Norge

Anbefalt vaksine kan koste dyrt

Familier som vaksinerer seg mot flått, må betale tusenvis av kroner. Høyre mener barn må få vaksinen gratis.

Bjørn Bratland, helsestasjonslege og fastlege, synes det er et dilemma å anbefale småbarnsforeldre en vaksine til flere hundre kroner når foreldrene må betale den selv. Barnebarnet Simen Okkenhaug Bratland (4) er med bestefar på tur. Foto: TORE ANDRÉ BAARDSEN

 • Tine Dommerud
  Journalist

Les også:

Les også

Jakter ny viten om blodsugeren

Voksne og barn i 17 kommuner i Agder, Telemark og Vestfold som er mye ute og ofte blir bitt av flått, bør vaksineres mot sykdommen skogflåttencefalitt. Det finnes ingen behandling mot denne sykdommen, som forårsakes av flåttbitt. Folkehelseinstituttet anbefaler vaksine.

Allmennlege Bjørn Bratland i Arendal synes det er vanskelig å anbefale foreldre den dyre vaksinen og dermed sette familier med dårlig råd i en vanskelig valgsituasjon. Stortingsrepresentant Sonja Sjølie (H) forstår dilemmaet og vil foreslå at vaksinen blir gratis til barn.

— Stor utgift

— Når helsemyndighetene anbefaler vaksine for dem som er mest utsatt, er det rimelig at utgiftene blir refundert for barn. Ellers blir det en stor utgift for barnefamiliene, sier Sonja Sjølie.

Vaksinen mot skogflåttencefalitt må tas i tre doser og koster ca. 700 kroner for barn og 900 kroner for voksne. Til tross for at offentlige myndigheter anbefaler vaksinen, betaler de ikke for den. Synne Sandbu ved Folkehelseinstituttet bekrefter at det hittil ikke har vært vurdert å foreslå gratis vaksine til barn.

- Bør betale

— Jeg synes det er vanskelig å anbefale vaksinen når jeg vet at den koster flere tusen hvis hele familien lar seg vaksinere, sier Bjørn Bratland. Han er både helsestasjonslege på Tromøy og fastlege i Arendal. Når offentlige myndigheter anbefaler en vaksine, bør de også betale for den, mener han.

— Når vi vet at skogflåttinfeksjon kan gi alvorlig sykdom og det er en alvorlig tilstand hvor spesielt barn er utsatt – og myndighetene anbefaler vaksinen – må den gis gratis til barn, sier Sonja Sjølie.

Synne Sandbu i Folkehelseinstituttet opplyser at i Norge anbefales barn over ett år som oppholder seg i de konkrete kommunene å vaksineres. Både flått og TBE-infisert flått opptrer i flekkvise forekomster, og generelt er risikoen for kontakt med infeksiøs flått høyest nærmest kysten også i de kommunene det gjelder.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Folkehelseinstituttet: Blir du ofte bitt av flått? Ta vaksine!

 2. NORGE

  – Jeg synes det er urettferdig at russen i Oslo får vaksinen gratis og ikke vi som bor i Akershus, sier russepresident.

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Ja til gratis koronavaksine

 4. NORGE

  Vaksiner mister effekt etter ti år – nå vurderer Helse- og omsorgsdepartementet vaksinasjonsprogram for voksne

 5. NORGE

  Voksne anbefales å ta kikhostevaksine

 6. NORGE

  Slik vet du om du er immun mot meslinger