Norge

Retten: Davud planla terror sammen med al-Qaida

Mikael Davud (40) hadde fått opplæring i bombeproduksjon og planla sammen med al-Qaida terror mot Jyllandsposten, slår Oslo tingrett fast.

 • Hans O. Torgersen
  Hans O. Torgersen
  Journalist

Davud ble mandag dømt til syv års fengsel for å ha inngått terror-forbund om et bombeangrep mot Jyllandsposten i København eller Århus.

Hans medtiltalte Sawad Sadek Saeed Bujak (39) ble også dømt til dette, men fikk kortere straff. Medtiltalte David Jakobsen (33) ble frikjent. Alle tre ble dømt for å ha anskaffet sprengstoff.

Alle de tre tiltalte tok mandag ettermiddag betenkningstid når det gjelder spørsmålet om anke.

Ble ikke trodd

Davud har selv forklart i retten at han ville slå til mot Kinas ambassade i Oslo som hevn for hvordan kinesiske myndigheter behandler uighurene i Øst-Turkistan på.

Denne forklaringen tror ikke dommerne i Oslo tingrett på, selv om de mener det er korrekt at Davud er engasjert i uighurenes sak.

«... han har lagt kinesiske myndigheter for hat også fordi han mener at en onkel og to venner vle drept av dem», heter det i dommen.

Hevn for kariakturtegningene

Retten viser til at Davud er troende sunnimuslim og har fått fem-seks års opplæring om koranen og islam, og at han praktiserer religionen sin.

Han er også opptatt av hva ytterliggående islamske grupper forfekter blant annet om jihad, slår retten fast.

«Heller kort tid etter at al-Qaida våren 2008 oppfordret muslimer til å ta hevn for kariakturtegningene av profeten Muhammed, tok han det første konkrete steget for å bli i stand til å gjennmføre et bombeattentat», heter det i dommen.

Retten: Opplæring i Pakistan

Davud har forklart at han i Iran fikk opplæring i å lage bomber. Retten tror ikke på at han fikk denne opplæringen der, men i Waziristan i Pakistan.

Han sier at de som lærte ham å lage sprengstoff ikke var knyttet til noen religiøs eller ideologisk gruppe, men retten mener at metoden som ble brukt, viser at disse lærerne selv hadde lært seg dette av al-Qaida.

«Videre finner retten at dersom de ikke var med i al-Qaida, var de i alle fall al-Qaida-sympatisører ut fra det som ble lagt inn på multimediaspilleren hans i den tiden han fikk opplæring», skriver retten i dommen.

Kontakt med al-Qaida på e-post

Oslo tingrett viser videre til at Davud i månedene etter opplæringen hadde kontakt, via e-post, med personer i Peshawar som er med i al-Qaida.

Innholdet i disse e-postene er tilsynelatende helt uskyldig, men retten finner det som bevist som svært trolig at denne kommunikasjonen handler om noe helt annet.

 1. Les også

  - Jeg er lettet og glad, sier terror-frikjent.

Tingrettsdommer Oddmund Svarteberg omener Davud planla terror med al-Qaida. Foto: SCANPIX

Relevante artikler

 1. NORGE

  Statsadvokaten i New York går av etter anklager om fysiske overgrep

 2. NORGE

  Stoltenberg: - Noe av det vi ser er skremmende

 3. NORGE

  – Det var våre verdier som vant

 4. NORGE

  - Ordet drap husker jeg veldig godt

 5. NORGE

  Monikas mor til tiltalte: - Måtte du få de ordene opp i halsen, ditt dyr

 6. NORGE

  Gjermund Cappelen: - Forferdelig at jeg har utsatt ham for noe sånt