Norge

- En skamløs moralisme

At norsk ungdom er skjemt bort av foreldrene, er et provoserende utsagn fra en som ikke aner hva han snakker om, mener SU-leder Andreas Halse.

Andreas Halse, leder av Sosialistisk ungdom, er kraftig provosert over utsagnet om at norsk ungdom er skjemt bort av foreldrene. Han mener 68-erne er glassurgererasjonen som må stikke fingeren i jorda. Foto: Sosialistisk ungdom

 • Anders Firing Lunde

— Snakk om å kaste stein i glasshus, sier leder avSosialistisk Ungdom, Andreas Halse.

I dagens Aftenposten sier konsernsjef i vikarbyråetManpower, Thor Bendik Weider, at norsk ungdom blir skjemt bort av foreldrene. Detprovoserer Halse. Han mener Weider mangler innsikt i hvordan det er å væreungdom i Norge i dag.

Han mener 68-erne er glassurgererasjonen som må stikke fingeren i jorda.

Les også

- Norsk ungdom blir skjemt bort av foreldrene

— Weider er en mann i 50-årene, konsernsjef, tjener over enmillion i året, og er vokst opp i generasjonen som har fått alt i hendene:arbeidslivet var enkelt, boligmarkedet var overkommelig og det var velferd tilalle da Weider var ung. Og han mener vår generasjon er født med puter underarmene, vi som vokser opp med et uthulet velferdsystem, helsekøer, etboligmarket man må være prisgitt rike foreldre, et arbeidsliv bestående avmidlertidige ansettelser.

— Dette er skamløs moralisme mot en generasjon som harblitt lovet alt av foreldregenrasjonen som har vi kan bli hva vi vil, gjøre hvavi vil, men som glemmer å si at de har trukket opp stigen bak seg. Det er etprovoserende utsagn fra en som ikke aner hva han snakker om, sier SU-lederen.

- Oppfordring til ungdom

Thor Bendik Weider sier at han ikke uttalte seg for å komme med en moralsk pekefinger:

Les også

Svenskene tar jobbenfra norske ungdommer

— Det var en oppfordring til norskungdom om å søke på jobber som gir inntekt og relevant erfaring. Vi kan dokumentere at svensker søker på jobber norsk ungdom ikke søker på.Det er færre norsk ungdom som søker jobb hos oss enn det vi skulle ønske, sier Weider.

— Formuleringen om bortskjemte ungdommer var en refleksjon. Jeg ser at både jegselv og andre foreldre har en tendens til å skjemme bort barn, i hvert fall ien del miljøer. Det var ikke en påstand, men en forklaring. Faktum er at vi harflere svensker som ønsker enkelte jobber, og de er også mer målrettede i jaktenpå jobb, legger han til.

- Arbeidsgivere foretrekker svensker

En ny masteroppgave som Aftenposten har omtalt, viser at øktarbeidsinnvandring fra Sverige, fører til at norsk ungdom taper jobber tilsvensk ungdom.

Weider mener dette skyldes at nordmenn ikke vil talavstatus-jobber eller jobber som ikke er godt nok betalt. Han forteller atinnenfor lager og logistikk er det umulig å oppdrive norsk arbeidskraft. SU-lederen er av en annen oppfatning:

— Jeg kjenner folk som har lever titalls, kanskjehundretalls, søknader innenfor lager og bygningsarbeid uten å få positivrespons. Mange opplever at arbeidsgivere heller foretrekker svensk arbeidskraftfordi de kommer for å jobbe i korte, intensive perioder, og godtar lavere lønnog dårligere arbeidsvilkår. Skal du på jordomseiling i ett år, så kan dusikkert jobbe hardt og mye overtid i en kort periode – men det er ikke muligskal man stå i arbeidslivet og det over lengre tid, sier Halse.

- Lytt til rådet

Leder av Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Himanshu Gulati,synes det er å ta for hardt i å kalle norsk ungdom bortskjemt, men i motsetningtil Halse, så mener Gulati at man må ta til seg det Weider sier:

— Man bør lytte til det bemanningsbransjen sier. Når de sierat svensk ungdom står på og utkonkurrerer norsk ungdom, så må vi lytte på det.At en norsk ungdom jobber deltid ved siden av studiene, mens en svensk jobberfulltid og bidrar mer kan være en naturlig forklaring, men tidene kan blidårligere. Da er det viktig at norsk ungdom ikke blir sittende igjen somtaperne – derfor bør man lytte til rådet nå, sier Gulati.

- Tjener på tanken om lat norsk ungdom

SU-lederen mener Weider, som er leder for et vikarbyrå somårlig formidler jobber i ulike bransjer til rundt 30 000 personer over heleNorge, er tjent med oppfatningen av at norsk ungdom er lat.

- Selvfølgelig tjener de på holdningen om at ungdom er lateog kan skylde seg selv hvis vi ikke takker ja til utrygge og dårlig betaltejobber. Han er sjef for et vikarbyrå som tjener penger på at folk får mindrebetalt. Det vi trenger er anstendig arbeidsliv, som sørger for at ungdom hartrygge og faste jobber, sier Halse.

Weider er helt uenig i dette.

— Hva i all verden skulle vi tjene på å uttale at norskungdom ikke vil ta jobber? Det eneste vi gjør, er å jobbe sammen med kundenevåre for å finne egnede kandidater. Vi er opptatt av kompetanse og ingentingannet. Vi gjør ingen forskjell, som jeg også uttalte i går, og det spilleringen rolle om søkerne er gule, svarte eller blå, sier Thor Bendik Weider.

Thor Bendik Weider, konsernsjef i Manpower, har hisset på seg Sosialistisk ungdom med sine utspill om lat, norsk ungdom. Foto: Manpower

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  NHO-topp: Norsk ungdom er så bortskjemt at de ikke tar jobber svensker vil ha

 2. DEBATT
  Publisert:

  «Det er respektløst overfor folk flest å stemme for en lukrativ etterlønnsordning for politikere»

 3. SID
  Publisert:

  NY SPALTE: Hver uke skal disse fem kritisere egne «voksenpolitikere»

 4. FORELDRELIV
  Publisert:

  Har du ikke sommerjobb? Slik tjener du penger likevel

 5. SID
  Publisert:

  Vis dem verdien av mangfold!

 6. DEBATT
  Publisert:

  Særlig irritert blir sjefene over mye sykefravær, manglende vilje til å jobbe overtid og evig gnål om kaffepauser