Byrådskrise i Bergen: Flertall for mistillit mot skolebyråden

Skolebyråd Linn Kristin Engø (Ap) i Bergen må gå av etter en skandale med en app som brukes i kommunens skoler. Byrådslederen har varslet at hele byrået vil trekke seg dersom det blir vedtatt mistillit.

Tirsdagens høring om Vigilo er bakgrunnen for et mistillitsforslag mot skolebyråd Linn Kristin Engø. Her med kommunaldirektør Trine Samuelsberg

Torsdag kveld ble det klart at det er flertall for mistillit mot skolebyråden Linn Kristin Engø (Ap) i Bergen, skriver Bergens Tidende.

Høyre, Frp, FNB og SV har gitt uttrykk for at de vil stille seg bak mistillitsforslaget.

Byrådsleder Roger Valhammer gikk onsdag ut og varslet at han vil stille kabinettspørsmål, noe som innebærer at hele byrådet vil gå av dersom det blir mistillit mot skolebyråden. Byrådet i Bergen består av politikere fra Ap, KrF, MDG og Venstre.

Personer med besøksforbud fikk informasjon fra skoleapp

Bakgrunnen er at det i september i fjor ble avdekket en alvorlig sikkerhetssvikt i skoleappen Vigilo som skal brukes til kommunikasjon mellom foreldre og ansatte i skoler og barnehager.

En sikkerhetssvikt i Bergen kommune gjorde at foreldre uten foreldreansvar og som ikke skulle få informasjon om barna, likevel ble lagt til i skoleappen. Noen av disse hadde besøksforbud.

Byrådsleder Roger Valhammer møtte pressen kort tid etter at flertallet for mistillitsforslag ble kjent.

Bergens byrådsleder Roger Valhammer.

– Flere har hatt ansvar

Han er klar på at det ikke er aktuelt å ofre skolebyråden for å redde byrådet.

– Jeg mener at det ikke er grunnlag for mistillit mot skolebyråden. Samtidig har jeg vært tydelig på at en mistillit mot henne er en mistillit mot hele byrådet. Dette er en sak der flere, inkludert meg selv, har hatt ansvar, sier Valhammer til BT.

Byrådslederen var selv skolebyråd før Engø. I høringen tidligere denne uken kom det frem at Valhammer fremskyndet innføringen av Vigilo. Den sittende skolebyråden selv, Linn-Kristin Engø, vil ikke kommentere saken torsdag kveld.

Går først av i mars

Mistillitsforslaget blir fremmet i bystyremøtet neste uke, men kan trolig først stemmes over i neste møte, som er 11. mars.

Valhammer sier at det ikke er aktuelt for byrådet å gå av med umiddelbar virkning.

– Vi forholder oss til bystyret. Av respekt for bystyret avventer vi situasjonen. Om bystyret vedtar mistillit, anser vi det som mistillit mot hele byrådet. Da må vi samlet gå, sier han til BT.