap og Raymond Johansen starte forhandlingene»

 2. Det grønne skiftet

 3. Blå blåmandag

Les mer om

 1. Kommunevalg 2015