Nye reiseråd for nordmenn: Nå blir det karantene om du har vært i Spania

Tusenvis av nordmenn på ferie rammes når to nye land nå regnes som «røde». Samtidig kan vi dra til syv svenske fylker uten å måtte gå i karantene. Det åpner for svenskehandel igjen.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Det var landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) som orienterte om de nye reiserådene på en pressekonferanse om koronasituasjonen fredag ettermiddag.

Dette er forandringene som trer i kraft midnatt, natt til lørdag 25. juli:

  • Spania blir nå regnet som «rødt». Alle som kommer fra landet må i karantene i ti dager.
  • Syv svenske fylker blir nå regnet som «grønne». Det er Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Örebro, Östergötland og Värmland.
  • Ungarn regnes nå som «grønt».
  • Andorra blir nå regnet som «rødt».

Tidligere denne uken ble det anslått at det er minst 12.000 nordmenn i Spania, basert på Helsedirektoratets data, som viser antall norske simkort som brukes i landet. Fredag var dette tallet i underkant av 10.000, får Aftenposten opplyst.

Det betyr at flere tusen må belage seg på karantene ved hjemkomst.

Legger FHIs råd til grunn

Folkehelseinstituttet har satt en grense på 20 smittede pr. 100.000 innbyggere i løpet av de siste to ukene for at et land skal regnes som «grønt». Myndighetene har sagt at de vil gjøre en helhetsvurdering.

Aftenposten har gått gjennom smittesituasjonen i de svenske fylkene.

Den svenske byen Arvika i Värmland har vært «forbudt» område for norske turister siden 12. mars. Fra lørdag kan nordmenn igjen besøke Arvika uten å gå i karantene ved innreise til Norge.

Det er nå strengt tatt kun Värmland, Kalmar og Blekinge som tilfredsstiller kriteriene den norske regjeringen har lagt til grunn etter anbefalinger fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Värmland grenser mot Norge, og det betyr at nordmenn eksempelvis kan dra til Arvika eller handleområdene i Charlottenberg.

Her er det oppdaterte kartet:

Nakstad: Midnatt er den endelige fristen

Endringene betyr at alle som kommer fra Spania nå må i ti dagers karantene fra lørdag, selv om de ankommer Norge bare et par minutter over midnatt.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

– Det er satt et tidspunkt. Så kan man diskutere om det kunne vært et annet klokkeslett. Men det vil alltid være en bil, buss eller ferge som vil komme i en slik situasjon, så et sted må grensen gå, sier Espen Rostrup Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet.

Passasjerene på et SAS-fly fra Alicante som etter planen lander på Gardermoen ti minutter over midnatt natt til lørdag, må dermed i karantene om ikke flyet ankommer før rutetid.

Det er tett med turister flere steder i Spania. Her står folk i kø for å komme inn på stranden i Barcelona, der politiet forsøker å redusere antallet mennesker som er tett på hverandre.

SAS har sagt at de vil øke farten på flyet fra Alicante for å rekke fristen, ifølge TV 2.

Helsedepartementet opplyser overfor Aftenposten at det ikke er aktuelt nå å vurdere regioner hver for seg utenfor Norden.

I Spania var det onsdag formiddag fire regioner som lå over den norske smittegrensen. Alle ligger på rekke og rad nordøst i landet.

Smitteutbrudd i disse regionene presser de nasjonale tallene opp over grensen.

Reiseforsikringen gjelder fortsatt

Om man ankom Spania før landet ble rødt, gjelder reiseforsikringen fortsatt. Det er beskjeden fra de største norske forsikringsselskapene, skriver NTB.

– Det er tilstanden ved avreise fra Norge som gjelder, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

Tryg, Gjensidige, Fremtind og Europeiske opplyser alle at nordmenn som befinner seg i Spania ved midnatt, fortsatt vil ha gyldig reiseforsikring.

Gjensidige understreker i en pressemelding at de ikke dekker endrede reiseplaner.

– Hvis du for eksempel ønsker å booke om reisen din for å unngå karanteneplikten, må det betales fra egen lomme, heter det.